Sambal Belacan Goreng & Dayang - Dayang Berbaju Hijau..
ASSALAMUALAIKUM dan selamat petang ya adik2 jugak anak2 tersayang
Menu apa agak nya hari ni yang paling membahagia kan adik2 semua..
Bagi akak kat Brunei ni hanya yang simple dimple je, pagi2 dah kuar rumah mengutip semua ulam2 kat atas tu yang semua nya di tanam dalam pasu keliling rumah lah, tepi kiri kanan depan belakang...
RASA nya semua orang pun pandai buat sambal belacan kan, tapi walau macamana pun di sini akak kongsikan jugak lah sambal belacan versi kak noor, mana tau sama dengan U all semua kan
Resepi : Sambal Belacan
Olahan : Bicara Kak Noor
BAHAN
10 biji cili Thailand merah * nak lebih atau kurang terpulang tahap kepedasan masing2 ya
10 biji cili Thailand hijau
1 inci belacan
1/2 biji bawang besar hiris
2 ulas bawang putih hiris
1 sudu air asam jawa pekat
sedikit minyak
garam dan gula
CARA
1. Panaskan sedikit minyak, dan gorenglah cili merah, hijau, bawang besar dan bawang putih sehingga wangi dan layu.
2. Kemudian masukan belacan yang telah di hancurkan dan goreng lah dengan api yang agak perlahan sebab kalau api yg kuat belacan ni akan kehitaman dan hangus nanti tak sedap pulak sambal kita tu.
3. Dah masak semua boleh lah di angkat dan tos kan
4. Masukan bahan goreng ni dalam blender kering tu kisar lah sekejab je, kalau lama akan hancur sangat pun tak sedap jugak.
5. Akhirnya boleh lah di tambah dengan garam dan gula jugak air asam jawa, dan rasa lah ikut pilihan sendiri, bagi akak lebih suka sambal tu ada sikittttt manis memang menambat selera.
6. Hidangkan dengan ulam kegemaran dan ulam apa yang ada kat umah lah, semua ulam2 kat atas tu di tanam di sekitar rumah akak so senang lah teringat nak makan ulam berlari je kuar rumah...
Di antara ulam2 yang ada dalam gambar ni ialah, pasti nya ulam raja, daun kari, temu lawak, pucuk petai belalang, pegaga, beluntas, panjang umur, selom dan senohom.
ALHAMDULILLAH baru siap makan dan sedang bersantai2 tengok rancangan tv TLC
Cake Boss hahaaa
Memang tak matching langsung dengan sambal belacan ni kan...
Sambal Belacan Goreng & Dayang - Dayang Berbaju Hijau..
Reviewed by Unknown
on
February 27, 2013
Rating:
hui menggoda betul sambal ni
ReplyDeleteboleh try esuk lusa Gee kan kalau dh terguda tu
DeleteDayang-dayangnya turut menyerikan sambal belacan tu .... dah duduk bersila ni Kak Noor dengan sepiring nasi putih!
ReplyDeletekenyang tak Mie, akak dah bagi dua pinggan nasi tu sambal sepiring besar dgn dayang2 lagi plus2 hahaa
DeleteWaduhhh..ni yg best ni...klu ada geng mkn ulaman ni mmg best sgt...klu mkn sorg cam xde feel pulak kn..:-D
ReplyDeletebetul tu Sury makan gini kalau berebut2 tangan tu dlm pinggan ulam ke smabal ke mmg the best lah in the world baru tak cukup nasik
Deletemacam ni ke buat sambal ni? dah lama nak tau buat camana....tima kasih bnyk2 sbb kongsi ya.
ReplyDeletethanks @whitecappuccino sudi singgah tengok sambal akak ni ya, cara akak mmg gini lah tak tau lah cara orang lain, lagipun rasa nya mmg sedap buat macam gini terasa semua bahan tak lah cili dan belacan semata2 lagipun sambal tu di goreng perut pun tak sebu sngt makan yg mentah hee
DeleteSalaam Kak Noor...
