Gulai Siam Pucuk Kayu
Assalamualaikum dan salam kamis
Hari ni masih lagi selera kampong
Jugak berkisar dikebun sendiri dikeliling rumah
Kalau semalam ala-ala salad gitu
Hari ni kita masak pulak ya
Disini kaknoor tambah umbut pisang untuk menambah rasa dan selera dan ikan pulak kaknoor gantikan dengan ikan masin. Lebih banyak daun-daunan tu lebih sedaplah, tapi kalau tak cukup syarat pun ok mana yang ada kat rumah je ok..
Ikan pekasam ni untuk bagi kick lagi sessi makan tengahari ni, dah lama sebenarnya ikan pekasam dok membeku dalam frezer teringat nak goreng hari ni gu kan dengan gulai siam ni.
Alhamdulillah baru lepas lunch, syukur rezeki disekeliling rumah yang menambat selera. Tak perlu ayam daging lagi, cukup lah dengan dua jenis lauk ni boleh menambah nasi 2,3 kali ni..
Gulai Siam Pucuk Kayu
Reviewed by Unknown
on
October 13, 2016
Rating:
mesti sedap sayur yg ada mcm2 ulam2 nih kan kak noor...
ReplyDeletetp dana tak penah msk umbut pisang tuh
Memang sedap Dana kekadang boring kan makan sayur ala2 cina tu
Deletekalaau makan yg gini alahai cakap pun tak guna mesti tangan asyik nak tambah nasikkkkkkkkkk je
Memang sedap Dana kekadang boring kan makan sayur ala2 cina tu
Deletekalaau makan yg gini alahai cakap pun tak guna mesti tangan asyik nak tambah nasikkkkkkkkkk je
Amboi kak noor telan air liur saya dibuatnya..sedap tu,pekasam tu mmg peberetlah
ReplyDeletePekasam mmg sukar ditolak Yan anytime anywhere haha
DeleteGulai pucuk kayu tu kakak tak pernah makan apalagi masak.
ReplyDeleteBelum pernah jumpalah KakNoor. Nanti ada peluang kakak nak cuba ikut resepi KakNoor ni
Teringin pulak bila tengok dan nampak macam boleh ikut:)
Gulai femes belah utara kakzakie kan selatan mesti jarang jumpa, tpi boleh jugak dicuba kalau ada bahan kan?? Yang penting bahan utama je contoh daun mengkudu, kadok, pucuk ubi, yg lain tu boleh lupakan kalau sukar dicari kakzakie hehe
Deletesedapnya,, tengok gambar pun dah kecur air liur hihi
ReplyDeleteDari mata turun ke hati lh mi kan Imm
Deletesedapnya,, tengok gambar pun dah kecur air liur hihi
ReplyDeleteAduhai, KakNoor! Selagi tak habis baca, selagi tulah air liur meleleh sampai tak sanggup nak lap lagi dah ni!
ReplyDeleteIkan pekasam tu yang tak boleh tahan terliur, KakNoor......
Tpi tulisan kaknoor tklah sebanyak MD kan ! Air liur pun tklah kontang sngt yg tinggal hihii tpi kalau MD yg masak mesti kaknoor lebih kering kontang air liur sbb MD kan ke prof dlm bab tulis2 ni mesti nak berjela - jela nasib baik MD bukan chef hehehe kalau tak mau kena saman ni sbb abnyak ckp haha
Deleteterliur nya kak noor..sedap nya dpt mkn mcm ni..
ReplyDeleteMasakan kampong mmg the best El kan
DeleteMeh singah umah kaknoor nk hidangkan lauk kmpong ni jom!!
alhamdulillah, dah kenyang makan tengahari ya kaknoor. gulai siam tu, tak pernah jumpa lagi. selalu tengok org buat letak tempoyak dan ianya pekat-pekat sikit. ikan pekasam tu sedapnya...
ReplyDeletesaya pun kalau lauk begini laju ajer menambah nasik!
Ini versi yg tkde tempoyak Kb sbb pak haji gue tu tk suka tempoyak, jadi buatlah gulai siam mcm ni
DeleteKalau ikut tekak kaknoor mmg nk letak tempoyak petai segala tpi apo nk dikato boss besar tk pandang petai tempoyak tu, terpaksak kena adjust lah
Ikan pekasam tu mmg mmbuka slera kk noor :) mkn dgn ns panas mmg best lah !
ReplyDeleteBetul sngt Mek pekasam tu walaupun busyuk tapi ramai peminat jugak tu kan
DeleteTeringin pulak saya nak rasa gulai siam tu. Tapi saya tak gemar terung pipit, tak boleh telan... tak suka rasa dia. Pucuk bebuas pulak saya tak kenal.
ReplyDeleteTerung pipit ok je sweetie kalau tk letak no hal
DeleteLetak yg wajib je
Org bando mmg tk kenai pucuk bebuas Sweetie
Mmg pucuk utk ulam lah daun bujurvmcm daun sireh
Hubby saya cakap saya tak boleh makan pucuk paku sebab tajam.. Huhu.
ReplyDeleteHahaha Gee lawak lah pulak
DeletePaku je tajam Gee tpi pucuk nya very the lembut tau hahaha
suka nya nak makan bila banyak ulam ni kak.. sentiasa menjadi kegemaran :)
ReplyDeleteYalah Atie kalau nk tau keliling umah kaknoor penuh dgn ulam2 rasanya dekat 20 jenis ulam jugak ni, nk mkn tkyh susah2 keluar je kt depan belakang mmg jumpa mcm2
DeleteIkan Tahai ni ikan apa yeh KN....tak pernah tau pulak.
ReplyDeleteMmg gu sangatlah ikan pekasam tu dgn kuah bersantan ni KN...tp tekak kitalah KN, kalau anak anak mesti mcm tak berlauk tu katanya
Ikan Tahai ni ikan apa yeh KN....tak pernah tau pulak.
ReplyDeleteMmg gu sangatlah ikan pekasam tu dgn kuah bersantan ni KN...tp tekak kitalah KN, kalau anak anak mesti mcm tak berlauk tu katanya
Ikan fahai tu ikan tamban yg disalai Anom
DeleteBetul bin benar ni selera bonda2 lah
Utk anak2 mmg diarang tk nk semua ni
Terpaksa masak ayam kicap ke sambal tumis ke baru lah ada lauk fav diarang
lauk sebegini pembuka selera nak makan..boleh bertambah2 kalau makan dengan nasi panas2..
ReplyDelete