Sago Gula Melaka Lemak Dan Berkrim PastiNya Sedap
Petang tadi merajinkan diri membuat sago gula melaka ni.
Sago dah lama beli sebab ada sorang anakanda kaknoor yang teringin sangat nak makan.
Alhamdulillah hari ni baru sampai hajat nya nak makan.
Memang sedap sangat, kaknoor pun baru je pertama kali membuat sago ni, biasa nya makan yang telah sedia untuk di ngapkan kemulut.
Hari ni buat from zero U mudah je pun cuma merebus sago ni agak lama untuk menjernihkan nya.
Tapi berbaloi memang sedap, first time jugak dessert yang kaknoor buat habis "dikerjakan" oleh budak-budak hanya beberapa jam saja hahaha...
Mesti nak buat lagi dan lagi...
Resepi ni kaknoor intai dari blog MASAM MANIS memang sedap sedap sedap.
Thanks Ita kaknoor kongsikan jugak resepi Ita dan Cikmat diblog kaknoor ok.
SAGO GULA MELAKA
Oleh : Adnan Ibrahim
Rujukan : Dapur Tanpa Sempadan
Bahan-bahan
200 gram biji sago rumbia
300 ml santan pekat campur sedikit garam dan kacau rata
60 gram gula Melaka ~ potong kecil*
100 gram gula pasir*
3/4 cawan air*
1 helai daun pandan, disimpul*(*dimasak hingga pekat, tapis dan sejukkan)
Kaedah Penyediaan
Didih 2 liter air, kemudian masukkan biji sago, masak dengan api sederhana sambil dikacau selalu. Masak hingga biji sago kembang dan jernih (tiada lagi biji2 sago bewarna putih).
Tapis dan bilis bawah air paip untuk membuang kanji sago.
Kemudian masukkan ke dalam acuan kegemaran anda atau bekas kaca yang kecil.
Isi penuh-penuh ( jika dalam acuan) jika dalam bekas kaca letak 1/2 bekas , buat hingga siap dan simpan dalam peti sejuk hingga sago kental (kurang lebih 30 minit).
Sementara kita tunggu sagu kita kental kita sediakan air gula
Satukan gula Melaka, gula pasir, air, daun pandan, ita tambah secubit garam dan sedikit gula timbang supaya warna gula melaka ita sedikit hitam.
Masak hingga gula larut
Tambahkan sedikit bancuhan tepung jagung bersama sedikit air jika inginkan kuah gula kita sedikit pekat.
Masak hingga pekat dan sejukkan
Untuk santan tu ita masak sekejap dengan garam dan daun pandan. Kalau tak nak masak pun tak apa. campur dengan garam dah boleh sediakan
Bila sago dah sejuk dan kental,
Keluarkan dari acuan (longgarkan tepinya dengan hujung pisau) dan letak dalam mangkuk sesuai. Tuang santan secukupnya dan curah sedikit sirap gula melaka atasnya, hidangkan untuk pencuci mulut.
Kalau buat dalam bekas kaca tu tak payah keluarkan terus tuang air gula dan santan
Dessert ni sangat sedap di makan dingin.
Adik-adik yang lain mesti mencuba tau!!!
makan sejuk-sejuk memang mengasyikkan dong!!
Sago Gula Melaka Lemak Dan Berkrim PastiNya Sedap
Reviewed by Unknown
on
September 01, 2015
Rating:
perghh..sedapnya..colourful lagi..
ReplyDeletetime sedang rajin nohas itu lah jadi colourful lagi kan
DeleteMmg sedap puding sagu ni..lemak2 manis..kalau bulan puasa ada jg kerajinan nk buat puding ni hihi..
ReplyDeleteyang heran bulan puasa depa tak minta, dah lepas posa pulak nak minta buat ni Lina
Deletesalam singgah sini sis..sedap makan ni sis time cuaca panas2...
ReplyDeletememang sedap Mar frist time buat dessert sampai habis licin hahah
DeleteSuka sangat makan benda ini....tp sebb leceh sket nak dpt santan yg segar x berbau saya tukar guna susu cair..
ReplyDeleteboleh jugak kan diana guna susu cair lebih sihat sikit tapi masih rasa sedapp
DeleteRUPAPUN MENYELERAKAN MANDANGNYA...
ReplyDeletealhamdulillah P makan pun laris dah tk sayang nk makan sbb sedapp
Deletebab makan benda ni memang sedap..biasanya mak yan buat masa musim buah kuini dan durian...tapi tak campur gula melaka..hanya santan...paling tak suka tunggu sagunya jernih...malas nak godak...huhu
ReplyDeletebetul yan bab merebus sago ni mmg lambat sangat, api kuat pun tk boleh jugak kang hangus dan berkerak lagi, kena banyak sabar saja masak ni, tapi yg susah buat ni yg sedappppppppppp
DeleteCuaca panas memanglah sedap.Tak cukup satu mesti bertambah2.
ReplyDeleteCuaca panas memanglah sedap.Tak cukup satu mesti bertambah2.
ReplyDeletebetul kakzai mmg sedap benda ni makan sejuk2 tambahan cuaca kita hari ni huhhh segelas ni pun tak cukup rasa nya
DeleteOh... ni kakak suka betul ni KakNoor
ReplyDeleteKalau sejuk lagi sedap.
sampai tk sempat nak sejuk jugak ni sbb tak sabar nak rasa kesedapan dia tu hahaa
Deletewalaaa...walaaaa Kak Noor... air tangan Kak Noor tak pernahlah ada yang nampak tak sedap di mata saya... semuanya sedap2 belaka! Cuma mengunggu masa bilalah boleh merasa yang ori!
ReplyDeleteJeles sgttttt dgn kaknoor ni lah...cubaan kali pertama pun nampak sgt pro caranya..siap ada 3 layer warna lagi....saya yg tak berapa gemar mkn sago ni pun rasa terliur-liur jer...
ReplyDeletetangan org buat penuh kasih syg dan sepenuh jiwa raga ni kannnn...mmg terbaikkk lah hasilnya...
suks
ReplyDeletecantik
sayang nak makan
Ada tak jual sago yg dah siap rebus.. hahaha.. malas nak tunggu sago tu ja, yg lain senang sangat....
ReplyDeletebulan puasa ritu selalu beli ni.. ada hari yg sedap, ada yg tak.. ikut mood jugak penjual ni pun.. santan digantikan dgn susu sejat.. sedap jugak
Deletebulan puasa ritu selalu beli ni.. ada hari yg sedap, ada yg tak.. ikut mood jugak penjual ni pun.. santan digantikan dgn susu sejat.. sedap jugak
Deletelama tak singgah blog kak noor, terlepas macam2 resepi.. banyak kali klik masuk, warning virus, terus tutup.. Blog kak noor fames sangat, sampai ada virus...hahahahaa
ReplyDeletesedapnya...mkn selepas kuar dari fridge...pergh terangkat kak noor
ReplyDelete