Bubur Pulut Hitam Dengan Jagung Bubur Legenda


Assalamualaikum adinda-adinda yang sudi kesini tanpa jemu hehe
Jutaan terimakasih untuk semua nya ya semoga Allah yang membalas budi kalian semua.
Hari ni kaknoor nak hidangkan bubur pulut hitam untuk semua
Walaupun sebenarnya bubur ni dah habis tapi jomlah kita menghayati makan bubur ni 
Memang sedap sangat kalau lama tak makan bubur legenda ni



Dulu-dulu sebelum ada dessert yang moden macam sekarang ni memang ini lah di dessert mak mak kita dulu kan!! nak tak nak anak-anak terpaksa makan jugak hehe..
Sekarang ni sejak dah pandai buat macam-macam menu dessert bubur ni hampir di lupakan dah
Untuk orang-orang baru yang tak pandai lagi nak membuat nya boleh lah refer resepi di bawah ya
Alhamdulillah memang sedap dan tak menghampakan..


Bahan-Bahan:

  • 1 1/2 cawan pulut hitam
  • 6 cawan air, untuk merebus pulut
  • 1 tongkol jagung rebus dan di ambil isi nya
  • 1/2 biji kelapa (anggaran 2 cawan santan pekat dan 2 cawan santan cair)
  • 2 helai daun pandan, carikkan dan simpul
  • 3/4 cawan gula putih
  • 1/2 ketul gula melaka
  • garam secukup rasa
  • 1 sudu besar tepung jagung

Cara Penyediaan:

Cara untuk masak bubur pulut hitam:
  1. Rebus pulut hitam dengan air dan daun pandan sehingga lembut. Pulut hitam akan pecah kembang apabila lembut. Biarkan pulut masak dan kuah menjadi pekat.
  2. Masukkan santan cair, garam, gula putih dan gula melaka. Masak sehingga mendidih.
  3. Kemudian masukkan pula 1 cawan santan pekat. Pada waktu ini anda boleh sesuaikan rasa manis dan masin ikut selera sendiri.

Cara untuk kuah santan:
  1. Masak baki 1 cawan santan tadi di atas api yang kecil sehingga mendidih. Perlu selalu kacau supaya santan tidak berketul.
  2. Bancuh tepung jagung dengan sedikit air dan tuangkan dalam santan. Kemudian masukkan garam secukup rasa.
Tips:
Rendam pulut hitam semalaman. Ini supaya dapat menjimatkan masa merebus. Kalau tak cukup masa, memadai rendam selama 3-4 jam, tetapi pulut perlu direbus agak lama untuk kembang dan lembut.
Cara menghidang
Masukkan bubur dalam mangkok yang sesuai, tuangkan kuah santan, taburkan jagung, kalau tak suka jagung terpulang lah boleh biarkan pulut hitam polos saja. Nak letak ais batu atau ais krim terpulang lah selera masing-masing. Memang sedap di santap masa panas-panas ni.


Enak sangat bila di siramkan dengan santan yang dimasak tu aduhh berlemak berkrim dan bermacam ber ber lagi, tapi oklah sesekali makan benda ni bukan selalu kan!! 




IN SHAA ALLAH walaupun makan bubur pulut hitam tak kan menjadi hitam gerenti hehe
Yang putih tetap akan putih dan yang hitam tak kan bertambah hitam percaya lah hahaha...


Bubur Pulut Hitam Dengan Jagung Bubur Legenda Bubur Pulut Hitam Dengan Jagung Bubur Legenda Reviewed by Unknown on December 03, 2018 Rating: 5

8 comments

  1. mak aiii..bekeroncong prut tgk resepi ni..:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Masih keroncong ke Nor? Kesian happy lunch dear

      Delete
  2. waduh k noor, sedap nya nengok bbr plt hitam tu

    dulu2 masa dana kecik tak pernah suka mkn bbr plt hitam ni, tp bila dh makin tua ni... eh sedap pulak lah

    ReplyDelete
  3. Dapnya, Kak Noor! PH nak semangkuk. Mangkuk besar, jangan kecik hah...hah....

    ReplyDelete
  4. Kak Noor ni kaaannnn.... kalau datang sini tak adalah hidangan yang tak menggoda!

    ReplyDelete
  5. Nak kena mencari bubur pulut hitam jugaklah ni nampaknya hihi..
    Seram jugak tu kalau makan pulut hitam kulit pun bertambah hitam.... hai merabalah suami nak mencari hihi

    ReplyDelete
  6. numpang promote ya min ^^
    buat kamu yang lagi bosan dan ingin mengisi waktu luang dengan menambah penghasilan yuk gabung di di situs kami www.fanspoker.com
    kesempatan menang lebih besar yakin ngak nyesel deh ^^,di tunggu ya.
    || WA : +855964283802 || LINE : +855964283802 ||

    ReplyDelete