Bath Egg Tart ~ Red Bean Puff ~ Cream Puff
ALHAMDULILLAH sepanjang berada di rantauan ini dapat lah memasak sedikit sebanyak dessert untuk anak-anak disini, antara nya ada lah Bath egg tart ni, sebab buat di Bath kita tukar je nama Portugesse Egg Tart dengan Bath Egg Tart, utk pastry nya kaknoor guna yang instant sebab disini mudah nak dapat yang instant lagipun memang halal jadi tak payah lah susah-susah nak bancuh tepung kan.
Untuk yang nak buat mencuba kesedapan egg tart ni boleh klik dibawah tu ya
Memang sedap sangat dan rasa nya kalau U all makan memang tak cukup kalau sekadar sebiji dua, mesti bermula dengan 3 atau 4 haha, pastikan buat banyak-banyak tau nanti.
Abaikan yang hitem di belakang tu sebab makin hitam makin sedap tau.
Sebab di Norway hari tu memang ada jugak makan egg tart ni, masuk kat restoren dia, memang diaorang panggang ala gelap-gelap macam ni, jadi apa lagi kaknoor tiru lah
Makin hitam makin sedap di makan tak caya SUDAHHH...
INI lebihan dari pastry puff tu kaknoor buat inti kacang merah yang manis dan masukkan dalam pastry ni dan bakar, yang suka kacang memang sedappp bangat, boleh try nanti.
Bahannya
Pastry puff KAWAN atau yang sewaktu dengan nya.
Inti kacang merah ( rendam kacang merah rebus sehingga lembut + gula secukupnya dan blender halus )
Cara nya
Ambil satu atau dua pastry puff, gelekkan dan gulung lepas tu potong bulat kecil. Ambil potongan bulat tadi, gelek nipis untuk di letakkan dalam muffin tray, kaknoor buat 5 keping dan susun macam kelopak bunga, letakkan inti kacang merah, dan tutup lah dengan sedikit pastry puff. Ikutlah kreativiti masing-masing ya, yang ni pun kurang menyerlah sebab nak cepat hahaa... Kemudian bakar lah sehingga kekuningan dalam suhu 200'C selama 20 minit atau lebih.
Pastry puff yang rangup bila di bakar memang serasi di makan dengan inti kacang merah ni, sayang nya pastry puff dan habis kalau tak memang nak buat lagi dan lagi..
Dibawah adalah Cream Puff, sebab sayangkan ada buah strawberry kat rumah ni, maka dengan sendiri nya teringat nak buat creampuff, tapi anak-anak tak suka strawberry dalam creampuff ni, jadi yang ada strawberry tu adalah yang tukang masak punyaaaaaaaaaa...
Resepinya kaknoor sekodeng dari blog chef Norzailina sebab sesuai dengan kaknoor yang tinggal bertiga kat Bath ni.
Bahan nya
65 gm tepung gandum
secubit garam
50 gm mentega
150 ml air
2 biji telur di pukul sedikit
Cara nya
1. Ayak tepung bersama garam di atas kertas kalis minyak dan ketepikan.
2. Jerang mentega dan air sambil di kacau sehingga mentega cair, kuatkan api dan biarkan 1 minit.
3. Tutupkan api dan masukkan semua tepung kedalam periuk dan kacau dengan cepat.
4. Bila adunan sebati dan tepung tak melekat pada periuk ketepikan dan biarkan sehingga suam.
5. Masukkan telur kacau rata, kaknoor guna mixer pada lower speed dan biarkan mixed sebati.
6. Bila adunan dah sebati masukkan adunan dlm piping beg yang bernozel bunga.
7. Picitlah di atas dulang pembakar yang telah di gris kan dengan mentega.
8. Bakarlah pada suhu 220'C selama 20-25 minit atau sehingga keperangan.
9. Dah masak boleh lah difilling dengan filling kegemaran samaada kastad atau cream.
UNTUK RESEPI KASTAD BOLEH LAH RUJUK DISINI
Memang menjadi bulat dan montok guna resepi ni.
Jadi sila rajinkan diri pada yang tak suka kedapur tu moh le rugi tau kalau tak mencuba, boleh buat hidangan openhouse raya jugak ni, takkan nak hidang biskut raya je kan...
