Tumpi Brunei Yang Ranggup Cicah Kari Tulang
ASSALAMUALAIKUM
Salam selasa untuk semua nya.
BREAKFAST apa agak nya hari ni adinda semua?
KALAU rajin jom buat tumpi BRUNEI memang mudah dan sedap.
LEBIHKURANG macam roti canai jugak tapi agak nipis dan garing jugak ranggup.
BAHAN NYA
500 gm tepung gandum
2 sudu besar mentega // marjerin
sedikit daun kari dihiris kecil
sedikit garam dan sedikit gula
air secukupnya.
CARA NYA
Masukkan tepung dalam sebuah bekas atau besen, campurkan mentega gaulkan sehingga jadi serbuk roti, masukkan daun kari, garam, gula dan air sedikit demi sedikit macam dalam gambar yang pertama tu ya, jangan terlalu lembik sebab kalau terlalu lembik susah nak gelek. Bila dah jadi macam doh tu bahagikan kepada 10 ketul atau kalau nak kecil buatlah lebih2 ya tapi lambat lah nak menghabiskan. Setiap satu tu di gelekkan sehingga nipis, kalau agak melekat di papan canai boleh lah tabur tepung sikit. Bila dah nipis, panaskan kuali masukkan sedikit minyak dan gorenglah macam biasa kita goreng roti canai sehingga masak dan garing. BUatlah sampai habis.
Ini tumpi masa di goreng tu memang agak nipis sangat dari roti canai.
Ini kari tulang yang untuk di gu kan dengan tumpi tu, dibawah ni resepi kari tulang yang betul. Tapi yang ni versi apa yang ada saja kat rumah di campak-campak je
BAHAN KARI
1 Kg daging campur urat sikit.
3 sudu besar rempah kari
1 sudu besar cili kisar
5 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1 inci halia
3 biji tomato dadu
2 cawan santan
2 sudu kerisik
sedikit minyak, garam dan gula
BAHAN TUMIS
sedikit katu manis
bunga cengkih dan lawang
buah pelaga.
CARA NYA.
1. Panaskan minyak dan tumislah bawang merah, putih dan halia yang telah di tumbuk, masukan bahan tumis dan kacau sehingga layu bawang nya.
2. Masukkan rempah kari dan cili kisar yang yang telah di bancuh dengan sedikit air panas, masak sehingga pecah minyak dengan api perlahan.
3. Masuklah daging campur tadi, kalau perlu masukkan sedikit air, part ni kena lama sikit atas api untuk melembutkan daging tu.
4. Bila daging telah lembut boleh lah masukkan tomato dadu, garam dan gula sedikit atau ikut citarasa sendiri lah .
5. Akhir nya masukkan kerisik dan santan dan kacau sebati, dan masak lagi sehingga kuah betul-betul pekat dengan api yang kecil.
6. Kari daging sedia untuk dihidangkan bersama dengan apa saja, ketupat ke, roti ke, nasi ke atau tumpi ni.
Ini lah rupa kari tu campur kacang dan kentang versi ikut sukahati.
Dah selalu sangat makan roti canai, sesekali makan tumpi ni memang sedap ranggup, tengoklah nipis kan, lagipun tumpi ni wangi dengan daun kari yang di hiris tu sedap sangat. 500 gm tepung utk tumpi tu boleh habis dalam sehari oooooooooo hahaha hantu tumpi lah pulak.
Tumpi Brunei Yang Ranggup Cicah Kari Tulang
Reviewed by Unknown
on
November 24, 2015
Rating:
sedap nih kak..makan panas2 time hari sejuk2...dengan kopi o lak tuuu..hehehe
ReplyDeleteklau Juls nk tau masa ni ujan lebat sngt mkn tumpi mmg best ni haha
Deletemcm sedap aja..x pernah try lg
ReplyDeleteresepi yg mudah sngt Ela boleh try lepas ni
DeleteBoleh dicuba ni kaknoor..
ReplyDeleteNampak garing tumpi tu..
Memang ngam sangatlah gu dengan kari tulang yg sangat menggoda tekak saya ni kak noor ~__^
boleh try yatie bila suka tumpi ni mmg sedap, kari tulang noxxa tu tpi malas dh nk tulis amik resepi lama je hee
Deleteperggggggggggggggh sedapnyaaaaaaaaa
ReplyDeleteyg simple pastinya sedap anummm
DeleteSedapnya kak..")
ReplyDeletealhmdulilllah licin utk 2x mkn haha
DeleteWaalaikummussalam...
ReplyDeleteMeleleh airliur tengok.
Pagi ni kakcik buat jemput-jemput kentang je. :)
rajin kakcik buat jemput2 kentang
Deletekenyang tu best cicah sos pedasss kakcik
salam Knor... ohh panggil Tumpi ye kak..nampak sedap juga... klu asyik roti canai mmg boring jugak..hihi..
