Laksa Kuah Laksam Sedap Rupa Nyaaa..
Assalamua’laikum warahmatullah..
Semalam kaknoor cek freezer rupa nya masih ada baki sikit lagi kuah laksam, Alhamdulillah tak payah nak buat baru sebab kalau buat baru memang lambat tu dapat makan hehe kes malas jugak ni sesekali kan!!
Resepi Kuah Laksam boleh rujuk dibawah ni ya
Ada jugak bahan ulam yang takde disini tak kisahlah tu asalkan ada kuah nya tetap akan rasa laksa dan laksam jugak hehe, tapi disini kaknoor tambah telor supaya lebih meriah sikit..
Lain kali senang lah kalau ada lebihan kuah laksam, jangan buang tau, simpan kat freezer In Shaa Allah tahan dan rasa nya tak terjejas pun, lepas tu kalau malas lagi nak buat laksam boleh jugak beli laksa kering, kita cuma balik rebus je dah boleh makan kan!! Cara orang yang tak rajin sangat ni
Semoga adik-adik bloggers semua sihat walafiat ya
Alhamdulillah kaknoor ok sikit dari semalam
Bila dah ok sikit mula lah sibuk nak buat itu ini kan
Ini pun sayangkan kuah laksam dalam freezer, cepat sikitkan
Rebus laksa je dah boleh makan disamping bahan yang lain.
Alhamdulillah Allah mudahkan segala nya
Semalam kaknoor cek freezer rupa nya masih ada baki sikit lagi kuah laksam, Alhamdulillah tak payah nak buat baru sebab kalau buat baru memang lambat tu dapat makan hehe kes malas jugak ni sesekali kan!!
Resepi Kuah Laksam boleh rujuk dibawah ni ya
Bahan Kuah
1 kg ikan kembung direbus / ambil isi / di kisar / simpan air rebusan
2 cawan santan
1 sudu besar lada hitam
10 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
2 batang serai di ketuk
1 inci halia
3 keping asam keping
Garam dan gula secukup rasa
Cara memasaknya
Kisar bawang merah, putih, halia dan lada hitam, masukkan dalam periuk, masukkan santan dan isi ikan yang di kisar bersama air rebusan ikan. Didihkan dengan api yang sederhana, masukan asam keping, garam dan sedikit gula. Bila sudah cukup rasa dan pekat boleh lah di tutup api.
Bahan Ulam
1 biji timun
5 urat kacang panjang
1 kuntum bunga kantan
7 tangkai daun kesum
½ cawan taugeh
Sambal belacan
Cara membuatnya
1. Semua ulam-ulam di hiris kecil
2. Ambil laksam secukupnya, tambahkan ulam di atas dan curahkan kuah.
3. Laksam sudah boleh di nikmati.
Ada jugak bahan ulam yang takde disini tak kisahlah tu asalkan ada kuah nya tetap akan rasa laksa dan laksam jugak hehe, tapi disini kaknoor tambah telor supaya lebih meriah sikit..
Lain kali senang lah kalau ada lebihan kuah laksam, jangan buang tau, simpan kat freezer In Shaa Allah tahan dan rasa nya tak terjejas pun, lepas tu kalau malas lagi nak buat laksam boleh jugak beli laksa kering, kita cuma balik rebus je dah boleh makan kan!! Cara orang yang tak rajin sangat ni
Alhamdulillah rasa nya memang sedap, anak kaknoor seharian makan ni je tak nak makan nasik hehe sedap lah tu kann..
Laksa Kuah Laksam Sedap Rupa Nyaaa..
Reviewed by Unknown
on
December 26, 2018
Rating:
sedapnya laksa..tp mals nak buat..hihi
ReplyDeleteNi pun sbb dh ada kuah jdi rajin sikitlah
Deletewahhh.. sedap ni :)
ReplyDeleteMemang sedap biasa laksa penang je ni jadi laksa lemak sedap ejul
Deletesedap ! fav kuah ni
ReplyDeleteMesti geng pantai timur ni kan!!
Deletesedapnya, kuah lemak2 gitu
ReplyDeleteMany thanks, this website is really valuable. There are so many fun and exciting things to do and experience around the world that I thought I'd put together a list of my favourite Things to do for all travelers ...
ReplyDelete