Resepi Pau Sambal Gebu & Lembut
ASSALAMUALAIKUM
Selamat petang semua nya ya
Dah ada menu untuk minum petang?
Kalau masih mencari-cari jom buat pau sambal ni memang sedap
3-4 biji sekali hadap pun tak kisah ni.
Pau ni dah lama buat tapi tak sempat nak update biasalah orang sibuk kannn...
Resepi nya kaknoor intai dari blog
Izinkan kaknoor letak di blog akak ya akak copy paste je sebab nak mudah..
Resepi Pau Sambal Yang Gebu dan Lembut
Bahan adunan doh Pau:
- 400 g Tepung gandum ( 4 cawan tepung)
- 1/2 peket Yis mauripan yang telah dikembangkan dengan air suam
- 2 sudu gula pasir
- 1 sudu majerin
- 2 sudu susu tepung
- Sedikit garam
- Sedikit air untuk mencanai doh
Cara dan Petua Mudah Menyediakan Pau Yang Lembut dan Gebu
- Sediakan setengah paket yis mauripan dengan air suam dan satu sudu kecil gula pasir.Kacau hingga larut dan biarkan hingga berbuih.
- Masukkan tepung ke dalam mangkuk,buat lubang,masukkan semua bahan-bahan dan uli hingga lembut.
- Biarkan doh dalam 30 minit.Bila doh mengembang, tumbuk doh perlahan untuk buang angin.Kemudian buat bentuk bulat saiz ikut kesukaan sendiri.
- Biarkan doh sampai mengembang sehingga seganda.
- Goreng pau dengan minyak penuh supaya pau masak rata dengan gunakan api yang sederhana.
- Bila sudah kekuningan, angkat dan toskan minyak.
- Bila sudah sejuk, boleh belah dua pau (jangan belah sampai habis) dan masukkan inti sambal tumis, timun dan hirisan telur rebus.
- Siap untuk dihidang.
Bahan-Bahan untuk buat Inti Pau Sambal:
- 100gram cili kering yang telah digunting,direbus.***
- 3 ulas bawang merah.***
- 2 ulas bawang putih ( saya letak, resepi asal tak letak)
- 1 sudu garam
- 5 sudu gula pasir
- 1 sudu asam jawa adabi
- 1 sudu udang kering*** ( saya tak letak, tapi ganti dengan ikan bilis)
- minyak masak untuk menumis
- 1 ulas bawang besar potong dadu.( saya letak, resepi asal tak letak)
Cara memasak sambal Untuk Buat inti Pau
- Blender bahan bertanda ***
- Panaskan kuali, masukkan bahan kisar dan biarkan sampai naik minyak.
- Masukkan gula,garam,asam jawa.
- Masukkan bawang besar yang dipotong dadu.
- Biarkan sehingga kering.
- tutup api.
Memang sedap dan lembut jugak gebu pau ni
Makan pun tak jemu sebab pedas-pedas sambal memang memikat selera lah
Boleh try pada yang suka dessert pedas ni...
Daripada makan yang manis takut "terkencing manis" biarlah yang pedas kan haha
Resepi Pau Sambal Gebu & Lembut
Reviewed by Unknown
on
January 10, 2017
Rating:
jom try buat
ReplyDeleteDah try belum Anum
DeleteWah seh, Kak Noor! Terliur PH petang2 nih. Sedap lah pau yang goreng gitu. Ada inti sambal pulak, woot! woot! Tapi bab uli2 doh yang malas tu. hee..hee... Takpe, nanti kalau ada mood, PH pasti cuba sebab Kak Noor jauh, kan...
ReplyDeleteKalau tk ramai yg mkn mesti malas nk buat kan Ph
DeleteTkpe beli je lah tngan tk kotor2 dah dpt mkn kann
Inilah salah satu kuih tradisi yg kakak suka KakNoor
ReplyDeleteTapi biasa kakak beli aje kat tempat kakak ni ada warung jual
Tapi cara dia belah macam burger (tapi tak putus)
Tengok KakNoor belah atas cantik pulak:)
Kakzakie keje kan jadi mmg masa mmg terhad
DeleteSo beli mmg alternatif teebaik drpd buat
Beli pun sedap cepat pulak tu dpt mkn
cantniknya pau
ReplyDeleteTerimaaksih Adam
DeleteEemmm dah lama tak buat pau goreng. Cantik kaknoor belah pau tu.
ReplyDeleteSaya kdg2 letak intinya di dlm macam pau kukus tu!
KB anak2 suruh belah mcm ni katanya ikut roti mat salih belah cam ni jdi mama nya ikut je
DeleteKegemaran Syahmi & Eady niii
ReplyDeleteWah kegemaran Syahmi dan Eady saja ke ni Wa
DeleteMesti Wa tk suka sbb pedas kannn
Pau goreng sambal bilis mesti sedap sgt ni
ReplyDeleteKalau yg pedas mcm ni budak dirumah ni mmg suka sngt P
Deleteadoii kak nooorrr..sedapnya pau ni nak2 ada sambal
ReplyDeleteni mkn mau berpau2 repeat byk kali adohaiii
Kann selalu mkn pau nnt muka pun jdi pau jugak El pau sana pau sini hahaa
Deleteaduh2 comeinya pau sambal kak noor...
ReplyDeleteptg2 ni msh kt opis lg kak noor, lps sampai umah kul 6 nnti baru mikir nk bt kudap2 apa...
Kesian kat Dana org keje
DeleteUntung makan je kmi kt rumah ni sntiasa ngap ngap ngap all the time haha
Cik abang kita suka kuih ni KN...tp bininya tak pernah buat haha... pernahlah try dulu dulu....tp dalam tak masak pulak, sudahnya beli jerlah bang kalau nak makan haha...
ReplyDeleteSekali try tk kan dh merajuk Nom tk mau buat lgi
DeleteTk masak tu sbb goreng tk lama la tu
Tkpe janji happy je beli pun beli lah kan
sedapnya kak noor.. kegemaran kami ni.. kalau beli tak cukup 4 huhu.. tp belah 4 mcm kak noor buat belum pernah jumpa lagi.. menarik!
ReplyDeleteboleh try buat dan belah macam ni Ita cantik tambah sedap memang banyak larissss ni
Deletesedapnya
ReplyDelete