Apam Mekar Nasi Bunga Telang Yang Lembut Sebab Sayangkan Lebihan Nasi Kerabu..
Assalamualaikum dan selamat pagi semua nya ya.
Semoga adik-adik sihat walafiat di samping tugasan apa saja .
Pagi ni kaknoor nak tayangkan gambar apam yang sangat lembut ni, warna pun memang original dari bunga telah yang biru tu, memang kaknoor takde campur pewarna lain dalam apam ni memang selamat lah takde masuk bahan kimia hehee jom semak resepi yuk..
Bahan nya
1 cawan nasi sejuk kaknoor guna lebihan nasi kerabu biru
3/4 cawan gula pasir
1 1/4 cawan air
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 camca teh instant yeast
3/4 cawan gula pasir
1 1/4 cawan air
1 cawan tepung beras
1 cawan tepung gandum
1 camca teh instant yeast
Kelapa parut putih dan secubit garam yang digaul rata
Untuk resepi ni kaknoor gantikan 1 1/4 cawan air tu dengan air bunga telang yang telah diramas sebanyak 20 kuntum bunga tau, tengok lah warna nya yang lembut tu macam warna lavender je kan hehe
Angkat bakul la pulak ni.. Begitu jugak dengan nasi sebab lebihan dari nasi kerabu maka timbul lah idea nak buat apam nasi bunga telang ni...
Cara nya
Satukan tepung gandum, tepung beras dan instant yeast.
Kacau rata dan ketepikan. Kisar nasi sejuk bersama air bunga telang dan gula pasir hingga halus.
Kemudian tuang dalam bekas berisi tepung tadi. Kacau rata dengan whisk hingga rata dan licin.
Perap 3 jam.
Panaskan kukusan, sapu acuan apam dengan sedikit minyak. Kacau bancuhan apam.
Sudukan dalam acuan hingga hampir penuh, buat hingga siap.
Kukus dengan api kuat selama 15 ke 20 minit
Bila masak, keluarkan
apam dari acuan dan boleh hidangkan bersama kelapa parut putih.
Memang lembut sangat apam ni, anak-anak suka makan, mama suka buat lah. Sebenarnya apam ni tetap lembut walaupun dah lama di luar tau, tapi jangan lah sampai letak di luar rumah kat panas-panas tu pulak, itu memang lah silap2 ada lagi orang lain yang tumpang makan hahaha...
Apam Mekar Nasi Bunga Telang Yang Lembut Sebab Sayangkan Lebihan Nasi Kerabu..
Reviewed by Unknown
on
August 20, 2015
Rating:
Betullah KakNoor warna dia soft dan sweet sangat
ReplyDeleteKena pulak kelapa parut putih tambah menyelerakan.
makan pun sedap kakzakie gerenti tak cukup sebijik
Deletekalau dekat dgn kakzakie nak jugak bagi kakzakie rasa hehee
comelnyaaa apam tu..nampak lembut dan gebu je :)
ReplyDeletejemput singgah blog saya
thanks siti, ok lepas ni akak ke blog awak ya
Deleteaduh nampak sedap sangat nih. sekali ngap je nih. nak buat tapi malas. hihihhi
ReplyDeletemeh rozi akak kasi dua tiga bijik kenyang ni hahaha
Deletealahai...nampak sedap sgt..tp SA x pandai buat....
ReplyDeleteSa cyg dah ada resepi tu tak pandai lagi ke ni?? ke ada suatu benda yang M tu heheee jangan marah ya joke petang2 ni
DeleteOrang yang kreatif apa yang dibuat semua indah dimata.
ReplyDeleteKak zai C/P resepinya ya. Tq.
tkde lah kreatif mana pun kakzai
Deletesila lah share mesti puas hati ni..
cantiknya apam bunga telang ...kreatif noor.
ReplyDeletedok pikiaq nak perabeh nasi kerabu tu P yalah timbul idea nak buat apam ni
Deletesedapnya
ReplyDeletenak cuba le
mesti try anum mmg best sangat
DeleteNampak sedap sgt....warna pon cantik ...asli dr bunga telang
ReplyDeletebetul yan yg asli mmg hebat kan warna lembut dan merdu gitu kan
DeleteMemang sedap nampak apam ni kaknoor..teringin acik nak cuba
ReplyDeletetry lah acik mana tau anak2 suka, anak kaknoor mmg dah jatuh cinta dgn apam purple ni
Deletemoral of the story ...kaknoor mmg tak suka membazir dan creative ..mcm mak saya jugakk..
ReplyDeletebetul tu Nita rezeki kalau kita bazirkan maybe dia tak dtg lagi susah sendiri tu nanti kan
DeleteGebu mekarnya kak....saya dah salin resepi..nnt nak cuba..tak tertahan tgk...
ReplyDeletecubalah Aini mesti tak menghampakan insya allah
Deletekak..nampk gebu lembut apam tu.
ReplyDelete.sedapnya
yan mesti try apam ni mmg simple je pun yan mesti boleh buat punya lah
DeleteLawo kalernye.
ReplyDeletekaler asli rohah the best kan
Deletewahh menarik dan sedapnya... tp tak rajin nak buat. uhukuhuk
ReplyDeleteNor, kalau dkt boleh kaknoor antar kan apam ni hehee
Deletenice colour.. suka tgk..
ReplyDeletesyida mesti try apam simple hasilnya sedap ooo
Deletesuka ummi tengok, kengkawan buat kuih muih, ummi tak pandai... huhuuu..
ReplyDeleteJom, ke blog ummi. tq
alahai ummi apam ni la yg paling simple mesti ummi pandai kalau tengok resepi dia tu insya allah
Deleteyang ni i sukaaaa Kak Noor hehe.. memang kalo kat kawasan rumah Tok ada jual panas2.. orang beratoq nak beli..
ReplyDeletesbb panas2 kan sedap.. umm onmnom..
Memang sdp mkn panas2 Ct hari ni kak noor buat lagi dok panaih lgi ni mai lah..
DeleteSalam kak Nor. Comel sgt apam ni! Teruja nak cuba.
ReplyDeleteWaalikumsalam warahmatullah Sarina
DeleteDah cuba belum ni !!!
gebu gebas kak noor rasa nk ngap je
ReplyDeleteKan sebijik tk cukup ni JM mesti bermula dengan 3 haha
Delete