Karipap Pusing Yang Enak Dan Ranggup
ASSALAMUALAIKUM dan salam jumaat yang berkat untuk semua nya, sekarang ni dah masuk bulan syaaban makna nya tak lama lagi ramadhan , sekejab saja masa berlalu, tak sempat nak buat itu ini dari sehari ke sehari sedar2 dah malam kan ADUH GIMANA YA...
HARI ni kak noor nak kongsikan resepi karipap pusing yang hari2 kak Noor dapat tempahan ni, sampai tak menang tangan nak buat. kejab2 ada WA utk karipap ni, resepi ni kak Noor intai dari siapa lagi kalau bukan dari blog SHEILA SPICES TU, untuk SHEILA izinkan Kak Noor kongsikan di blog kakak jugak ya, memang sedap dan terangkat, fedback dari pelanggan memang memberangsangkan.
BAHAN DOH A
1 cawan tepung gandum
1 sudu besar tepung jagung
2 sudu besar veg shortening
2 sudu besar marjerin
BAHAN DOH B
2 cawan tepung gandum
1/4 cawan minyak jagung
1 sudu kecil garam atau secukup rasa
1/2 cawan air anggaran
CARA MEMBUAT NYA
Satukan semua bahan doh A. Gaul hingga sebati dan boleh di kepal atau dibulatkan. Bahagikan kepada 4 bahagian dan bentuk lah menjadi bulat dan ketepikan.
Untuk doh B panaskan minyak, dan tuang dalam kedalam mangkok yang berisi tepung, buat satu kawasan lekuk ditengah tepung untuk menuangkan minyak panas tu. Gaul rata dengan senduk atau sudu ( AWAS MINYAK PANAS!!) sehingga menjadi serbuk roti. Bancuhkan bersama air dan tuangkan sedikit demi sedikit kedalam tepung sambil menguli. Uli hingga sebati dan agak tak melekat di tangan. Doh di bahagi 4 dan dibulatkan.
Gelekan 1 bahagian doh B yang telah di gelekkan tadi dan masukan 1 bahagian dari doh A . Bungkus menjadi bulat dan ketepikan. Ulangi untuk doh2 seterusnya.
Doh yang telah disatukan tadi di gelek sederhana tidak tebal dan tidak nipis. Kemudian gulung dan gelekan lagi sekali ke atasnya. Sama macam tadi sederhana ketebalannya dan digulung lagi. Ulangi untuk doh seterusnya, selepas proses ini rehatkan doh sebentar lebihkurang 15 minit agar mesra dan lembut.
Ambil doh dan potong 6 untuk karipap biasa, tapi akak buat karipap ni yang bentuk nya bulat makna nya guna dua lapisan untuk satu biji karipap tu, jadi mestilah lebih nipis, untuk karipap ni kak noor potong 10 untuk dapat 5 biji karipap pada satu doh. Gelekan sedang2 saja jangan terlalu nipis masukan inti dan tutup dengan satu lagi lapisan dan klim lah cantik2 ya..
Untuk menggorengkan panaskan minyak biar betul-betul panas dengan api yang sedang2 tapi jangan terlalu kecil sangat takut karipap ni menyerap minyak jadi nya pandai-pandai tukang masak lah ya, goreng biar keperangan gitu baru lah di angkat dan tos kan...
BAHAN INTI
7 - 8 biji ubi kentang dikupas dan dipotong dadu kecil
1 dada ayam atau daging di potong kecil
3 sudu besar rempah kari daging
1 sudu serbuk cili
1 labu bawang besar dipotong dadu
1 tangkai daun kari
Garam dan gula secukup rasa
BAHAN KISAR
1 labu bawang besar
2 ulas bawang putih
1 inci halia
CARA
- Rebuskan ubi kentang yang dipotong dadu sehingga separuh masak dan toskan.
- Panaskan sedikit minyak dan tumiskan bawang besar yang dipotong dadu & daun kari sehingga layu kemudian masukan bahan kisar, kacau sebati dan biarkan sehingga pecah minyak.
- Kemudian masukkan rempah kari, masukkan sedikit air jika terlalu kering, biar rempah garing dulu
- Diikuti dengan isi ayam atau daging, kacau2kan biar sebati dan tunggu sehingga ayam atau daging betul2 masak
- Masukkan ubi kentang yang telah direbus tadi, kacaukan biar sebati dengan rempah
- Sesuaikan rasa dengan garam dan sedikit gula dan masak sehingga betul2 kering dan tutup api.
