Masak Cuka Ikan Tongkol Airfryer Lebih Jimat Minyak
ASSALAMUALAIKUM
SALAM sejahtera untuk yang masih sudi singgah disini.
HARI ni kaknoor nak kongsikan menu biasa yang selalu di masak di rumah kaknoor.
KIRA nya menu penyelamat untuk yang tak sedap perut jugak ni, baru-baru ni perut jadi macam masuk angik ke apa entahlah, takde selera nak makan, fikir-fikir nak masak apa, jadi terjadi lah masak cuka ni sebabkan rasa nya yang masam-masam manis jadi terbuka sikitlah selera nak makan nasi, kalau orang utara memang fav ni masak cuka, tapi kalau belah selatan timur tak taulah pulak kaknoor. Memang sedap lah masak cuka ni di gandingkan dengan nasi panas untuk yang macam demam-demam tu pasti cepat kebah lepas makan masak cuka ni heheee....
Kali ni kaknooor tak goreng ikan nya hanya menggunakan airfryer je jadi memanglah tak berminyak, kalau resepi asal kena goreng dulu dengan minyak baru lah dapat dimasak cuka ikan ni, alhamdulillah dah ada airfryer guna lah kan jimat minyakkk maktok..
Masak Cuka Ikan Tongkol Airfryer Lebih Jimat Minyak
Bahan-bahan:
§ 1 ekor ikan tongkol dipotong kecil digaul garam dan kunyit fryerkan kejab dlm 10 minit
§ 5 urat kacang panjang dipotong lebihkurang 2 inci
§ 7 ulas bawang merah dihiris tebal
§ 5 ulas bawang putih dibelah dua
§ 1 inci halia dihiris kecil memanjang
§ ½ sudu besar lada hitam ditumbuk kasar
§ ½ sudu jintan manis ditumbuk kasar
§ ½ sudu jintan putih tumbuk kasar
§ 2 sudu cuka atau lebih
§ 2 cawan air atau lebih
§ 4-5 biji cili hijau dibelah
§ ½ sudu biji sawi
§ ½ sudu kunyit serbuk
§ Garam gula dan minyak
Cara membuat:
1. Tumiskan bawang merah, bawang putih dan halia kacau biar sampai wangi .
2. Masukan bahan tumbuk, kunyit, biji sawi kacau sekejab sampai biji sawi wangi bolehlah masukan cuka, air,garam dan gula dan ikan tongkol yang siap digoreng tadi dan masaklah sampai mendidih.
3. Kemudian masukan kacang panjang dan cili hijau. Masak cuka ni rasanya ada masam-masam manis sikit gitu.
4. Sedap disediakan sehari awal baru rasa nya lebih meresap dan sedap.
Mesti ada yang sedang telan air liur kan masa ni hahaha..
Ikan masak cuka di hirup kuah nya memang sedap masam-masam untuk orang veteren memang sesuai sangat, orang muda mungkin kurang suka masak kot kan, tapi pada yang tak suka terlalu masam boleh kurangkan lah kuantiti cuka tu sebab apa-apa pun kita yang buat dia kannn...
Masak Cuka Ikan Tongkol Airfryer Lebih Jimat Minyak
Reviewed by Unknown
on
December 08, 2015
Rating:
sedapnya kak nor. lea suka makan ikan masak mcm ni
ReplyDeletebetul Lea sama lah kita kaknoor suka bangttt ni
DeleteMemang tengah telan air liur ni, Kak Noor. Sedappppnya!
ReplyDeletefarah boleh masyuk jugak ke dgn resepi utara mari ni??
Deleteassalam..sedapnyer kak..
ReplyDeletesuka masak simple2 camni...
menambah2 nasiknyer..
yalah Juls yg simple mcm ni kdg lebih bahaya kan drpd yg complicated
DeleteMemang telan air liur SA tgok entry ni kak Noor....
ReplyDeleteSA boleh jd org kedah ni kalau suka masam2 mcm ni kanš
DeleteSenang betul masak guna airfryer ni kan. Jimat minyak, lebih sihat :)
ReplyDeleteyalah farah boleh lah sekodeng kt kedai fryer ni mmg mudah sgla keje kita yg penting sihattt
DeleteFridge rumah kakak sekarang ada ikan tongkol KakNoor tapi rumah kakak tak ada airfryer (kena beli dululah kalau nak buat resepi ini). Tapi kakak nak cuba juga buat dgn cara deep fry aje ikan tu sebab dah teringin sangat nak mencuba resepi KakNoor ini. Nampak menggoda sangat hihi...
