Selamat Berpuasa & Sambal Totok Jawa Menu Sahur
Assalamualaikum dan selamat berpuasa untuk semua rakan-rakan muslim, di bulan ramadhan yang mulia ini, eloklah kita lebihkan amalan apa yang perlu dan kurangkan aktiviti sia-sia atau tidak mendatangkan faedah. Kaknoor pun bercakap untuk diri sendiri jugak, sebab kadang-kadang awal ramadhan ni memang bersemangat nak beramal, tapi lama-lama kalau kita tak kuatkan hati, memang terbabas jugak dan masih sama jugak dengan bulan-bulan lain. Mudahan tahun ni biarlah semangat beramal tu berterusan hingga ke akhir ramadhan.
INSYA ALLAH
Berbalik pada menu hari ni, yang agak simple untuk membuka selera waktu bersahur nanti, sambal totok ni kaknoor intai dari blog CIKGU ANI jom semak kalau teringin boleh totok malam ni jugak..
SAMBAL TOTOK JAWA
Bahan-Bahannya:
Segenggam ikan bilis
10-15 biji cili padi kampung
3 biji cili merah-di potong-potong sebelum digoreng
1 biji bawang merah - dihiris
3 ulas bawang putih - dihiris
1 inci belacan
Minyak untuk menggoreng
Garam & sedikit gula
Limau kasturi -ikut suka
Cara-caranya:
- Panaskan minyak di dalam kuali. Goreng ikan bilis sehingga garing. Angkat dan toskan.
- Goreng seketika bawang merah dan putih bersama belacan, angkat dan toskan.
- Kemudian goreng cili padi dan cili merah tadi. Pastikan anda menutup kuali, kalau tidak cili padi akan meletup-letup.
- Tumbuk kesemuanya kecuali ikan bilis hingga lumat.
- Masukkan ikan bilis goreng dan tumbuk kasar-kasar sahaja.
- Perahkan limau kasturi mengikut citarasa anda.
Ada yang teruja tak tengok sambal ni??
Ini antara ulam yang digandingkan dengan sambal totok ni, bunga lengkuas, pegaga, bunga kantan dan misai kucing.
Ini cekur, selom dan bunga kantan dan kalau yang belum tau, yang tajam putih tu adalah pokok misai kucing tau., oklah selamat bersahur untuk semua nya ya, jangan lupa set kan jam kang terbabas tak terbangun..
Selamat Berpuasa & Sambal Totok Jawa Menu Sahur
Reviewed by Unknown
on
June 17, 2015
Rating:
asalamualaikum kak...salam ramdhan kak :-))
ReplyDeletesambal totok nie memang sedap..kalau ada telur dadar lagi terangkat..
tq atas ingatan..mang dah set jam siap2 :-))
selamat berpuasa kak noor!
ReplyDeleteklu esok tgk gambar ni, mmg perrgghhh... m'jejeh2 air liur! ha3..
ReplyDeleteSelamat berpuasa Kak Noor & family... huh! Sambal itu... dah lama tak buat!
ReplyDeleteAmboi berselera sahur kalau ada lauk macam ni....salam Ramadhan Kareem kak noor......selamat menunaikan ibadah puasa :-)
ReplyDeleteselamatv berpuasa kak..semoga allah permudahkan utk kita beramal....zoom sambal...pedas tak tu...heheeee
ReplyDeleteSELAMAT BERPUASA NOOR...SAMBAL TOTOL JAWA DGN ULAMAN YG MEMBUKA SELERA NI..
ReplyDeleteselamat berpuasa buat kak Noor.. nampak sedap sambal totok jawa tu..
ReplyDeleteselamat berpuasa kak noor.. sedapnye sambal totok! e'in boleh cuba nie..
ReplyDeletethanks sebba follow blog e'in.. :)
Kak Noor, mintak maap la ye... bulan posa ni cheq tak mo jenguk 'dapoq' kak Noor ni... Tak tahannya tuh di sini....
ReplyDeleteSalam Ramadhan Kak Noor.
ReplyDeleteBaru nak cuba juga sekali stock ikan bilis pula habis.
Salam Ramadhan kak...
ReplyDeletewahh nampak sedap sambal totok ni.. teringin nak cuba masak...:)
woah nama hidangan ni first time CT tahu hehe..
ReplyDelete