NAH !!!!! kalau ada yang nak mengintai jugak ambil lah sorang satu atau sorang dua ke, jangan malu2 tau heee, jom ngopi time ni boleh santai2 depan tv 104 tengok AISYITERU heee
SESEKALI layan sinetron ni best gak kan..
Karipap Pusing Yang Enak Dan Ranggup
Reviewed by Unknown
on
June 21, 2013
Rating:
arghh..!!!! ni sangat menggoda...nyum..nyum..
ReplyDeleteboleh lah try nanti Nita In Shaa Allah pasti menjadi tu
DeleteAlamak!!.. Cheq terlioq laa Kak Noor cayang.. Achaner??.. Mai sepirinn.. ;)
ReplyDeleteAlhamdulillah knoor.. Saya tumpang gembira.. Moga biz knoor makin maju.. Saya doakan..
Allahumma Aamiin Shiela
Deletekadang sampai tak dan nak buat lah
kalau dengan karipap pusing ni
suka karipap pusing..
ReplyDeletenak buatnya jerk yg bercinta sikit..huhuhu
terliurrrr jerk nengok karipap pusing akak tu
kaknoor kalau orang order baru tumpang makan Mas kalau tak memang malas jugak heee
DeleteKalau saya tempah karipap juga sudah tentulah kak noor kena tambah kaki tangan sebab sekarang pun dah tak cukup tangan!
ReplyDeletehahahaa Amie bab nak kena tambah tu lah payah sikit tu, susah beno nak cari kaki tangan yang betul2 kaki dan tangan heee
DeleteSalam kak noor..lama dh x mengaripap ni...makan semua mau..kalau ada dekat blh join skli ye..
ReplyDeletewaa'laikumusalam Sury, sayangkan kalau tak mesti hari-hari boleh join makan2
Deletekak noor zila x ckup seketui kak..dapnye..lama x buat ni..
ReplyDeletejom makan berketui2 zila hehee
DeleteKak nor..seyess kecur mati..tp dh beli td siang kt psr mlm..he heee akk mmg rajin tau..
ReplyDeletehahaha rajain lah sangat Zila tapi rasa nya tak jugak lah rajin tu
Deletesalam kak..
ReplyDeletecantiknya karipap pusing tu..
Wana pun boleh buat secantik ni kalau selalu praktis lah
Deletewaduh cantiknye kak noor karipap pusing kaknoor wat nih..mmg cun sehh!
ReplyDeleteDoc Ina tak buat je tu kan, kalau buat mesti lebih hebat lagi rasa nya
DeleteSalam Kak Noor, kakpb tak pandai buat karipap pusing. Dah beberapa kali fail je, sedih. Nak cuba juga nanti bila hati dah tak merajuk. Kakak kakpb pandai buat karipap pusing, senang je tengok. Bila sendiri buat, berpeloh. Makan je taunya.
ReplyDeletekaripap pusing kena selalu praktis kakpb, saya dulu pun memang agka frust sebab tak menjadi, tapi tak putus asa cuba dan cuba lagi in syaa Allah mesti jadi jugak suatu hari nanti
Deletetgk pon tau dh karipap ni mesti sedap..rajin2 nti bleh la try..
ReplyDeletelahai kalau QH buat mesti karipap jadi tomey macam QH jugak hehee
Deletesalm kak noor mintak izin nak salin resepi yer..nak cuba buat hehhe .. terima kasih
ReplyDeletesilakan dear memang letak kat sini nak suruh kongsi tu dah izinkan dan halal
Deletemmg cantiklalapisannnya..kak noor:)
ReplyDeletebelum try ke Asmah??
Deletesalam kak noor..
ReplyDeletesaya nak test resepi ni ye..
budak baru nak belajar memasak..:)
silakan test dear, kaknoor pun kalau dpt test U punya karipap lagi best kan
DeleteTrima kasih Kak Noor - i kat Australia ni, homesick sangat. Nasib baik saya jumpa resepi ini - saya akan buat minggu depan.