Bath Egg Tart ~ Red Bean Puff ~ Cream Puff
Reviewed by Unknown
on
June 28, 2016
Rating:
K.noor pos kat sini skit😊
ReplyDeleteKalau dpt mmg nk pos ni Nor syg..
Deleteuii..sedap2...selamat berpuasa kak noor...
ReplyDeleteSlmt berpuasa utk Liha jugak
DeletePanjangnya puasa kt sini sama jugak dgn Norway kann
Saya selalu beli je kak kat kedai roti...kalau nasib baik dpt beli yg panas2 tu memang la sedap tak terkato...kikiki...seronok la anak2 akak yek...mama nye ada memacam bleh masak kan...sedap2 pulak tu :)
ReplyDeleteDah biasa buat mcm tk puas je dok goyang kaki dan goyang tangan kt umah Lin, beli pun sodap kan lgi cepattt dan sedapp
DeleteNur mmg minat dgn tart2 ni tp belum berkesempatan nak buat lg kak noor...
ReplyDeleteSedapnya...
Mmg mudah sngt Nur boleh try lepas ni
DeleteTengok blog kak noor je boleh buat siqah kenyang.. Asyik lapar je, nak kenyang pulak lah. Hehe
ReplyDeleteTerimakasih siqah sbb tengok gmbr pun jd kenyang oklah tu kann
Deletewaduh2..... tgk pun dh tau sedap...
ReplyDeleteakak duk ber3 je... suami kak noor dh balik brunei ke?
Suami baru dtg lgi utk mjlis convo dana, sbb dia tk suka lama2 dok negara sejuk ni
Deletesemua sedap...
ReplyDeletepaling saya suka cream puff tu kak... mengiorkan...hehee
Creampuff buat kastad sendiri mmg paling sedapp
DeleteKalau kakak tak nak pilih-pilih KakNoor sebab kakak nak semuanya hihi...
ReplyDeleteTengok gambar pun dah menggoda selera mana boleh tahan:)
Selera anak2 ni tk sama kakzakie itulah yg susah sikit kena buat mcm2 jenis nk suruh pilih hehee
DeleteAlamak sedapnya kak noor.org pntg ni kena byk sabar woo..lg2 klu dtg blog pakar masak macam kak noor.hahaha
ReplyDeleteAlamak sedapnya kak noor.org pntg ni kena byk sabar woo..lg2 klu dtg blog pakar masak macam kak noor.hahaha
ReplyDeleteHahah kesian kt org berpantang ni kan PK tapi, kalau tengok je tkde pantang On je asal jgn ngap, dh lah
DeleteHahah kesian kt org berpantang ni kan PK tapi, kalau tengok je tkde pantang On je asal jgn ngap, dh lah
Deletenyummm... terasa nak makan skrg juga ..hahaha..sy memang suka yg agak hitam/hangus skit bila makan egg tart Kak noor..hihi..suka rangup2 tu...
ReplyDeleteSama Atie akak pun suka yg hitam manis mcm ni rangup kejab je licin walaupun sspiring
DeleteSedapnya...mkn panas2...dengan segelas teh o di waktu salji turun..nikmatnya hidup penuh dgn ketenangan...
ReplyDeleteKaknoor layan dgn kopi mineral Irda mmg nyamss sngtt
DeleteYa allahhh, mnguji btoll
ReplyDeleteSabo je Ayu jamu mata dulu lah disini hehee
DeleteKN kotnya depa terbakar hangus kot yang KN meniru pulak hihi.....
ReplyDeleteKalau saya bukan 3-4 ketul KN, mau 10 ketul baru puas tu hihi...kecik jer tu haha....
Saya buat tart baru sekali jer KN....sebab terliur tgk tart KN jugak rasanya hihi..
Nak buat lagi entahkan bila
Hainom,rasanya diarang sengaja hanguskan kot sbb semua nya hitem belaka bila dihidangkan hahaha tpi mmg sedap tau kalau hitemmm
Deletefuh, gambar menggiurkan.. hahaha
ReplyDeletesuka cream puff.. tetiba teringin plak nak makan..
ReplyDeletesedapnya kak noor.. nak la sikit
ReplyDelete