Kerabu Kaki Ayam Sedap Diratah
Assalamualaikum dan salam sejahtera adik-adik blogger semua nya.
Alhamdulillah hari ni ada sedikit ruang untuk mengupdate blog kesayangan ni.
Kerabu kaki ayam ada lah menu puasa baru ni tak sempat nak letak, jadi ini lah hari nya.
Kalau ada yang berpuasa sunat syawal boleh lah dijadikan menu berbuka petang nanti.
Memang sangat mudah, cuma nak mengopek isi kaki tu je agak lambat.
Tapi kalau dah tingin pasti boleh kan!!!!
Resepi ni kaknoor intai dari blog RESEPI CIKGU ANI dan kaknoor ubah sikit ikut selera family kaknoor, terimakasih utk Cikgu Ani di atas resepi nya.
KERABU KAKI AYAM
Bahan-bahannya:
12 ketul kaki ayam - dibersihkan dan dipotong dua dan rebus
kaknoor buang tulang kaki ayam ni supaya senang nak makan.
1 biji bawang besar - dihiris nipis
11 biji cili api - dihiris bulat nipis kaknoor lebihkan cili dan tumbuk
2 biji tomato - dihiris
2 batang serai - dihiris nipis
1 biji limau nipis - diambil jusnya
3 sudu makan sos ikan (nampla)
1 1/2 sudu makan gula
1 pokok daun sup - dihiris halus
1 pokok daun bawang - dihiris halus
kaknoor tambah soon, bunga kantan, garam dan gula sikit.
Cara-caranya:
- Masukkan air, kaki ayam dan sedikit garam ke dalam periuk. Rebus hingga kaki ayam empuk.
- Sejatkan kaki ayam.
- Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk. Gaul rata.
- Hidangkan.
Kalau baru-baru kita gaulkan memang sedap sangat di ratah ni, tak sedarp habis semangkok kerabu, pertama kali kaknoor buat ni memang sedappp sangat, esuk lusa pasti nak cari kaki ayam lagi dan buat macam ni....
Kerabu Kaki Ayam Sedap Diratah
Reviewed by Nooriah Abdullah
on
July 28, 2015
Rating:
Nak try makan kaki ayam tapi tak lalu lagi, Kak Noor.,. padahal hubby n anak2 punya la suka mkn lebih lagi kalau dalam sup
ReplyDeleteBunda pun samalah dengan SB k noor...belom pernah try kaki ayam...belom boleh terima tekak ni...tapi tengok resipi tu macam sedap jer...
ReplyDeleteini betul-betul rare kak noor! 😊😊
ReplyDeleteAssalam..
ReplyDeleteselamat hari raya kak..
sedapnyer kaki ayammmmmmmmmm..favvv.. nak2 kalo masak kicap kering..pekat2...yummyyyy :p
assalamualaikum
ReplyDeletehi singgah sini
sory hr nie bz x sempat nak BW
selamat hari raya, kak..
ReplyDeleteboleh dicuba ni, ada stok kaki ayam..
ermmm sedapnya..terliur pula..nanti boleh try buat ni..
ReplyDeleterajinnya akak mengopek isi kaki ayam tu...jenuh juga tu
ReplyDeletesalam lebaran kak..btul2 menggoda ni..huhuuu.suke banget kaki ayam tuh
ReplyDeleteKak zai tengok macam sedap aje tapi masaalahnya kak zai tak makan kaki ayam
ReplyDeleteBiasa kaki ayam SA buat sup je...
ReplyDeleteserius wana terliur tenok kerabu kaki ayam tu..alahai, lama tak makan..sob..sob..nak datang umah kak noor la bleh??? :)
ReplyDeletesalam aidilfitri dan maaf zahir batin dari wana..
sedapnya kerabu kaki ayam ni...belum pernah cuba lagi.
ReplyDeletesedap....nyummmmmmmyyy
ReplyDeletekalau di Kelantan, bulan ramadhan ada dijual kaki ayam yg da siap kolek tulang..kerabu mmg kejap jek soap.Rajin x rajin jek nk buatnya..seriously!! sedap sgt menu nih..hikhik
ReplyDeletesiap kopek dan dibuang tulang
Delete