Bantut Ikan Terubuk
ASSALAMUALAIKAUM dan salam hari minggu utk semua yang sudi berkunjung kesini, akak harap semua nya sihat walafiat di hari minggu ni ya, sebenarnya idea memasak bantut ikan terubuk ni timbul bila akak terpandang resepi bantut ni kat dalam buku RASA ni, tapi akak guna ikan apa yang ada kat dlm freezer tu saja hanya terubok saja yang ada, jadi nya terubok lah yang jadi mangsa bantut kali ni tapi resepi dari chef Norazimah tu akak ada sikit tokok tambah ikut kesesuaian keluarga akak.
Resepi : Bantut Ikan Terubuk
Olahan : Bicara Kak Noor
BAHAN
1 ekor ikan terubuk dibersihkan dan dibelah belakang
Tumbuk 1/2 inci kunyit hidup dan garam dan perap ikan lebihkurang 15 minit dan ketepikan.
BAHAN KISAR
1/2 cawan kelapa parut * nak lebih pun ok family akak tak suka banyak kelapa heee
2 sudu cili kering kisar
1 biji bawang besar
2 ulas bawang putih
1 sudu jintan manis di goreng dulu
1 sudu jintan putih di goreng dulu
1 inci kunyit hidup
3 batang serai * yg ni akak tambah supaya lebih wangi
garam dan gula jugak asam jawa secukup rasa.
CARA
1. Panaskan kuali dan masukan bahan kisar dan masak sehingga agak kering dan rasa ikut kesesuaian family ya.
2. Masukan inti tadi dalam ikan dan bakar lah lebihkurang 30 minit atau sehingga ikan masak pada suhu 250 C..
3. Lepas tu boleh lah dihidangkan dengan nasi yang panas2 yg berasap tu bersama sambal belacan dan ulam2an aduh aduh.....
Pegaga fresh dari ladang tau ....
Jadi kambing jab dengan menyunyah pegaga yang banyak ni hahaaa
Lepas ni memang jadi mudo belio akak ni kan heeee
Ini mesti semua orang kenal kan chef CT DELIMA yang ada dalam majalah RASA tu
AZLITA MASAM MANIS blogger tersohor masa kini
AKHIR NYA baru akak nampak wajah MAT GEBU selalu nya dok imagine cemanalah rupa paras Mat Gebu ni ya, walaupun agak kabur sikit tapi sekurang2nya dah tak imagine yang bukan2 lagi heee juga blogger TERSOHOR kan..
SIAPA tak kenal kak WAN ROGAYAH ni kan, tempat akak merujuk masakan di blog
RESEPI CITARASAWAN & CITARASAWAN BLOGSPOT semua nya chef yang hebat2 dalam buku RASA Mac ni..
INI NOORSHA blog 1001 Cerita 1001 Rasa, walaupun masih muda tapi talent nya aduh sangat hebat , semoga blogger2 kesayangan kita ni akan terus maju jaya, dan utk yang macam akak ni dan adik2 blogger yang lain jom kita hasilkan masakan2 yg lebih ummpphh haaa untuk family masing2 supaya menjadi ibu kesayangan anak2 dan suami, kata orang nak menambat hati suami biarlah dengan masakan kita kan ....
Kalau ada yang nak mengabadikan gambar2 blogger kesayangan ni jangan lupa cari majalah
RASA Mac ni di toko2 buku tau..
Bantut Ikan Terubuk
Reviewed by Unknown
on
March 03, 2013
Rating:
memang tak terbantut selera nk mkn tengok iksn sedap cam ni hehe
ReplyDeleteaduhh kak Noor.. sedap sangat ni.. terliur betul saya dibuatnya.. :b
ReplyDeleteAsslmkm Kak Noor..Ingat apa yg terbantut tadi. Rupanya nama resepi tu ya. Segar bugar pegaga akak tu. (^_^)
ReplyDeleteSalam kak noor,bantut bahasa brunei ek.. mcm ikan sumpat lh ni kn..sumbat ngn smbal nyiur..:-)
ReplyDeleteWah! musti pemilik Karangkraf suka ni... kak Noor dah tlg promote majalah mereka...
ReplyDeleteKenapa letak nama bantut, kan ke tu ikan sumbat... selalunya yg jadi 'mangsa', ikan cencaru kalau nak masak 'bantut' ni kan. Terubuk banyak tulang, lecehlaaa.
Psst! pegaga tu saya suka masak lemak cili padi dari buat ulam... hmmm.... yum..yum..yum.. suka ada rasa pahit-pahit sikit.
Salam Kak Nooriah...lama gue tak singgah sini....wah...nampak menyelerakan sangat ikan sumbat tu...laju meter...
ReplyDeleteIkan terubuk will always be my fav ever...
ReplyDeleteAs'salamualaikum Kak Noor
ReplyDeleteKak...! ct belum layak dipanggil chef lagi, masih terkedek2 belajar memasak ni haaaa..hahaha. masih ramai diluar sana yang lebih layak lagi kak Noor :D
tak ter BANTUT pun bila dapat mengadap hidangan macam ni kak, selera sangat2 dah menengoknya :)
Terkena Sham.. ingatkan apa la yg "bantut".. rupanya.. adeiihhhh..
ReplyDeleteassalam Kak Noor
ReplyDeleteterubukkkkk sedapnya, he hee walaupun byk tulang kan tp masak camni fuhh memang tergugat dietku heee
bestkan jadi blogger masak2 yg popular ni
kak Noor pun tempat rujukan sy sb masakan dan gambar2 menarik
salam kak Noor,bak kata Rahel.."meter" ku laju juga klu menjamah ikan sumbat...hi2
ReplyDeletesalam kak noor terpikir kenapa di panggil bantut ikan terubuk... kalau KA sebut ikan bakar sumbat sambal je hehehe
ReplyDeletesedapnya Kak Noor ikan terubuk tu.... kalau saya biasanya buat ikan sumbat sambal guna cencaru jer...
ReplyDelete