Snow Cheese Cake Yang Mantop & Malatop
ASSALAMUALAIKUM dan semoga ceria dan sihat2 selalu hendaknya adik2 blogger, bagi akak ALHAMDULILLAH sihat walafiat ada nya, bila dah sihat2 ni start lah projek macam2 kan, takde lain projek kesukaan mesti lah bab masak2 dan makan2, snow kek cheese ni sebenarnya untuk my son inlaw yang birthday nya minggu lepas, walaupun dah lepas tapi sebab bab makan ni mesti nak buat jugak kan, tapi berbaloii lah akak guna resepi ni ternyata sedap dan lembut dan of course sangat laris..
IZAH ML dan yg latest MAMASYA kot jugak ramai lagi yg tak tersebut di sini, kak noor pun baru first time buat guna resepi ni biasa nya akak guna tepung optima untuk kek span tu lebih mudah tapi sengaja kali ni nak susahkan diri sikit heee, bukan apa mesti kena cuba banyak2 resepi baru dapat bandingkan yang mana sedap kan, tapi rasa nya dua2 pun sedap lah, janji halal kan, untuk semua chef2 yang akak sebutkan kat atas tu izinkan akak kongsikan resepi kat sini pulak ya, minta halal tau...
Kek Cheese Bersalji
Resepi : Sherry mz@MyR
Sumber: Kzai@Teratakimpian
- 6 biji telur ayam (buang 2 putihnya)
- 100 gram gula halus
- 100 gram tepung hong kong (blue key superfine boleh juga) - akak guna shelf raising flour
- 60 gram tepung jagung (maizena)
- 50 gram air sejuk (dr peti ais)
- 1 sudu teh baking powder- tak letak
- 2 sudu makan ovelet
- 75 gram mentega (dicairkan)
- UNTUK KRIM
- 1 kotak cream cheese philadelphia
- 1/2 tin susu pekat manis- akak letak 1 cwn (satukan kedua bahan & putar sehingga tidak berketul2.
- UTK TOPPING
- 1/2 kotak kraft cheddar cheese (parutkan)
1. Masukkan semua bahan2 kecuali mentega cair dan putar.
2. Putar dengan kelajuan sederhana sehingga pekat & putih.Akhir sekali masukkan mentega cair.Putar lagi sehingga sebati dan pekat.
3. Sediakan acuan yang telah dialas dgn kertas minyak atau yang telah disapu dgn sedikit butter.
4. Bakar dalam acuan dengan menggunakan api atas dan bawah selama 45 minit ke 1 jam, dengan kepanasan 150C.
5. Bila sudah masak biarkan sejuk. Bila dah sejuk, ambil pisau kek dan potong di tengah-tengah kek supaya menjadi dua bahagian.
6. Sapukan krim cheese di atas separuh kek tadi, kemudian letakkan sebahagian lagi kek di atasnya.
7. Sapukan lebihan krim cheese sehingga menutupi seluruh kek.
8. Akhir sekali taburkan cheese kraf yang telah diparut tadi keseluruh kek sebagai toppingnya.
Snow Cheese Cake Yang Mantop & Malatop
Reviewed by Unknown
on
January 23, 2013
Rating:
As Salam Kak Noor :)
ReplyDeleteRindu sangat2x hehehe
lama betul dapur Hawa bercuti....
Dah salin resipi nie lama daaa tapi masih blm terbuat2 insyallah nak merajinkan diri utk update blog yg dah bersawang tuh kikiki
Assalamualaikum Kak Noor,
ReplyDeleteperghhhhhh terliur je pepagi tngk kek yg mewah dngn cheese ni....mmng sedapkan kek ni, Yatie pun dah pernah buat,mmng nak kena buat lagi ni gara2 terliur tngk kek akak....he3..
Kak Noor,
ReplyDeleteterliur sungguh tengok kek nie..resipi simpan lama dah tapi tak buat2 juga sebab cis tu mahal benar hihihi..selalu pikir apa rasa kek nie kan..tengok kak noor tayang ermmmmm....
yumyumm.. kek dia mmg lembut kak kak noor.. tp sy kurang suka pulak dgn cheddar cheese bila digabungkan dgn kek & krim yg manis tu.. jd sy tabur sikit jer.. hehehe... nnt sy buat tayangan yg sama pulak ye.. cuma tak tau bila.. hehe..
ReplyDeleteSalam Kak Noor...
ReplyDeleteKalau nak tahu, ini kali kedua kita buat kek ala ala sponge ni yang menjadi. Otherwise, madang bantat je my sponge cake. Tu la yang buat sekali pas tu lom buat-buat lagi sebab takut next trial tak jadi plak... hehehehe... What i can say about this cake is.... SIMPLY DELICIOUS!
emm...ternak lemak nampak:)
ReplyDeletedapppp ..... bila nak rajin tak tau ..
ReplyDeletebila nak buat ni ek.. esok la kut :)
ReplyDeletesalam kak noor...
ReplyDeletenak kena try gak nih...sebelum tu mai chek nak rasa sepotong...hehehee
amboi kak noor, harus ku cuba nie..:) nampak maveles sungguh..
ReplyDeleteTeringin sudah.....:-)
ReplyDeleteAsslmkum kak Noor.
ReplyDeleteAduiihh..Tak boleh tengok lama2..Terliur tau.
mesti sedap ni... bilalah dapat cuba ...hee..
ReplyDeletewah akak smakin rancak nmpk bikin kek yg sedap2 skrg..hihi..nmpknye QH la yg ktinggalan nk buat kek ni...
ReplyDeleteassalam kak nor
ReplyDeletewah mengoda saya lagi la tu he heee ada masa nak jg cuba buat nanti
sedap ye kak noor , nampak pun menyelerakan sungguh
salam kak noor ...kek ni dah lame masuk list...tapi memandangkan dia punya lelemak tepu yg begitu kaya sekali..selalu jek tak jadi buat...tapi dah kak noor goda nih..mesti kena buatlah nanti!!!
ReplyDeletetelan ayaq liur je le...
ReplyDeleteSalam Kak Noor...
ReplyDeleteAmboi...menggoda sangat cheese tu....byk....hihi
Thank you for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I am waiting for your further post thank you once again.
ReplyDeleteMy weblog ; alohos.com
mmg mantop meletup kak NOOr...sedap tak terkata..
ReplyDeleteassalam kak Noor.. mmg superb mantoppp.. nak sepotong.. :b
ReplyDeleteSalam kak noor...sy dh try resepi cheese cake..tp knpa dia turun kt tgh??? Tp mmang trsgt2 sedap...lembut sgt2..tolong kak noor...huhu
ReplyDeleteKak noor, nk tanya telor ayam guna gred apa? Gred b ka? Plzzz...tlng sy akak...huhu...suami n anak2 sgt2 suka...:-)
ReplyDeletesedap mak teh nooriah...jemput follow blog saya sama www.miraclevitamins.blogspot.com..bila2 nak order shaklee boleh contact saya..(Anak Mak Ndak Pokok Tai)..hihi..kakak kepada Nurul huda, Siti Munirah dan Nurul Busyra...salam perkenalan
ReplyDeleteakak gune loyang yang berapa inci ye?
ReplyDelete