Green Curry Dari Kebun Cili Sendiri
Assalamualaikum dan selamat petang
Hari ni hujan seharian, memang seronok tengok hujan turun kan
Kemudian tengok pulak cili-cili yang banyak tu
Terus ada semangat nak kutip cili kebetulan jugak anak-anak nak green curry
Jadi kaknoor pun merajinkan diri sambil dapat main hujan jugak hahaha
Ini semua bahan-bahan untuk rempah kari hijau ni
Mesti semua nya kenalkan!!
Cilipadi hijau, cili hijau besar, daun sup, terung pipit, kantan ( dari garden kaknoor sendiri )
Halia, lengkuas, bawang merah, bawang putih, serai dan daun limau purut ( kebun cina lah )
Kelapa pun dari kebun belakang rumah tau!! Satu lagi kemangi tu pun banyak dibelakang dan depan rumah kaknoor.
Jintan putih dan ketumbar kaknoor sangai dulu baru blender supaya lebih wangi.
Lada hitam hanya godek-godek je dalam lesung batu ok..
Bahan nya
1/2 ekor ayam di potong kecil
2 cawan santan sederhana pekat
1/2 cawan santan pekat
Beberapa tangkai terung pipit
3 helai daun limau purut
1 kuntum bunga kantan dihiris
1 cawan daun kemangi ( kaknoor suka wangi nya jadi letak banyak ) boleh kurangkan kalau tak suka
beberapa tangkai daun sup ( tkde daun ketumbar daun sup pun ok lah kan )
secukupnya gula merah
secukupnya garam
sedikit air asam jawa
sedikit minyak untuk menumis
Bahan Kisar
10 biji cili hijau besar
20 biji cili hijau kecil ( boleh tambah or kurang ikut citarasa sendiri ya )
1 sudu besar jintan putih
1 sudu kecil ketumbar
1 sudu kecil lada hitam
3 batang serai
1 inci halia
1 inci lengkuas
5 ulas bawang putih
3 ulas bawang merah
Cara nya
Panaskan kuali, masukan lebihkurang 2 sudu minyak bunga ( minyak jagung )
Tumislah bahan kisar sehingga wangi dan pecah minyak.
Kemudian tambahkan dengan daun kemangi dan daun sup yang telah di blender
Kacau lagi sehingga agak kering air nya.
Masukkan santan cair dan ayam yang telah di bersihkan.
Kacau rata dan biarkan mendidih sekejab
Disebabkan dalam rumah kaknoor ramai yang suka kentang, jadi kaknoor letakkan lah kentang dalam kari hijau ni, setelah ayam setengah masak, boleh lah masukkan kentang dan terung pipit.
Pada yang tak suka terung pipit boleh saja letak terung Thailand yang bulat-bulat besar bola golf tu ya. Masukkan garam, gula merah dan air asam jawa secukupnya.
Dah cukup rasa boleh lah letakkan santan pekat, daun limau purut dan hirisan bunga kantan
Ikutlah kepekatan yang diinginkan kalau nak cair boleh lah tambah air or santan cair
Bagi pelanggan dalam rumah kaknoor memang suka berkuah banyak
Jadi memang kaknoor letak lebih santan cair.
Ini gambar suka suki pagi tadi
Sebelum memasak dok main dengan cili-cili ni macam cantik jugakkan
Itu namanya pencinta cili tegar ni kan..
Macam-macam warna ada..
Tadaaaaaa dah siap kari hijau kaknoor
Dah ada nasik tu boleh lah siapa nak merasa ya hehee
Kari hijau ni kalau pedas memang terlajak nasik tu, kalau tak pedas kang jadi macam masak kurma lah pulak kan, sebab warna nya dah macam masak kurma lah pulak, jadi nak bezakan mesti letak cilipadi lebih...Tuan rumah menjamu selera ni, yang lain menjamu mata saja ok..
Green Curry Dari Kebun Cili Sendiri
Reviewed by Unknown
on
October 18, 2016
Rating:
wahhh segar bugar bahan-bahan nya...hehe
ReplyDeleteYg segar pastinya sddap Nory kan
DeleteKakNoor sajalah ye ajak kami makan sebab jauh
ReplyDeleteKalau dekat mahu tak cukup sebab semua makan nak bertambah tau:)
Cili 'love' tu akhirnya kena masuk periuk juga hihi...
Suatu hari kakzakie
DeleteMesti sampai kat umah kaknoor ok
Kita makan2 dirumah kaknoor bersmaa yg lain2
Sedapnya kak noor....bahan yang di gunakan segar bugar dari kebun kak noor....
ReplyDeleteMmg sedap dngt Diana benda fresh mesti teebaikkk
Deletebestnya..fresh dari kebun..
ReplyDeleteMmg fresh mresh Nohas rasa pun alhamdulillahh mantop
DeleteWow kak noor geramnya tengok cili2..fresh2 gitu..bahan2 masakan semua fresh so boleh bayang la kesedapan masakan kak noor cmna.mesti kebaboom.hehehe
ReplyDeleteAlhamdulillah PK baru petik semua tu terus masak mmg best sngt rasa nya, lagi best kalau kwan2 dpt rasa PK mmg terangkat ni
DeleteSedapnya nampak kak. Nani pernah makan dua kali dah green curry ni, memang terbaik !