ReplyDeletenak kena belajar ni..:)
waalikmuslm Atie roti canai agak berminyk tpi tumpi ni kurang minyak lebih ringan cicah kari trbaikkk ni
Deletebelajar buat dan mkn sedap yg best tumpi tkyh nk perap lma
SEDAPNYA MESTI HARUM DGN DAUN KARI...BELUM PERNAH CUBA LAGI.
ReplyDeletelepas ni mesti cuba P masakan asli Brunei ni
Deleteala ala lempeng melayu la ni kot kan. tapi versi rangup n versi brunei
ReplyDeletesetiap negara ada versi lempeng sendiri kn Leyla ini antara lempeng yg dipanggil tumpi disini mmg sedapp
DeleteBila baca tajuk ingatkan tumpi adik beradik rempeyek ..
ReplyDeleteNak buatlah resepi Tumpi kak noor ni....jemu dah mkn roti canai.
itulah Saniah kaknokr dulu pun ingtkan rempeyek rupanya bukan seakan roti canai tpi ini digelek bg nipis try lah dear senang je pun
DeleteAdui kaknoor! kakak tengok kari kaknoor tu yg tak boleh tahan
ReplyDeleteKalau kakak tumpi tu macam rempeyek kaknoor - di Brunei macam roti canai ye:)
Memanglah lawan dia kalau dgn kari kaknoor yg mengancam bukan main.
kakzakie dok sebut rempeyek tingin lah pulak ni, ye kak zakie disini dipangil tumpi kueh yg mcm roti canai ni lah mmg sdp sngt dicicah kari sbb keranggupan dia tu
DeleteDapat ilmu tumpi orang brunei camnie, dalamnya bukan kacang tapi daun kari...
ReplyDeleteKak kalau gu kan dengan sambal tumis sedap jugak nie...
nanti lain kali kaknoor gu kan dia dgn sambal tumis mmg power tu diana kannn
DeleteKakkkkNoorrr...nyampah tau..masuk jer kat sini...mesti terliur2 jer lihat masakan akk....mmg air tangan akk terbaik lah kak...tgklah kari tulang tu
ReplyDeletepunyalah menyelerakannnn....
alahh 'Aaainiiiiiii jgnlah nyampah masuk sini jamu lah mata tu bior kenyang cukup la mana tau dpt jd inspirasi utk membuat tumpi ni beesama kari tulang yg terlajak lawa tu kannn hahaha jgn marah hahh
DeleteSedapnyaaa :)
ReplyDeleteof coz Linda sehingga menjilat jari U boleh lah rajinkan diri rk susah mana pun
DeleteFirst time wa tengok tumpi ni k Noor..nak buat pun senang je tu kan..tapi kari tu memang mengancam K Noor...sedapnyaaaa
ReplyDeletethnx Wa pasal dok puji kari tu terangkat2 dah ni terasa mcm di awangan je haha
DeleteNampak sedap.
ReplyDeleteKak Noor, hantar lah ke sini siket :)
Fidahhhhhh
Deletecepat bgi alamat nk pos ni ehehe
nampak sedap tu kak noor.. macam roti canai rupanya.. ;)
ReplyDeletemmg nk sama roti canai Aiza cuma tumpi ni lebih rangup je lgipun ianya lebih nipiss
DeleteKak Zai mesti cuba ni nampak senang aje membuatnya. Tapi kan kari yang noor buat tu lg mengancam.
ReplyDeletekalau kakzai try mesti lebih sedap ni benda simple mcm ni
DeleteSedapnye.. Rasa nak buat terus jerk.. Huhu.. Lady share yer.. šš
ReplyDeleteSalam sis
Ingatnya tumpi kacang hijau KN....hihi
ReplyDeleteKalau okje, tumpi ni adik beradik rempeyek, cuma kacang dia kita pakai kacang hijau...
Betullah KN, jemu jugak asyik makan roti canai jer, sesekali nak gak tukar selera. Kalau tgk gambo tu mcm lembik jugak yer doh tu KN
pertama kali dengar nama tumpi.
ReplyDeleteMacam roti canai tapi bukan...
ReplyDeleteNama tumpi tapi bukan tempeyek...
ERM......kak ni makanan yang yan tak pernah makan...mesti cuba..insyallah
Nak terai jugak la nanti bila ada masa. Kalau x mkn dgn kari sambal bilis pun jadik ni... kan kak noor
ReplyDeleteSalam Kak Noor... Pe kabo? Just jenguk2 Kak Noor tersayang kat sini... Tumpi tu macam roti canai... Ehh?
ReplyDeletehmm nampaknya sedap sekali.. seperti roti mariam ya? atau lebih crispy tumpi?
ReplyDeletefestime dengar Tumpi.. isk.. kalo CT pergi Brunei Kak Noor bawak makan makanan sedap2 kat sana eh..
ReplyDeletemy perot is my everything bahahha..
ohh ini namanya tumpi..daun kari tu makan sama tumpi atau hiasan je
ReplyDelete