Butter Prawn // Udang Mentega Sure Tak Dapat Tolak!!
ASSALAMUALAIKUM
Alhamdulillah berkesempatan lagi hari ni untuk berbicara disini
Resepi ulangan yang menjadi kegemaran anak-anak bila bila masa saja
Asal beli udang mesti ingat nak masak butterprawn saja selain dari cucur udang..
Masih setia dengan resepi yang sama cuma
Kaknoor tambah telor kuning menjadi 3 biji sebab nak lebih floss nya, ikut selera masing masing lah kalau nak lebih banyak boleh tambah lagi dan lagi telor kuning tu ok..
Butter Prawn
Floss
2 biji kuning telur
sesenduk butter/margerin
secawan minyak
Bahan –bahannya
12 ekor udang saiz besar dibersihkan
sedikit garam
sedikit lada sulah
minyak untuk menggoreng
3 ulas bawang putih cincang
8 biji cilipadi dihiris
5 tangkai daun kari
1/4 cawan susu cair
sedikit butter / margerin untuk menumis
sedikit serbuk lada hitam/putih jika suka
sedikit garam
Cara memasaknya
1. Pukul ringan telur, boleh gandakan kata Shiela nak lebih floss tu, tapi kaknoor pun takut tak jadi guna ikut sifu gak.
2. Panaskan butter dan minyak, guna senduk bulat dan pusing2kan senduk tu laju2 buat bulatan.
3. Baru tuangkan telur sedikit2 kalau boleh agak tinggi supaya jatuhnya halus, terus pusingkan senduk kita tu tau.
4. Buat sampai habis telur dan berwarna kekuningan boleh lah di toskan dan penapis santan ke atau apa2 penapis yg ada lah ya.
5. Goreng udang yg telah digaul dgn lada sulah dan garam dengan minyak panas sehingga kekuningan dan angkat.
6. Panaskan butter dan tumislah bawang putih, cilipadi dan daun kari sehingga wangi.
7. Masukan susu cair dan masak sekejab dan masukkan udang dan gaul sebati.
8. Masa nak hidangkan taburkan floss yang telah goreng awal tadi, sedappp di ratah atau dimakan dengan nasi putih.
Untuk masak butterprawn ni kaknoor lebih suka tambah sedikit gula, supaya lebih terasa sedap, terpulanglah nak letak brown sugar atau white sugar, tapi lebih sihat kita letak brown sugar lah ya, selagi ingat jaga lah kesihatan kita ok, makan tu makan jugak kan...
Kalau udang nya besar memang sedap sangat buat butter prawn ni, manis dan mmmm kolestrol pun senyum je tengok, tapi pandai-pandai control lah ya pada ada K ni, jangan selalu amalkan, sesekali tu takde masaalah lah kan untuk melepaskan GERAM!!!
Butter Prawn // Udang Mentega Sure Tak Dapat Tolak!!
Reviewed by Unknown
on
May 03, 2017
Rating:
alahai..sdapnya..:)
ReplyDeletePenambah kolestrol ni Nor sabo je lah
Deletecantik jadinya flossnya...memang kesukaan masak udang cara gini.
ReplyDeleteKat sini pun fav anak anak jugak Nieda paling laris kejab ja dah licin dalam pinggan
DeleteALA ALA SEDAPNYAAAAAAAAAAAAAAA
ReplyDeleteAnytime boleh try Nur tak susah pun
Deletetrs rasa lapo tgk udang akak tu
ReplyDeletecantik je floss2 akak t, klu dana bt entah jd entah tak
Mesti banyak try and error Dana In Shaa Allah menjadi tu nanti
DeleteFavorite ni, KakNoor. Kalau tak disebabkan kolestrol, memang hari-hari nak makan butter prawn tau. Cantiklah KakNoor buat floss tu. Tang tu yang sedap ratah dengan udang. Hai, nikmatnya!
ReplyDeleteItulah MD kaknoor pun buat sebab permintaan anak-anak kalau sendiri punya selera cannot lah dah terlebih kolestrol, sabo je lah kan
Deleteterima kasih kaka noor share resepi ni !! Sebenarnya dulu2 pernah buat butter prawn tapi resepinya hilang huhuhu
ReplyDeleteSilakan buat Ciktie dah ada resepi tu In Shaa Allah menjadi lah nanti tu
DeleteSedap ni Kak Noor. Kalau makan besar kat restoran, yang ni lah yang direbut-rebut dan cepat habis!
ReplyDeleteDaripada berebut kat restorenlebih baik buat sendiri PH
Deletetakyah nak berebut makan je satu kuali sorang2 heehe
UDANG BUTTER SDP MMG XMMPU NK TOLAK
ReplyDeletekan P sama lah tu sungguh tak mampuuu
DeleteSuka baca celoteh Kak Noor... ada2 aje ideanya nak geletek hatri oprang hihihiiii....
ReplyDeleteAmie apa kabar lama jugak kaknoor tak baca blog Amie
Deletelepas ni kaknoor terbang ke Sabah ya hehee
Paling sedap kalau dapat udang laut... mcm terasa-rasa manisnya. saya kalau udang bela tu mmg tak makan.
ReplyDeleteudang laut mmg the best Sweetie
Deleteoh tak makan ke udang bela tu
kaknoor tolak batu dan kayu je semua nya ngap
Kak..saya tetap tak berjaya buat habuk-habuk dia secantik mcm akak buat.
ReplyDeletepraktis make perfect Wa ulang dan ulang lagi In Syaa Allah menjadi
Deletejangan kedekut nak letak banyak minyak dan butter ok
Sedapnya (^__^) Kalau hatt ni memang tak akan tolak punya lah. hehehee
ReplyDeletehahaha kannn menarik ni pasti tak tolakkk Sue
Deleteemm, terbyg udang dlm peti ais tu buat butter prawn, sedapnya!
ReplyDeleteBuatlah Timm dah ada udang dlm petiais tu senang sangat punnn
DeleteKak Noor, saya dah 2-3 kali cuba buat buttered prawn ni tapi floss tak jadi halus2 cam Kak Noor buat. Sangat kekurang skill di situ =D. InsyaAllah akan terus mencuba sbb suka makan lauk ni tapi kalau mkn di luar mahal!
ReplyDeletetry lagi berkali2 Nin in syaa ALLAH menjadi, kaknoor dulu2 pun sama jugak kurang skill
Deletetapi sekarnag ni boleh lah, jangan kedekut nak letak butter dan minyak lebih sbb kalau kurang minyak dan butter pun floss nya tak mau menjadi bertali2
cantiknya floss kak noor buat tu.. nak cuba buat laa, mana tahu menjadi floss secantik kak noor..
ReplyDeletecuba Eyda jgn putus asa, kalau tak jadi buat lagi dan lagi ok
DeleteLama dah tak makan butter prawn ni KN.... Buat apatah lagi hihi....
ReplyDeletePernah jugaklah buat tapi tak menjadi cantik mcm KN tu...HUh...maklumlah bukan chef hihi
hahaha Nom makan memang best tapi buat memang agak berat kan Nom walaupun rasa kaknoor taklah seberat mana pun pada yang rajin lah hahaha, kaknoor pun bukan chef Nom hanya tukang masak saja pun
Deletesedapnya kak noor...memang takkan tolaklah kalau saya
ReplyDelete