ReplyDeleteRasa nya mmg ada sikit kelainan kan Nani cuma nk buat tu lah agak rumit sikt, tpi bila dah turun padangutk masak green curry ni kena buat banyak supaya dpt frezer
DeleteMek tk prnh mkn green curry ni. Mmg nmpk cam kurma kan kk noor :)
ReplyDeleteWarna nya je seakan kurma Mek
DeleteTpi rasa nya
Salam subuh kaknoor, lama saya tak singgah sini, knoor sihat? Sihatlah tu kan, kalo tak mana boleh masak kari hijau je ni kan, hihi..
ReplyDeleteGudnite Zimah
DeleteAlhamdulillh so far so good
Di beri kesihatan yg baik oleh ALLAH
SYUKUR diatas nikmatnya kan
Assalamuailaikum Kak Noor lama xjengah, buka2 terus kari hijau ni.. :D
ReplyDeleteWaalikmusalm Eyra
DeleteKari hijau memanggil Eyra dtg kesini lah tu kan
Apa kabar Eyra
takpenah bt green curry sendiri kak noor... reti mkn kt kedai je...
ReplyDeletekene try ni ikut mcm resepi akak... dulu penah bt tp pakai paste segere heheheh
Kalau makan kt kedai lagi cepat Dana
DeleteOrder je apa2 pun mmg terhidang ye dak
Tpi macam Dana ni elok lah guna paste je
Mesti tk larat kalau nak start dari awal buat kari hijau ni kan
banyak juga ya bahan2 nak buat green curry ni, kaknoor.
ReplyDeletekalau saya garu kepala dulu, tak tahulah nak buat ke tidak!
Mmg banyak bahan KB
DeleteTapi dah request anak2
Tak sampai hati jugak menolak
Salam KakNoor, atie tak pernah lagi merasa kari hijau ni.. hihi..ntah bila lah nak bljr masak nya.. banyak hasil dr kebun kaknoor tu..jeles nengoknya.. haha
ReplyDeleteSebelum masak Atie kena try dulu mkn kat kedai
DeleteKalau sedap mesti nk buat kat rumah lebih berbaloi spt mkn dua tiga kali
Dapnyer...mai semangkok..
ReplyDeleteDappppp sngt Bunda nak semangkok sebaldi kaknoor kasi hehe
DeleteWah! Mesti sedap giler ni. Saya suka koleksi cili-cili Kak Noor. Warna perple pun ada.
ReplyDeleteMmg cantik kaler purple tu PH
DeleteKaknoor suka tanam mcm2 warna
Baru cantik persekitaran rumah kan PH
KakNoor!
ReplyDeleteKalau nak masak kari hijau, kena pakai sudip hijau juga ya? ~_^
Kalau macam ni, tahun depanlah baru saya buat kari hijau lagi sebab nak beli sudip hijau, mangkuk hijau dan kuali pun warna hijau. Barulah ngam rasa kari hijau saya nanti ^_^
Sampai hati KakNoor menjamu selera sorang-sorang sambil kami terkebil-kebil melihat aje tau!
Apa namanya cili yang di antara cili merah dan cili purple tu ya KakNoor? Kat pejabat saya ni banyak betullah tukang kebun tu tanam. Saya tukang ambil aje. Rasa macam dah tebal malu sekarang ni jadi nak jugalah tanam kat rumah pulak ^_^
Hahaha MD wajib tu guna sudip hijau kalau nk masak kari hijau baru lah sehati sejiwa sudip dan kari tu dan rasanya pun greenis sikit haha
DeleteOh nak jadi pekebun jugaklah ni ya
Boleh no hal nnt akak bg benih cii tu
Nama nya kaknoor panggil cili putih je
Sbb dia lah yg paling putih gebu diantara yg lain
Kena bgi address lagi sekali lah ya
Masa ni tkde yg masak
Nnt dah ada yg masak dia akan merah
Nnt akak simpan dan antr ya
Tengok green kari ni saya teringat boss India saya dulu KN. Kalau makan kat satu kedai makan tu. Dia mesti order kari hijau ni....Kekadang sekeping gambar tu membuatkan kita mengimbau kenangan lama kan KN...
ReplyDeletetak pernah makan kari hijau nih.. tengok menarik, rasa anak2 mesti suka sebab diaorang suka makan pedas..
ReplyDeleteseronoknya drp kebun sendiri! :) tqq for recipe kak :)
ReplyDeleteBestnya bila banyak bahan tu dapat dari kebun sendiri..SB blum penah masak kari hijau, kak Noor.
ReplyDeleteAssalamualaikum Kak Noor,
ReplyDeleteBanyak juga hasil kebun Kak Noor.. Seronok tengok Kak Noor masak, feeling depan mata.. :-)
Assalamualaikum Kak Noor,
ReplyDeleteBanyak juga hasil kebun Kak Noor.. Seronok tengok Kak Noor masak, feeling depan mata.. :-)