Kerabu Bunga Betik Dengan Kerang & Pekasam Wah!!!
Selamat petang semua nya.
Ada tak pernah makan bunga betik ni?
Orang muda memang tak pandang rasa nya bunga betik ni kan.
Tapi bagi yang veteren memang suka sangat ni sebab rasa nya agak pahit-pahit manis haha
Yang pahit tu kan ubat, jadi oklah telan je lagipun bila dah di kerabukan macam ni memang dah tak terasa pahit, hanya yang rasa SEDAPPPP JE...
Antara khasiat daun dan bunga betik
Banyak kelebihan bunga dan daun betik sbb tu sy makan setiap minggu sebagai suplemen secara x langsung.. Ulaman ni menggandakan pengeluaran sel darah yang baru & bagus sebagai penjagaan sendi.. Selain ia menguatkan sel kulit lebih tahan melawan arus penuaan diri..
Selain sedap sebagai ulam ia sgt berkesan sebagai ubat utk merawat demam denggi(dengan meningkatkan platlet darah), Malaria, sakit barah, mengurangkan kencing manis, darah tinggi, sakit kepala (migraine), sembelit serta menghilangkan panas badan, meningkatkan daya imunisasi dan penghadaman..
Sgt baik dimakan oleh wanita yg menyusukan bayinya seeloknya selepas 3 bulan melahirkan.. Sgt berkesan memekatkan susu ibu dn menyihatkan ibu.. Tetapi buah betik masak x boleh makan dalam pantang kerana ia sgt sejuk..
Bagi anda yg mengalami sakit sendi dn otot elok mencuba petua ni.. Layur ke atas api daun betik tua dn lekap pada bahagian yang sakit.. Kalau sakit sendi minum air perahan dari daun muda yang ditumbuk lumat dan dicampurkan dengan sedikit perahan epal..(Pahit yg amat sgt)..
Resepinya kaknoor intai dari blog chef Hanieliza, dan ada jugak kaknoor tambah sikit2 lah ikut kegemaran keluarga..
KERABU BUNGA BETIK
Bahan
1 mangkuk bunga betik [asingkan batangnya]
2 sudu besar kerisek
1 labu bawang besar [hiriskan]
3 biji limau nipis [ambil jusnya]
1/2 cawan santan pekat [jika suka]
Bahan
1 mangkuk bunga betik [asingkan batangnya]
2 sudu besar kerisek
1 labu bawang besar [hiriskan]
3 biji limau nipis [ambil jusnya]
1/2 cawan santan pekat [jika suka]
kaknoor tambah serai yang dihiris
garam secukup rasa
Bahan Tumbuk
5 tangkai cili merah
1 sudu kecil belacan
3 ulas bawang merah
1 sudu besar udang kering kaknoor tambah kerang
Cara Memasaknya
1. Basuh bunga betik dan rebuskan dengan garam sehingga mendideh dan agak lembut.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaulkan rata.
3. Hidangkan
garam secukup rasa
Bahan Tumbuk
5 tangkai cili merah
1 sudu kecil belacan
3 ulas bawang merah
1 sudu besar udang kering kaknoor tambah kerang
Cara Memasaknya
1. Basuh bunga betik dan rebuskan dengan garam sehingga mendideh dan agak lembut.
2. Masukkan semua bahan dalam mangkuk dan gaulkan rata.
3. Hidangkan
Makan pulak dengan ikan pekasa goreng rangup ni alahai memang tak nampak telinga ni
Mana geng yang suka kerabu bunga betik ni angkat tangan cepat hehee...
Sorry orang muda memang gerenti tak makan punya ni kan...
Hari ni hari orang veteren tau, orang muda gi main jauh2...
Tapi kalau dah banyak khasiat terpaksa kena makan jugak ni kan hahaa...
Kerabu Bunga Betik Dengan Kerang & Pekasam Wah!!!
Reviewed by Unknown
on
July 28, 2016
Rating:
tak pernah lagi makan kak...teringin jugak nak try...
ReplyDeletesebab dia berkhasiat Ida mesti kena try ni
DeleteFuhh..memang sedap....saya biasa campurkn pucuk betik sekali...
ReplyDeletemmg x pdg kiri knn dah....
heheh...
Next time nak campur daun betik baru dpt banyak puas makan Asfa
Deletetak pernah makan jugak hehe.. selalu amek buat main2 je..
ReplyDeletepekasam daaaapnye =P
Siti kan budak2 mana reti makan ini semua yg pahit2 ni buat main je lah kann
Deletesaya! saya! kaknoor hihi -nampak sgt dah veteran
ReplyDeletesaya pernah makan bunga betik tapi tak pernah buat kerabu
tumbuk2 ikan bilis, bawang, belacan, cili padi, tumis dan masukkan bunga betik rebus
sedap...mcm tu pun dah terangkat.
