Portobello Mushrooms Berinti Daging & Mozarella Cheese
Assalamualaikum dan selamat petang untuk orang sana ya
Disini masih awal baru pukul 9.30 pagi.
Ingat tak portobello mushrooms gedabak yang kaknoor beli online baru ni
Baru sempat nak update resepi sebab baru masak semalam
Resepi nya ikut citarasa sendiri, dan ikut idea dari orang lain sesuai dengan selera timur kita lah yang suka agak pedas, tapi taklah pedas gilerrr tu...
Bahan perapan cendawan
Setelah dicuci bersih, di keluarkan tangkai tengah cendawan, dan di lapkan cendawan portobello ni, peraplah dengan sedikit garam, kunyit, cili serbuk, biarkan selama 20 - 30 minit.
Bahan untuk inti
1 cawan daging cincang
tangkai cendawan tadi didadu halus
1 biji tomato dadu
capsicum merah, hijau dan kuning secukupnya didadu
2 ulas bawang putih cincang
1 sudu kecil lada hitam tumbuk
1 sudu cili flakes/serbuk cili/cilipadi hiris
mozarella cheese secukupnya
sedikit gula dan serbuk perasa
minyak untuk menumis
Cara nya
Panaskan kuali masukkan sedikit minyak dan tumis bawang putih sehingga kekuningan dan masukkan daging cincang dan cendawan dadu tadi dan kacau sehingga daging kering airnya. Masukkan tomato dadu, lada hitam, cili serbuk, gula dan serbuk perasa. Bila daging dah masak masukkan capsicum kacau rata dan boleh lah diangkat, ketepikan.
Sediakan dulang pembakar atau apa saja pinggan yang boleh tahan panas, susun lah cendawan tadi didalam dulang, sudukan dengan inti sehingga penuh cendawan, dan akhirnya taburkan mozarella cheese dan pangganglah dalam oven 200'C selama 20-25 minit atau sehingga cendawan masak dan cheesenya agak keperangan. Sedap di makan begitu saja atau dimakan dengan roti atau nasi.
Ini gambar sebelum dimasukkan kedalam oven.
Agak juicy sikitlah bila cendawan portobello ni dah masak dan memang sedap sebab kaknoor memang suka cendawan, tapi tak suka barangan yang "berkulat" hehee
Nampak tak cheese yang sedang berjatuhan itu ..
Sila pandang pandang ~ jangan pegang pegang ~
Marbelessss sangat kebetulan dalam rumah ni hanya tinggal 3 orang je lagi anak-anak lain semuanya dah bercuti dan balik keBrunei. Jadi dapat lah sorang seketoi macam tak cukup je seketoi cendawan untuk sorang huhu...
Portobello Mushrooms Berinti Daging & Mozarella Cheese
Reviewed by Unknown
on
June 14, 2016
Rating:
K.noor buat lapr...nasib dh dkt brbuka
ReplyDeleteMmg sedap nor boleh try nnt
DeleteSedap dan special masakkan kak noor ni...melted cheese memang yummy kan..
ReplyDeleteYumsss Bp sbb ada cheese tu menyerlah kesedapan
DeleteJenis masak yg begini mmg fev hubby kak..
ReplyDeletedia pandai masak... ada saja idea...