ReplyDeletealah kakzakie guna deep fry pun ok tkyhla nk tunggu beli fryer bru nk masak cuka ni kang tk sedap lg ikan dlm fridge tu hehe
DeleteKak noor,memang telan air liur pun tengok gambar ikan tu.
ReplyDeleteKalau cuka tu gantikan asam jawa boleh kan kak noor...hihii tentu nama pun dah tukar kan ,bukan pe family saya ni alahan sikit pada cuka.
boleh aje saniah tpi kena tukar nama lah jd masak asam, yg penting bahan sampingannya tu sama no problema dear
DeleteMemang telan air liur tengok gambar tu Kak Noor..
ReplyDeleteSudah macam nak mencari ikan tongkol pulak utk mencuba resepi kak noor ni tau..
kalau tkde tongkol tenggiri pun boleh, kembung pun ok tpi tongkol is the best dlm masak cuka ni yatie
DeleteSedapnya kak Noor :)
ReplyDeletehai Lys thanks ya memang sdp sngt dear Lys boleh try ya
DeleteBetul Kak Noorni masakan org belah utara ni, Perak, org Johor mmg jarang masak tp saya suka jer hihi.... dasar pembelasah namanya. Lebih kurang mcm masak Tauchu ek Kak Noor....
ReplyDeleteBetul Kak Noorni masakan org belah utara ni, Perak, org Johor mmg jarang masak tp saya suka jer hihi.... dasar pembelasah namanya. Lebih kurang mcm masak Tauchu ek Kak Noor....
ReplyDeletehahaha kaknoor tk ckp tau tpi hainom dh ngaku sendiri kan betul lah tu hahaaha, masak taucu masam tak hainom???
Deletesedpanyaaaaaaaaaaaaa
ReplyDeletealhamdulillahhh anumm aummmmm
Deleteni kalau demam, memang best dapat lauk macam ni...kecur air liur, sedapnya..
ReplyDeletemaka nya nohas bila perut tk sdp mmg teringt lauk yg masam2 mcm ni teeus kebah haha
DeleteUdah terlior nengok gambar yang amat mengoda selera.. terima kasih Kak Noor berkongsi resepi masakan yang sedap-sedap.
ReplyDeletemaklong boleh try resepi ni sesekali mesti nk cuba lg dan lagi heehe
Deleteakak. air fryer ni boleh buat untuk masak nasi tak?
ReplyDeleteDP so far belum pernah try lg kaknoor, tpi rasa nya tk boleh kot sbb fungsinya utk menggoreng yg tk menggunakan minyak
Deletekalo xdak minyak macam mana nak garing tu Kak Noor ? dia guna apa ?
DeleteCt cyg nama kan airfryer itulah dia garingkan ikan tu dgn udara je sbb kalai airfryer ni On pasti bunyi nya agak kuat mcm kita on kipas angin hehe
Deleteya stuju Kak Noor ! orang utara suka masak ni.. tapi CT tak suka ikan tongkol..
ReplyDeletekalo Tok masak dia akan buat ikan tenggiri kalooo dak cucu dia x sentuh haha..
kalau tenggiri agak lembut Ct kalau kaknoor suka yg keras haha nama nya tongkol kan mesti lah keras lgi best lgipun isi nya tk berlemak sngt dan ada yg hitam tngah tu la yg buat sdp tu
Deletemasak ni.. pindang dengan tooooocu.. aaargh =D
ReplyDeleteCucu Tok Ct ni mesti cerewet sikit kan tk mkn ikan murahan hahaha
Deletebtw masakan utara marbeles dari apa saja sbb tulah org utara hebat nooooo HAHAAHA GELAK BESAQ
Kalu nak jimat minyak.. Kena pakai air.. he he he...
ReplyDeletepandainya dieee patutlah dpt travelling selalu kan SS haha sbb selalu pakai air rope nyeee
DeletePasti sedap dan menyihatkan sebab kurang guna minyak kan..
ReplyDeletekalau guna fryer lgi sdp dan sihat Bunda apa lgi kurang minyak kan
DeleteOh Diana sebenarnya tak pernah pakai cuka kecuali nak buat yang untuk sayur-sayuran tu je.
ReplyDeleteairfryer? mesti mahal ni...kiranya guna angin lah eh..patutlah jimat minyak kih kih kih
ReplyDelete