Nasi Ulam Kedah Mari Sedap & Beraroma


Assalamua’laikum warahmatullah 
Dah lama tak masuk sini rindu lah dengan adik-adik kat sini
Semoga semuanya sihat walafiat hendaknya
Ni cerita minggu lepas teringin nak makan nasi ulam 
Semangat lebih sikit sebab lama tak buat jadi rajinkan diri ambik semua ulam-ulam
Yang kak noor guna
Semuanya disekitar rumah saja mana yang ada lah



Ini lah antara ulam yang kaknoor guna untuk nasi ulam kaknoor
Lebihkurang sepuluh jenis jugak lah, ada jugak orang yang buat guna lebih lagi segala ulaman ni
Tapi cukuplah seadanya saja sebab yang makan ni sendiri saja haha
Anak-anak tak pandai makan pun..
Takda sayur keladi ya sebab pelanggan rumah ada yang tak suka jadi buat asam pedas ayam semua orang suka senang kerja maktok..

Nasi Ulam Maktok Noor

Nasi putih yang dimasak dan disejukan 
Disini kaknoor guna beras basmathi supaya bertambah sihat..

Bahan A
Segala jenis ulam yang ada kat rumah kaknoor
Dalam 10 jenis lah boleh kurang atau lebih terpulang selera orang yang nak makan
Antara ulam yang kaknoor guna adalah, kesum, selom, kantan, pegaga, mengkudu, kadok, sekentut, sambong nyawa, cekur dan lemuni. Ulam tu dicuci bersih kalau bolehlah keringkan dulu, digulung yang kecik didalam dan biarkan daun besar diluar. Lepas tu hiris kecil.

Bahan B
Ikan tongkol, dibersihkan letak garam sedikit dan dipanggang (maktok guna fryer je)kemudian ambil isi nya dan ketepikan
Kelapa parut sedikit digoreng dijadikan kerisik
Halia, lengkuas, bawang merah, lada hitam, cilipadi dan serai, semua bahan ni di tumbuk atau dikisar, kalau kisar jangan banyak air ok, boleh guna kisar kering supaya tak basah nanti bila digaul dengan nasi.

Cara nya
Masukan nasi dalam besen atau bekas besar, letakan lah semua daun yang telah dihiris, kerisik, ikan, bahan yang telah ditumbuk, sedikit garam untuk perasa dan gaul rata, sedia untuk dihidangkan. Kaknoor tak masak sayur keladi sebab anak-anak kurang suka jadinya kaknoor masak asam pedas ayam saja, terpulanglah yang suka sayur keladi boleh saja masak untuk digandingkan dengan nasi ulam ni.. 

Asam Pedas Ayam
Bahan nya
1/2 ekor ayam dipotong kecil dan dibersihkan
Beberapa biji terung ulam *optional 

Bahan kisar
4 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
3 biji cili besar
10 biji cilipadi 
1/2 inci halia
2 batang serai 
Secekak daun kesum

Bahan Lain
2 keping asam gelugor
Bunga kantan secukupnya
Garam dan sedikit gula
Minyak masak untuk menumis
Air secukupnya 

Cara nya
Panaskan sedikit minyak dalam kuali, tumislah bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak, masukan ayam, kacau rata biarkan air ayam kering masukan terung dan air, tambahkan dengan asam keping, garam dan gula, kacau dan biarkan semuanya masak, rasa lah ikut kesesuaian family, nak lebih masam ke masin ke manis ke, sebab kita yang masak kan! Ikutlah selera sendiri, dah masak tutup api bolehlah dihidangkan dengan nasi kerabu bersama pekasam atau lauk fav lain



Memang renyah jugak nak buat nasi ulam ni banyak step nya tapi kalau dah teringin nak makan tu sabaq saja lah kan
Ini lah dia gulungan daun ulam tu dah ready untuk dipotong



Ulam tu tak jugak boleh potong awal sangat tau, nanti daun nya hitam kalau lambat kita gaul kat nasi tu, jadi part potong ni memang last sekali lah, buat dulu benda lain, nak blender ke tumbuk ke bahan lain ya, bukan apa kalau hitam sangat daun tu nasi ulam kita jadi tak cantik je..




Ni time rajin ni semua part di ambik gambar, takpe lah sesekali supaya yang tak tau tu lebih jelas dan terang, ye dak!! tapi yang makan kaknoor jugakkkkkkk hehee



Part ni yang best sebab tak lama lagi dah boleh makan..


Alhamdulillah dah siap pun kan, bersusah-susah dahulu 
Bersenang-senang kemudian akhirnyaaaa...



Sebab lama tak makan dua kali tambah lah jadi nya, baru berbaloii kan buat tu punya lah lambat beberapa step dari ambil ulam,  cuci dan kering, sediakan bahan rempah, tumbuk itu ini dan macam-macam lagi, jadi kalau makan sikit memang alang-alang tu kan..
Ada yang sanggup tak buat nasi ulam ? 
Kalau tak sanggup  boleh lah beli je kan mana tau ada yang jual ye dak!


Nasi Ulam Kedah Mari Sedap & Beraroma Nasi Ulam Kedah Mari Sedap & Beraroma Reviewed by Unknown on February 16, 2019 Rating: 5

11 comments

  1. sdap ni kak..kna buat jgk ni..:)

    ReplyDelete
  2. Sedapnya k.noor. Bak mai sepinggan!

    Dan-dan teringat bulan posa. Antara hidangan faveret time berbuka 😋

    ReplyDelete
    Replies
    1. kannn bulan posa nasi ulam memang tak boleh tinggai dok terbayang ja dimata hati ni kan Hazel, kalau dekat nak bagi setalam ni tapiii tu lah bagai dok kata lah jauh beribu batu..

      Delete
  3. kalua berjiran, bolehlah hulur kat sy dua pinggan, hilang penat Kak Noor mengulam, hehehe

    ReplyDelete
  4. numpang promote ya min ^^
    buat kamu yang lagi bosan dan ingin mengisi waktu luang dengan menambah penghasilan yuk gabung di di situs kami www.fanspoker.com
    kesempatan menang lebih besar yakin ngak nyesel deh ^^,di tunggu ya.
    || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802 ||

    ReplyDelete
  5. Sedapnya kak Noor. Dulu masa arawah mak masih ada, tiap kali bulan Ramadan mesti ada menu nasi ulam nih.

    ReplyDelete
  6. Numpang promo ya Admin^^
    ingin mendapatkan uang banyak dengan cara cepat
    ayo segera bergabung dengan kami di ionqq^^com
    add Whatshapp : +85515373217 || ditunggu ya^^

    ReplyDelete
  7. This is such a great resource that you are providing and you give it away for free. I love seeing blog that understand the value of providing a quality resource for free. The 192.168.l.254 are used by router brands such as Westell ADSL Modems, 3Com routers, Linksys switches, 2Wire routers, TP-Link routers Alcatel ADSL Modems, Thompson ADSL routers, ADSL billions routers, SRW2023 and others.

    ReplyDelete