Kaknoor dpt resepi baru ni drpd bunga betik boleh try nnt Kb lagi senangkan tumis je
Deletetak pahit ke bunga betik tuh kak noor?
ReplyDeleteteringat mak suke bt ulam ngn bunga betik tp pahit jgk mcm daun dia
Kalau direbus dulu mmg tk pait dana asal jgn ambik btg yg kt bunga tu pait, kalu bunganya saja mmg tk pait pun
Deleteassalamualaikum kak noor
ReplyDeleteselamat hari raya! lama tak ke sini =)
waduhhh! kerabu bunga betik! lama tak makan
sedapnya! dulu selalu makan
ada teknik nak basuh untuk kurangkan rasa pahit tu kan kak kan?
Waalikmuslm YY
DeleteAkak basuh gitu je tkde teknik apa pun cuma letak garam je sikit
Alahai lupa nk jwb salam slmt hariraya YY Maaf zahir batin ya kalau ada salah dan silap
resepi baru ni..:)
ReplyDeleteBoleh lah try Nor...
DeleteSaya perasan muda lagi tapi suka makan kerabu...hahaha
ReplyDeleteOrg muda yg pandai jaga diri lah tu kann sbb makan bunga betik ni ubat awet mudo
DeleteMashaa Allah kak noor,memang sedap tu,dulu pun ana tak pandai makan, tapi bila mak kerabukan dia hilang pahitnya, sedap sangat.
ReplyDeleteCuma bunga betik yg susah nk dpt kan Ana hari2 pun ok je kalau dpt mkn kerabu
Deletepucuk betik pernah makan, bunga belum try lagi...pahit utk awet muda..
ReplyDeleteRasanya bunga kurang pahit dari pucuk nohas
DeleteKerabu bunga betik..Nur tak pernah makan kak..sedapnya
ReplyDeleteBerkhasiat ya kak...
Bila fikir pasal khasiat hilang rasa pahit tu Nur
Deletekerabu pucuk betik pernah makan...tapi bunga betik tak pernah.
ReplyDeleteBunga betik pgi sedap dri pucuk notie sbb bunga kurang pahit
DeleteWah! Saya ni orang muda jugalah ya, KakNoor! Saya tak makan bunga betik ni. Sayur pun tak makan. Makan buahnya aje.
ReplyDeleteTapi gambar yang KakNoor snap ni buat kerabu bunga betik ni nampak sedap. Ada ikan pekasam lagi. Alahai, meriahnya adegan makan-makan macam ni!
Tau MD mmg muda belia tk makan lah yg pait2 ni
DeleteTpi pekasam makan pulak kan
Yg masam2 tu, mmg terpajak nasik kalau ada pekasam adegan yg di tunggu ni
saya suka sangat bunga betik kak noor ...kita geng sebab dah veteren.Tapi biasanya saya celur je cicah dengan sambal ...anak perempuan saya kalau pucuk betik masih boleh makan tapi kalau bunga betik dia tak tahan ,pahit sangat katanya.
ReplyDeleteKita serupa saniah suka yg pahit mcm ni
DeleteNampak sngt orang veteren kan
Salute lah kat naak saniah dh boleh mkn pucuk betik, anak kaknoor tk reti lagi nk mkn
Saya baru tahu bunga betik boleh dimakan. Setahu saya ada dua jenis bunga betik iaitu betina dan jantan. Kedua2 jenis bunga betik boleh dibuat ulam ke? Sapa2 boleh tolong jawab :)
ReplyDeleteYg biasa buat ulam dan kerabu bunga betik yg jantan cik miss3, sbb bunga betina kita mmg tk ambik utk jdikan buah, bunga jntan mmg tkkan berbuah punya jdi lebih baik mkn dripd jatuh tak tentu pasal kannn
DeleteBiasanya kalau dah rebus kerang tak sempat nak buka kasi keluar untuk masakan lain, dah banyak masuk mulut dulu hehehe....
ReplyDeletelama tak masak bunga betik.
Kena rebus sorang2 dan makan sorang2 jugak diana kerang ni lebihan baru masuk kerabu
DeleteSiqah kurang sikit makan kerabu. Hee. Tengok gambar, menyelerakan! 😁
ReplyDeletebnyk khasiat rupanya bunga betik nii. tak pernah pulak try :)
ReplyDeletetak pernah cuba resepi macam tu.. selalu buat ulam biasa jer..
ReplyDeleteSedap bunga betik ni..Lagi2 kalau buat kerabu. Pahit tu tolak tepi lah..
ReplyDeleteSaya adalah pengemar daun dan bunga betik,cukup tumiskan dengan sedikit minyak masak dan bubuh garam sedikit,agak2 dah masak dimakan bersama nasi,rasanya agak pahit tetapi itulah sebenar nikmatnya.
ReplyDelete