Salam Jumaat Sahabiah
Assalamualaikum dan salam jumaat
Semoga semuanya dalam rahmat ALLAH TAALA jua
Selepas subuh tadi letak posting ni kat Fb dan Ig
Semoga ada yang sudi mengaminkan ya
Lepas tu kedapur mencari apa yang nak dimasak
Ternampak banyak kentang yang dah nak tumbuh
Jadi teruslah sagat dan buat itu ini
Tak ikut resepi sangat pun hanya ikut sesedap tangan je
Tapi rasa nya alhamdulillah
Kebetulan jugak ada ketam stick jadi lebihan tepung kaknoor salutkan dengan stick ketam ni, rangup sebab dibancuh dengan air sejuk petiais.
Resepi asal memang macam yang atas tu tapi kali ni kaknoor tak letak telur pun, tepung pulak hanya guna tepung gandum, dibancuh dengan air sejuk petiais dan letak sedikit minyak panas dalam bancuhan Alhamdulillah memang sedap dan rangup, boleh try pada yang rajin ya...
Tapi rasanya MD walaupun simple macamana pun dia mesti teragak2 nak try hahaha jgn marah MD cyg gurau pagi jumaat ni
Itu bukan sos tau tapi bancuhan cheese yang diletak cili flakes kat atas tu mantop lah makan dengan segala cucur ni
Tak caya !!! Mesti kena cuba lah
Salam Jumaat Sahabiah
Reviewed by Unknown
on
October 14, 2016
Rating:
salam jumaat kaknoor. saya memang selalu buat cucur ni. buat yg macam kaknoor tu, tak letak telur dan hanya guna tepung gandum. cuma nak tanya pd kaknoor, apa rasionalnya guna air sejuk petiais ya?
ReplyDeletedan apa pula bezanya kalau guna air biasa...sorry ya kaknoor tetiba tanya soklan bertubi2 pulak, hihi
sian MD dikata begitu. tp betul jugak ek, dia buat makan sayur pun...hihihi
#dia bukan makan sayur pun...hihihi
DeleteKB, sbb kaknoor letak air sejuk utk merangupkan lagi cucur tu, drpd kita letak air biasa, tapi kalau letak air sejuk mesti kena letak sikit minyak panas atau mentega cair tujuan utk rangup dan cedap pastinya Kb
ReplyDeleteBukan apa pun KB saje je ckp macam tu sbb MD tu dia kan mem mana suka bab masak memasak ni hahaha larikkk takutt kang kena tarik tudung kaknoor
DeleteHr tu budak ofis mek ade buat potato baked. Cam sedap pulak kk noor :) taruk cheese atas baked potato tu ..
ReplyDeleteMek kalau ada cheese mmg apa pun sedap je nnt kaknoor try baked potato bercheese pulak
DeleteTunggu lah hari yg rajin lgi
Aduhai saya tak berpeluang rasa masakan sedap kaknoor ni. Semasa kami masih tinggal di Brunei ada juga berangan nak singgah rumah kaknoor di Sg. Liang kalau kami jalan-jalan arah Miri...huhuh...nampaknya hajat tak kesampaian sebab kami dah pun balik semula ke Malaysia. Hmmm tak mengapa kaknoor, Allah lebih tahu. Cheer up!
ReplyDeleteOhhya Suzi kenapa tk singgah masa kat Brunei dulu, syangnya tk dpt jumpa, ok je kaknoor kalau ada yg nak singah just bgtau insya Allah akan diraikan semampu kaknoor lah, datang lah lagi ya
DeleteANIIN DOANYA MOGA DIBERKATI...SEDANYA KODOK SEPIRING PUN XKENYANG NI
ReplyDeleteThnks P sudi mengaminkan
DeleteKodok pun sesap P mkn panasss
Salam Jumaat, Kak Noor...oo..syukran bg tips utk merangupkan tepung gorengan..air sejuk peti ais + minyak panas..
ReplyDeletesedapnya..cicah pulak dgn cheese..mantopp..
Alhamdulillah Nohas jumaat dah berlalu
DeleteEsuk belum tentu
Mudahan kita dpt bertemu lgi esuk ya
Boleh lah try nnt tips yg biasa je pun
Nice blog. Love it.
ReplyDeleteThanks Adam 😀
DeleteAssalam, Puan Nor,
ReplyDeleteKak Mah singgah petang Jumaat yang barakah ini,
Selalu dah baca blog Pn. Nor ni, baharu hari ini tergerak hati nak tulis komen sikit.
Waalikmusalam dear Normah
DeleteTerimkasih ya sudi menulis sepatah dua kata disini
Kaknoor sngt menghargai nya
Assalam Kak Noor,
ReplyDeletesalam kerinduan..salam jumaat juga..
apa khabar kak noor disana..link kita semuanya hilang ini yang singgah satu2 mana yang sempat untuk link balik..huhu...
Waaliikumusalm Ayu
DeletePatutlah lama tk nmpk Ayu
Kaknoor pun rindu jugak dgn Ayu lama tk bersembang walaupun hanya di alam maya
Ptg ni pun saya buat jemput jemput jugak KN....guna sagatan kentang jugak. Saya letak ikan bilis. Tp saya lagi suka cicah sos...
ReplyDeleteMmg sedap Anom jemput2 kalau panas mmg mantop, oh pulak tk suka cheese ke!
DeleteCheese serbuk ni kaknoor guna dh lama beli tpi tk jugak di guna pun
woohooo sedap ni
ReplyDeletebelum try lagi cucur ketam..nti nak try buatlah
siap kopi o ni best arr
bancuhan cheese tu buat lagu mana kak nor
Disini ada juai cheese serbuk El, hanya bancuh dgn ayaq panaih saja, agak2 pekat lah, paih tu kaknoor tambah gula sikit sbb cheese ni agak masin, jadi balance lah rasa dia sedappp oooo
ReplyDeletemenarik hidangan kak Noor nih
ReplyDelete