Rujak Bebeg
Assalamualaikum dan salam ahad
Menu paling simple kaknoor nak kongsikan
Dari Ig Tastemade Indonesia
Jom tengok apa sebenarnya rujak bebeg ni
Bahannya
Buah mangga, kedondong, pisangbatu (yg ni takde)
Sengkuang, ubi manis, cilipadi, belacan, asam jawa, garam,
Gula merah.
Caranya
Tumbuk cilipadi + gula merah + garam + belacan
Sehingga lumat, lepas tu baru masukan buahan dan ubi-ubi
Tumbuk sehingga agak hancur
Perasakan dengan air asam jawa
Dah siap!!!!
Inilah antara bahan buahan yang kaknoor gunakan
Mangga, kedondong, sengkuang dan ubi manis.
Waktu macam ni pada yang tak suka tidur tengahari eloklah makan benda ni baru cerah mata sikit kannn
Kalau ada yang kurang jelas bolehlah ke Fb / Ig
Tastemade Indonesia macam2 lagi yang best boleh kita cari disana...
Ok happy weekend semuanya ya!!
Salam santai dari Brunei Darussalam
Rujak Bebeg
Reviewed by Unknown
on
August 21, 2016
Rating:
Rojakkkk kak noor :) kena singgah beli jap lg ..
ReplyDeleteBeli Mek bnyk2 sedap nii
Deleteui..sdapnya..:)
ReplyDeleteSngt sedap Nor tk rugi mencuba ni
DeleteOoo rojak rupanya. Baca tajuk mula-mula tak faham apa. Hee
ReplyDeleteoooo gini rupenye... baru dana ingat bebeg nih dlm bahasa jawa mcm tumbuk gitu lah
ReplyDeleteitu yg semua di tumbuk kan kak noor... compom sedap nih kan
menangis tengok...
ReplyDeletesadapnya...
kecur air liyo tgk rujak bebeg kak noor... sedappp....
ReplyDeleteGitu rupanya rujak bebeg....yang paham nya rujak je sebelum tu :-)Kak noor ...ubi manis tu apa ya?
ReplyDeleteohhh ini rupanya rujak bebeg.. tapi nampak sedap..
ReplyDeleteHmm...sah memang sedap ni KakNoor
ReplyDeleteBebeg tu kalau bahasa org tua kakak maksudnya tumbuk KakNoor.