Kerabu Selom
ASSALAMUALAIKUM salam jumaat yang santai untuk semua. Hari ni banyak aktiviti tergendala, hanya aktiviti makan je yang ontime kan, terus ke resepi lah ya jom!!! sekodeng resepi nostalgia ni...
Kerabu Selom Dan Hati Buyah
Bahan nya
secekak daun selom di bersihkan di hiris kecil
1/2 cawan peparu atau hati buyah yang telah di rebus/hiris
1/2 cawan kelapa parut
1/2 cawan taugeh di bersihkan
5 urat kacang panjang hiris kecil
2 batang serai hiris
5 biji cili merah/cilipadi tumbuk
5 biji limau kasturi ambil jus
Cara nya
1. Goreng kelapa sehingga kering dan ketepikan.
2. Gaulkan semua bahan tumbuk, campurkan dengan jus limau, serai, hati buyah, gaul rata.
3. Tambahkan dengan garam dan gula, kelapa goreng, daun selom, taugeh dan kacang panjang.
4. Sebatikan semua nya dan sedia untuk di hidang.
Menu tradisi yang sukar di tinggalkan kalau ada di depan mata, kalau tak de selom boleh gantikan dengan kacang botol atau apa saja sayuran kegemaran, yang pasti salad ni memang terbaikkkk..
Kerabu Selom
Reviewed by Unknown
on
February 14, 2014
Rating:
assalam kak noor
ReplyDeleteberwajah baru, cantik blog kak noor ni
sedap nya Kak Noor.kesukaan saya ni!.Tak pe-tak pe kita tengok dulu lepas ni kita buat pula..
ReplyDeleterajin knoor make over blog. cantik!!!! btw awal2 dtg brunei dulu dok pelik apa benda la hati buyah ni. dok tgk yg kering dorg jual dlm plastik ingat hati unta (cam kat mekah)….hahaha rupanya paru
ReplyDeletemacam sedapnya kerabu ni,boleh lah saya cuba.....
ReplyDeletedelicious looking salad.
ReplyDeletesalam kak noor..
ReplyDeletebab paling suka tu adalah hati buyah..aduh, memang sedap betul tu kak..