Sambal Belacan Goreng & Ulam Segar Menu Menambah Selera

As-salam rabu untuk semua yang masih sudi berkunjung kesini semoga semuanya sihat walafiat hendaknya disamping tugasan harian.

Pagi ni kaknoor meronda kebun yang tak seberapa, dah lama tak menjenguk sebenarnya sebab dok sibuk dengan arwah mertua, 2 bulan lebih dia terlantar dihospital, dan selama dua bulan jugak kami suami isteri berulang alik hari2 kehospital, sampai doktor cakap suruh bawa saja kerumah, dah di rumah pun sebab dah dekat memang 3x sehari hubby melawat, dan kaknoor pulak dah settle dirumah barulah melawat mertua, memang kebun comey kaknoor langsung tak peduli. Nasiblah masih ada yang boleh diambil untuk dibuat ulam, jom ikut kaknoor melawat kebun jom!!

 
 
Ini pokok kacip fatimah bunganya boleh dibuat ulam dan kerabu, tapi kaknoor hanya ambil pucuk nya saja sebab kalau dikerabukan memang sorang je yg makan.

 

Ulam selom mesti ramai yang tau kan!!! Untuk diletak dalam laksa kedah, dibuat urap dengan kerang pun sedap, dibuat ulam makan dengan sambal kelapa jugak boleh buk!!!

 

Ulam raja!! Sayang nya kita tak pernah jumpa ulam permaisuri kan!! tak kisahlah tu, kabarnya ulam raja sangat bagus untuk menyembuhbaikkan kanser, sejauh mana kebenarannya kenalah google sendiri. Kaknoor kalau buat sambal belacan memang tak pernah miss ulam raja ni.




 

Ini orang Brunei cakap ulam penyambung nyawa, tak taulah kat Malaysia panggil apa, tapi khasiatnya tak kurang jugak hebatnya salah satu nya untuk mengurangkan tekanan dsrah tinggi wallahuaklam !!

 

Bunga betik jantan memang cantik dipandang, dan pahit bila di makan, tapi untuk dijadikan ubat tak kisahlah walaupun pahit berdengung tetap suka haha...

 

Inilah hasil setelah  dikutip pagi tadi

 

Digandingkan dengan sambal belacan goreng memang tergoda kan!!

 

Cuba teka apa ni yang kaknoor goreng??
Dah lama tak menggorengkan benda ni, biasanya dok masak lemakkkk je, hari ni goreng pun sodappp tau!!


Sambal Belacan Goreng & Ulam Segar Menu Menambah Selera Sambal Belacan Goreng & Ulam Segar Menu Menambah Selera Reviewed by Unknown on October 12, 2016 Rating: 5

27 comments

  1. perghhh, kami kat kelantan campur lagi makan dengan budu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dengan budu lagi power ni Mek kan

      Delete
    2. saya mengucapkan banyak terimakasih kepada KY WITJAKSONO yang telah menolong saya dalam kesulitan,ini tidak pernah terfikirkan dari benak saya kalau nomor yang saya pasang bisa tembus dan ALHAMDULILLAH kini saya sekeluarga sudah bisa melunasi semua hutang2 kami,sebenarnya saya bukan penggemar togel tapi apa boleh buat kondisi yang tidak memunkinkan dan akhirnya saya minta tolong sama KY WITJAKSONO dengan senang hati KY WITJAKSONO mau membantu saya..,ALHAMDULILLAH nomor yang dikasih semuanya bener2 terbukti tembus dan baru kali ini saya menemukan dukun yang jujur,jangan anda takut untuk menhubungi jika anda ingin mendapatkan nomor togel yang betul2 tembus dan uang gaib tanpa tumbal,silahkan hubungi KY WITJAKSONO di 0852_2223_1459. ingat kesempat tidak akan datang untuk yang kedua kalinga
      LEBIH LENGKAP KLIK=> PESUGIHAN TOGEL GAIB

      Delete
  2. mmg lawan dia tuh kak noor... mau bertambah2 mkn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Menu kampong mmg boleh lajak nasik banding dgn menu bandr kan Dana

      Delete
  3. wahh..banyak ulam2 segar dari kebun, mmg baik utk kesihatan ni..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kalau dah hobi menanam ulam tu mmg masa ni lah nk kutip hasilnya Nohas nasib baikk tak KO

      Delete
  4. Replies
    1. Mmg tkyah lauk lain Timm boleh habiskan nasik sepyok

      Delete
  5. Kalau dah sambal belacan memang partner dia ulam KakNoor
    Tapi org diet kena beringat sebab separuh pinggah nasi memang tak puas makan:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Betul kakzakie org diet kena banyak meratah ulam lah ni klaau sh nasik habis jadikan salad je lsgi best kannn

      Delete
  6. Sambal belacan pembuka selera kak noor..
    Ulam lah dgn apa jua kan..

    ReplyDelete
  7. Betul sngt Yatie ada sambal belacan perut mesti bersorak ria hahaha

    ReplyDelete
  8. salam kak noor...wahhh...bestnya, banyak tanaman ulaman segar dr kebun..memang serasi sangatlah dikahwinkan dengan sambal... ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Walaikmusalm Erny
      Kann betul tu sambal wajib dikawinkan dgn ulam yg mcm ni bg terlajak lariss nasik

      Delete
  9. sedapnya sambal belacan..kompom makan bertambah2.. punah diet Kak Noor.. haha

    ReplyDelete
    Replies
    1. memang dah confom ni Atie semuanya licin bah hahah

      Delete
  10. KakNoor! Saya tak nampak pun sambal belacannya mana! Setakat gambar nampak rumah KakNoor aje ni hah. Memang takda entri langsung ke sekadar gambar ni sebab WW? Ke pc saya yang bermasalah?

    ReplyDelete
    Replies
    1. MD, masa mula buka blog ni memang ada gambar smbal belacan segalanya, ada 8 keping gambar dlm entry ni, tapi bila MD tekan "continue reading" untuk komen hanya gambar pertama je yg nampak, itulah gambar rumah kaknoor sikit dan pokok kacip fatimah tu. sama jugak dgn kaknoor pun masa mula2 je nampak 8 keping gambar ok cer try lagi, kesian MD kalau tak nampak sambal kaknoor huhu

      Delete
  11. kaknoor semalam saya dah dtg ke entri ni, hari ni jengok lg...tak ada sambal belacannya, kak. macam mana nak makan ni, eh nak komen ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eh Kb pun sama jugak ke tk nampak ??
      Tk tau jugak tu dimana silapnya ya
      Tak kan ada yg kidnap gmbar kaknoor tu haha

      Delete
  12. Replies
    1. Entri dengan gambo tak nampak

      Delete
    2. Bawa bertenang ye Anom nnt kaknoor tanya pd yg arif dulu

      Delete
  13. sedap nih kak Noor.. ulam-ulaman dengan sambal belacan memang akan menambah selera makan..

    ReplyDelete