ReplyDeletealahaiiii mesti rindu nak makan makanan kita lah ni kann
Deletewahhh bole cube niw kak..suami suke karipap niw..hihi.. :)
ReplyDeletekalau yang suami suke mesti jadi selalu buat dear cikna kannn
DeleteDh try.gebu kulit dia...Wlaupn rupa x cntik,jnji sedap.hihii
ReplyDeleteAlmaklum la,bru 1st time
tak cantik masa first time tu biasa lah Mimie, in shaa Allah lama2 oklah tu
DeleteSalam kak nor. Minta izin share resepi. Saya dah buat karipap pusing ni tapi tak nampak corak pusingnya. Apamrahsianya.
ReplyDeletewaalaikumuslam warahmatullah dear Masmerah
Deletetakdelah rahsia apa pun, mungkin adunan tu terlalu lembut
kena try dan try in Shaa Allah akan jadi tu
sedap nyerrrr....
ReplyDeletemesti hantu karipap ni kannn Shida
Deletedah cuba resipi org lain, tapi tak menjadi pun. minta izin share resipi ni plak. moga2 berjaya kali ni...
ReplyDeletein Syaa Allah menjadi dear kalau first time tak jadi memang biasa lah, tapi lama2 bila kita dah pandai agak kelembutan dan kekerasan karipap tu akan jadi in shaa Allah
Deletesalam kak,dah cuba resepi nie.tapi bile goreng terbuka la pusingan nyer..ape2 pun sedap..
ReplyDeletemungkin terlalu nipis bila Zana gelek tu, dan kalau suka boleh jugak lapiskan adunan, maksudnya sediakan lebihan adunan yang bercampur minyak tu utk bahagian dalam nya, tapi kena gelek nipis lah letakkan bahagian dalam nya, tapi kalau dah tebal tak perlu lagi
DeleteSedapnyeeee...
ReplyDeletekalau intinya sedap memang sedap lah in shaa Allah
DeleteAs salam kak, mohon share resepi yer, nnti nak cuba. Thnxs
ReplyDeletewaalaikumuslam, silakan share dear
Deletebestnye..
ReplyDeletealhamdulillahhh
DeleteMohon share ye
ReplyDeletesilakannnn NUri
DeleteI've never made this before but your tempting pictures and simple dough recipe made me try it out.....wallaaa....it's working and so yummy!!! Thamks you so much for sharing
ReplyDeletethanks dear you must to make it one fine day hehe
DeleteSlm..k.nor.. saya nknbertanye kerana tidak.berapa.jelas.. apa maksud k.nor dgn k.nor guna 2 utk buat karipap pusing sb k.nor nk.buat bentuk.bulat.. mcmner cara nk.gelek.aupaya 2 potongantu beraatu jadi 1 . Satulg.. k.nor kata karipap k.nor bulat.. saya nampak xbulat pun..atau apa maksud k.nor dgn bulat tu.. maaf k.nor..saya baru belajar.. tolong tunjuk ajar..
ReplyDeletedisini resepi yang karipap bulat tu Fida sbb kaknoor hanya copy paste je dari yang asal memang karipap biasa lah, lepas tu dah pandai sikit try buat yang bulat lagi
Deletehttp://nooriahnaim.blogspot.com/2016/11/karipap-pusing-bulat-paste-kacang-hitam.html
sedapnya kak..kita suka karipap pusing dari karipap biasa..bleh try nih..
ReplyDeletesilakan try Liza mesti sedap dan ranggup ni
DeleteCanteknya tekstur karipap pusing Kak Noor! Excited saya tengok!
ReplyDeleteFarrah bila nak try ni
DeleteApa khabar Puan Noor, saya orang Malaysia berasal dari Kuala Lumpur tapi sudah berhijrah ke Melbourne, Australia hampir 10 tahun dah. Suami orang putih Australia saya gemar makanan pedas terutamanya yang ada kentang. I'm his wife and potato is his mistress. Hahaha. Dah lama saya tak buat curry puffs so bila saya nampak resipi puan, saya terus tulis bahan-bahan dan method membuatnya. My husband loves the curry puffs very much and we both thank you for so kindly sharing all the gorgeous recipes with all your readers.
ReplyDeletekaknoor baik je Ann, terimkasih sudi mencuba resepi kaknoor ya
DeleteSorry lambat respond kat sini ya
Apa pun thanks ya Ann
Salam kak..memang best resepi ni. Kalau nak buat versi frozen perlu bakar sekejap dalam oven kan kak? Tq
ReplyDeleteSalam kak, sya share ek resepi Ni, klu nak buat frozen camne ek nk bakar tau goreng separuh masak ek.
ReplyDeleteSalam
ReplyDelete