Resepi Kerepek Arrowhead // Ngaku
Assalamualaikum dan salam sejahtera
Sekarang ni dah masuk tahun 2017 bermakna tak lama lagi CNY pulak kan
Sebut CNY tak lengkap lah kalau takde kerepek ngaku ni
Ubi ngaku atau arrowhead ni pun kalau time CNY baru ada
Kalau tak jangan harap lah nak mencari kan
Jadi cepat-cepat lah ke pasaraya memang banyak berlonggok-longgok
Beli je dan buat kerepek macam ni memang sedap sangat..
Kali ni nak cepat taklah ikut sangat resepi tu hahaha
Tapi walaupun tak letak apa-apa pun memang dah sedap jugak tau!
Tak caya kena cuba lah..
BAHAN NYA
1 kg ngaku atau arrowhead
sedikit garam, bawang putih dan cili flakes
sedikit kacang goreng dan ikan bilis goreng *optional
minyak untuk menggoreng
CARA NYA
1. Kupas ngaku, cuci dan tos kan sekejab.
2. Sagat dan gaulkan dengan bawang putih, garam dan cili flakes.
3. Goreng dalam minyak yang panas sehingga kekuningan.
4. Tos kan, biarkan sejuk dan gaulkan dengan ikan bilis dan kacang goreng.
5. Simpan dalam bekas kedap udara.
Pada yang belum merasa, rasa nya ngaku ni lebih manis dari ubi kentang, lebih sedap dan lebih krup krap, menjelang chinese new year SAHAJA yang timbul buah ubi ngaku ni, kalau ada yang teringin boleh mencari ngaku di pasaraya dan buat sendiri ya, sebelum kehabisan haha...
Just kerepek ngaku yang polos je
Itu pun tak sempat-sempat nak menggoreng laju je habis
Tidak syak lagi memang sedap rangup dan manis original arrowhead ni
Kaknoor ngaku lah hehee..
Ini dia ubi ngaku or arrowhead ni kecik je
Alang-alang nak beli biar banyak tau
Nanti tak cukup pulak..
PH mesti dah puas makan kan
Kalau dekat nak jugak bertandang umah PH haha
Tak malu punya orang ni kan ...
Resepi Kerepek Arrowhead // Ngaku
Reviewed by Unknown
on
January 02, 2017
Rating:
Wah itu rupanya ubi ngaku belum pernah jumpa lagi...nampak elok dipotong jadikan kerepek mesti sedap sgt tu...noor beri alamat kat emel paridah.ishak@gmail.com
ReplyDeleteOh lain kali kakak nak ikut resepi KakNoorlah
ReplyDeleteSebab kakak pun baru buat (eh.. anak dara kakaklah) tapi dengan garam dan bawang putih aje
Sagat ambil masa tapi makan krup-krap-krup-krap sekejap aje habis (kongsi dgn budak mengaji biasalah KakNoor hihi..).
k.nor post kat saya skit..hihi
ReplyDeleteNak mengaku jugak kak... banyak dah ngaku di supermarket. Maklum CNY dah hampior tiba!
ReplyDeleteaduhhh bila la nak dapat semangat mcm kak noor nie...sedappp nyer kerepek buatan sendiri!
ReplyDeleteDsh dpt resipi ni bolehla buat. Dulu tk tau pun apa benda boleh buat dgn benda ni.
ReplyDeleteAmboi, Kak Noor! Tak nak kalah dengan PH, ya? hah..hah.. Kak Noor punya lagi sedap, ada kacang dan ikan bilis. Nak rasa lah. Tapi PH dah tak larat nak hiris2 dan goreng2 ngaku ni...
ReplyDeleteMemang sedap sis.. Sha pun selalu buat bila Chinese new year.. anak2 Sha dan suami memang suka..
ReplyDeletemusim raya cina baru timbul buah ngaku
ReplyDeletesy nagku malas nak goreng ngarku, hahaha
ReplyDeleteDah berhenti-henti makan selagi dagu ni tak lenguh nak menguyah bergerak-gerak hehehe....
ReplyDeleteSA selalu jumpa tp x pernah beli..rasa macam nak belinplak la..tp kena pi beli sagat tu plak...banyak sgt tapi SA ni kan...
ReplyDeletehaahkan dah dekat CNY...nak kena cari jugak ni...buat stok...
ReplyDelete