Fresh Strawberry Jam
Assalamualaikum
Ramadhan dah tinggal dipenghujung
Tak lama lagi kita akan menyambut hariraya aidilfitri yg mulia dan lepas tu bermula lah lagi aktiviti makan siang semula.
Selama di UK ni kaknoor rajinkan diri membuat jem strawberry sendiri sebab hasil dari picking hari tu masih banyak dalam petiais, anak-anak ni syok kutip je tapi makan nya mama je sorang2 mana boleh jadi ni.
Jadi semalam rajinkan diri membuat jem ni, puas mencari dalam pinterest terjumpa lah resepi simple ni, kalau buah strawberry tu 6 cawan, gulanya 3 cawan dan 1 sudu jus lemon. Hanya masak je atas api sehingga lembut dan hancur dengan api sederhana.
Hari ni kebetulan ada lagi roti jadi kaknoor masukkan dalam toaster biar garing lepas tu gelekkan biar nipis dan masukkan jem strawberry dan gulung.
Lepas tu semua orang pun dah tau kann
Hehehe
Sayangkn kak noor..klau x mkn
ReplyDeleteBuat jem jln terbaik
Nur tertarik bila roti digelek dgn jem
Nmpk sedap n menarik
itu lah kan Nur dah petik tapi tknak makan pulak
Deletenasib baik ada idea nak buat jem ni selamat lah stoberi kaknoor
Sedapnya bila dapat makan fresh jem strawberry :)
ReplyDeletesedap sngt Mia sbb buah fresh rasa nya pun mmg mengancam
Deletekalau kt rumah sendiri mmg nak buat macaron dgn fresh jam ni
sedapnya. fav sy klu strawberry jam n butter
ReplyDeleteKreatif sungguh kak noor ni tau..
ReplyDeleteBoleh tiru lah buat roti bakar macam tu..
Letak jem stoberi..
Tentu anak2 suka kan :)
tu diaaa. mek pegi cameron tak pernah terfikir nak buat cam gini.
ReplyDeletesedapnya jem stoberi fresh tuh... tp kalau dana msti dh ngap kasi abis hehehhe
ReplyDeletewahhhh..menjadik jem strawberry Kak noor ya..nampak sedap sangat tu...
ReplyDeletenak buat pun simple ja caranya kan.. makan dengan roti memang umphhh lah... :)
Hmm.... utk KakNoor tak payah kata testing ke apa memang menjadi punyalah.
ReplyDeleteTengok dah bergulung-gulung pun tinggal ngap aje:)
Yg best tu jem buat sendiri.
Maktok, walaupun Syawal ada 5 hari lagi nak sampai, tapi saya mohon maaf kiranya ada salah silap saya dalam menulis komen di blog kak Noor ni ya. Lima hari tu kita tak tahu apa nak jadi kan....
ReplyDeletebestnya boleh makan strawberi segar macam nih.. nasib boleh buat jadi jem kan.. kalau tak takut rosak dan buang macam tu ja bila dah simpan lama-lama nih..
ReplyDeletelupa nak bagitau poskad dah selamat sampai.. terima kasih banyak-banyak kak noor..
ReplyDeletesesuai sgt buah strawberi di buat jem... sedap di makan bersama roti...
ReplyDeleteYelah kan starwberi ni mana boleh makan byk2..buat jem fresh camni best sgt kak noor.nmok roti bakar gulung dengan jem strawberi tu menggodanya la hai
ReplyDeleteYelah kan starwberi ni mana boleh makan byk2..buat jem fresh camni best sgt kak noor.nmok roti bakar gulung dengan jem strawberi tu menggodanya la hai
ReplyDeletemenariknya...SA suka strawberry baik jam mahupun yg fresh fruits...
ReplyDelete