Macam-Macam Petua
Assalamualaikum
Hari ni ternampak cikmat gebu kongsikan tips ni kat ig
Jadi kaknoor pun tak mau ketinggalan jugak
Sebab ini bersangkutan denngan masakan seharian kita
Jom baca elok- elok ok
Kalau kaknoor kat rumah untuk buat cili kisar mesti campurkan cili kering paprika dan cili kering besar sebab untuk kurangkan pedas dalam masakan tapi masih ada rasa kepedasannya.
Lepas tu terjumpa tips untuk sakit tekak yg kita boleh amalkan dari tumbuhan sekitar rumah kita, bolehlah try siapa yang sakit tekak hari ni ya
Jugak untuk kurangkan diabetes boleh jugak amalkan minum jus peria ni, ada berani ke!!!
Untuk jadi ubat oklah kan ..
Ini sengaja nak show pepagi tadi Mr. Boss tolong kupaskan kelapa yang di kasi oleh kawan kaknoor, dah nampak tumbuh sikit teruslah dia kopek je, nampak tak jari-jari halus kat kelapa tu heheehee
Ini gambar dari sisi macam kartun la pulak, tak ingat kartun apa dah yg hidung panjang macam ni kan
Ok itu je perkongsian dihari minggu ni
Selamat berbahagia hendaknya dan bersantai-santai ya
Jumpa lagiii ššš..
Macam-Macam Petua
Reviewed by Unknown
on
October 30, 2016
Rating:
hehehe saya ingatkan semua cili kering sama je tahap pedasnya selama ni...
ReplyDeleteohhhhhh Noor confem jarang kedapur ni kan
Deletetakpe masih banyak waktu utk Noor belajar pasal cili kering ni kan
hehee, btw thanks sudi singgah sini ya
Cli klau yg vietnam, mmg pedaihhhhhh mlelehh
ReplyDeletelagi pedas lagi bagus kan Mek
Deletekat umah kaknoor hanya sorang je yg tak kuat makan pedas
yang lain semua gila pedas hahaha vietnam hari-hari mau
Macam2kan.
ReplyDeletehttp://biarlembuyangjadilembu.blogspot.com
Macam2kan.
ReplyDeletehttp://biarlembuyangjadilembu.blogspot.com
terimakasih Adam ya...
DeleteSaya pakai cili kering yang panjang leper tu, haa, yg tu tak pedas, warna pun merah cantik je, kalo masak asam pedas tu mengancam je, tapi tak pedas, so anak-anak sukala sbb tk pedas.
ReplyDeleteohyeke Zimah kaknoor pulak hantu pedas mesti nak guna cili vietnam tapi campurlah
Deleteitulah kalau beli cili berjenis2
sebab nak main campur2 bila masak hahaa
Kak Noor, tips macan ni amat berguna. Saya tak tau pulak daun selasih bagus untuk sakit tekak. Kelapa tu inik, ek? Yang nampak macam jari-jari tu sesuai untuk halloween hee..hee..
ReplyDeleteSelasih memang banyak lagi kegunaan nya selain dari utk sakit tekak PH
Deleteuntuk letakdlm makanan, untuk wangikan masakan kita pun boleh
kat rumah kaknoor memang banyak sangat selasih ni PH
psl cili kering tu dana pnh jgk baca dulu ada org bg petua tp kadang lupa, kalau kadang2 nk beli cili kering dana bgtau je kt org tu nk cili kering yg tak pedas heheh...
ReplyDeleteskrg mmg jarang beli cili kering beli cili boh je hehehehe...
psl peria katak tu dana tau jgk utk diabetes tp tak blh mkn hari2, tkt hypo lak kang
Rupanya Dana mmg tk suka pedas ke
DeleteCili boh pun lagi senang Dana terus je masak tkyh nk blender segala, cuma itu lah kaknoor dh biasa semua nya homemade jdi bila guna cilibohcmcm tk puas je rasanya
Hihi....KN ni mesti layan kartun teman dak Iman kan.....
ReplyDeleteMinum semua petua tu takut pengsan pulak KN.... kurang gula haha....
Hainom kurang gula ke
DeleteOk tu jgn terlebih gula
Sbb rasa Hainom dah lebih manis dlm senyuman haha
bagus petua nih, berubat secara semulajadi.. kelapa yang last tu macam kartun pinocchio
ReplyDelete