ReplyDeleteInilah sambal belacan yang arwah abah kita pandai buat dan amat sedappppp sekali. Setiap kali terpandang ataupun buat sambal ni.. mesti terkenang sambal belacan abah yang sedap tu. Semuanya hanya tinggal kenangan.... sob sob sob....
waaalikumussalam Mama cayang
Deleteoh ya ke sorry ya sambal akak buat Mama teringat kat abah Mama, pelik jugak ya abah ke yg buat sambal bukan mama Mama heee, tk kisah lah tu kan rupa nya orang lelaki mmg pandai masak kan sejak dari dulu2 lagi
alamak kak noor... sambal belacan tu very tempting betul la.... mori tak reti makan ulam2 byk cam tu...tapi pegaga salah satu favourite mori...maveles maveles...
ReplyDeleteoh Mori muda lagi tu lah tak suka ulam, bagi kami yg bergelar V ulam2 ni mmg dah sinonim yg pahit2 lagi best, tapi pegaga pun utk awet mudo jugak tu kan, yesss the best pada rasa akak lah sbb sambal ni dah di goreng sekejab perut pun tak meragam sngt bila kita makan,,
DeleteWah! best! best! jumpa perut tengah lapar... nasi pulak panas-panas... mau pengsan... tak sedar mak mertua lalu kat belakang - (mmg lah tak sedar kannnn.. mak mertua lalu senyap2... mengintai apa kita buat... kheh..kheh..kheh...)
ReplyDeleteKak Noor saya cari Nooriah dan Naim tu kat FB... tak keluar pun... ke saya salah eja nama akak... Dahlah tnet kat rumah ni sloww dan payah nak dapat line... dah dapat tak jumpa plak link kak Noor tu! :(
alahai Sweetie lambat sngt sampai sambal belacan ni dah boliawww piring pun basuh tinggal tangan je masih bau bacan tu heee, sbb mak mertua tak tinggal sama mana nak nampak kan ia lalu haha..
DeleteSalah eja kot tu, Nooriah tu dah betul tapi "dan" tu D huruf besar dear macam ni Nooriah Dan Naim pasti kuar punya lah kalau tak kuar mmg tak tau lah dimana salahnya, kalau tak bagi aje fb Sweetie dapat akak add..
I try again... mana boleh berputus asa...
DeleteAs'salam Kak Noor
ReplyDeleteselalunya sambal belacan ni penyelamat menu didapur. ct memang peminat tegar sambal belacan kak, tak kisahlah janji belacan memang habis ct ratah hehehe. Dayang2 hijau tu buat awet mudo tu Kak Noor hehehe
best!!
wow Kak...meriahnya tgk hijauan yg bermacam2 tu..
ReplyDeletesalam kak noor...
ReplyDeleteaduh memang mengancam habis sambal belacan kak noor ni.. yg paling buat saya terliur bila nampak pulak temu lawak tu... lawa betul tak jumpa kak.. sy suka mkn & teringat zaman budak2 dulu nenek pernah buat sambal dr temu lawak utk mak yg dlm pantang.. sy yg masih bdk2 masa tu pun suka & menumpang sama.. hihi..
mmg meriah betul tgk dayang2nya kt tepi2 tu...fresh2 lagi..
ReplyDeleteI like the helpful info you supply in your articles.
ReplyDeleteI will bookmark your weblog and take a look at once more right here frequently.
I'm relatively sure I will be informed lots of new stuff right here! Good luck for the next!
Here is my weblog quantrim
Asslmkm kak Noor.
ReplyDeleteYang paling menawan antara cik dayang2 tu adalah cik pegaga. Beso2 pegaganya kak.
mmg sedap giler lah sambal ni kalu mkn dgn ulam2 lagi
ReplyDeletesedapnyer sambal belacan akak...lebih2 lagi ader ulam...perggh
ReplyDelete