sedapnya
Ohye ke Qhaifa
DeleteBoleh lah try suruh ur hubby msk gerenti sdp ni
Alaa bestnya, camana dan kat mane nk cari cendawan tu��
ReplyDeleteAlaa bestnya, camana dan kat mane nk cari cendawan tu��
ReplyDeleteKat pasaraya biasa nya ada kan cendawan cam gini zimahh
DeleteSedapnya Kak Noor...telan air liur jap
ReplyDeleteDah dekat nk berbuka kan fidah oklah tertelan pun tk lama lgi nk makan hehe
DeleteCendawannya pun dah special dpt pulak ke tangan org yg special mestilah rasanya juga jadi special. Untunglah anak-anak KakNoor:)
ReplyDeleteMmg sedap kakzakie cendawan ni harga pun special jugak ni
DeleteSesekali lepas geram oklah tu kan kak zakie
nengok je pun dh tau sdp kak noor oi... klu dana tak ckp seketui sorang heheheh mau nk berketui2 baru ckp
ReplyDeleteSabo je dana lain kali nk beli bnyk lah sbb mmg tk cukup seketoiii
Deletemarbelesss;) minta salin resepi yer
ReplyDeleteSilakan Nay sharing is caring
Deletebiasa tengok jamie oliver masak portobello ni, tak sangka boleh dimelayukan ikut tekak kita. teringin nak buat tp tak tahulah bila kan. nampak very delicious kak noor
ReplyDeleteTekak melayu walaupun portobello pun nk dimelayukan jugak nasib baik tk letak belacan dlm cendawan tu hahaa kalau tk mmg si porto dh jdi org melayu jati
Deletefuh kak noor! power tau... sedap nya tgk gambar. =D
ReplyDeleteAlhamdulillahhh mmg power giler ni
Deletesedapnya..pai cendawan..
ReplyDeleteKalau murah cendawan akan buat bnyk2 nohas
DeleteKalau murah cendawan akan buat bnyk2 nohas
DeleteOk dah booked siap2 nanti nak try buat :)
ReplyDeleteBuat utk raya nnt Nani special lah sikit
Deleteoh cendawan besar tempohari ya kak noor? tengok gambar pun dah nampak sedapnya ..cendawan memang sedap kan...apatah lagi air tangan pakar masak kak noor ni.
ReplyDeleteBaru masak Saniah cendawan gabak tu,apa lah yg pakar sngt kaknoor masakan biasa cuma guna cendawan dn dimelayukan zikit
DeleteSalam kak nor.. sedapnya.. nyum2 huhuhu, erma lambat sampai-sampai dah habis.. nanti kak noor wat kan lagi yer hihihi
ReplyDeleteWalikmuslm erma
DeleteOrait nnt buat lg bnyak2 ya supaya dpt mkn semua hehe
alahai sedapnya. seketoi sorang je..mestilah tak cukup kaknoor.
ReplyDeleteItulah ingtkan cukup sbb bila masak jd mengecil KB haha
DeleteGigil lagilah perut saya, KakNoor! Ada-ada aje idea bagus KakNoor ni kalau bab resepi menggiurkan gitu. Nampak sedap sangat KakNoor. Cukup ke seorang seketul? Air liur tak sempat meleleh dah habis dah, KakNoor!
ReplyDeleteSngt2 tk cukup MD,nk kena buat lgi ni gamaknya,kesian air liur tu dok meleleh2 je haha
DeleteSngt2 tk cukup MD,nk kena buat lgi ni gamaknya,kesian air liur tu dok meleleh2 je haha
Deletemcm best je ni kak nor..nti el cuba ok
ReplyDeleteSilakan El boleh buat versi El mana tau lebih terangkt
DeleteSilakan El boleh buat versi El mana tau lebih terangkt
DeleteSedapnya lah kak noor...klu atie mmg tak cukup seketoi...hihi
ReplyDeleteMmg berketoiii2 ni kan Atie tk puas rasanya mkn
DeleteMmg berketoiii2 ni kan Atie tk puas rasanya mkn
DeleteLa cendawan ke tu KN....ingatkan roti. Besarnya cendawan....Mcm tak cukup jer tu. Celah gigi saya jer tu KN.
ReplyDeleteSaya pun suka gak cendawan ni. Saya pun tak suka barang yg berkulat hihi
tempting
Deleteaduhaiiii ~ lapar nie kak noor. pandainya kak noor masak..
ReplyDeleteMakin jatuh cinta dengan blog ni...sedappp sgt menu tu semua kak noor
ReplyDelete