Ayam & Kambing Peri-Peri Ala Nandos
ASSALAMUALAIKUM
Selamat petang untuk yang masih sudi singgah disini
Menu hari ni fresh dari dapur rumah kaknoor
Jom intai resepi yang sedap ni
Kalau takde fresh oregano boleh lah guna yang kering ya
Hari ni teelebih rajin letak gambar dan bahan-bahan sekali
Kalau ada yang rajin lagi nak buat tak tau lah..
Inilah bahan-bahan yang kaknoor guna kan
BAHAN NYA
1 ekor ayam di bersihkan di potong 4
6 biji cili padi (ikut kepedasan masing2 nak tambah atau kurang)
1 biji cili capsicum
1 biji lemon di perah ambil nya
2 sudu besar paprika powder
2 sudu kecil garam
1 sudu besar serbuk oregano kaknoor guna oregano fresh di cincang
1/2 sudu kecil serbuk cili merah
1/2 cawan minyak sayur
5 ulas bawang putih
4 sudu besar cuka
1 sudu besar lada hitam tumbuk
1/4 sudu kecil pewarna merah atau oren
CARA NYA
1. Kisar cilipadi, capsicum, bawang putih, masukkan air lemon, paprika, garam,serbuk cili merah, cuka, lada hitam dan pewarna dalam bekas besar.
2. Kacau sebati tambahkan dengan potongan daun oregano fresh dan ayam, gaul rata dan peraplah selama 1 ke 2 jam.
3. Panaskan kuali tak melekat panggang lah ayam tadi sehingga kekuningan sebelah luar nya, lepas tu baru lah dimasukkan dalam oven untuk masak sepenuhnya selama 30-40 minit dengan api 170'C.
4. Lebihan marinade tadi ditambah dengan sedikit air dan masak lah sehingga pekat.
5. Boleh lah dihidangkan bersama ayam peri-peri ni.
Sengaja di campur kambing sebab ayam tu macam sedikitttt je kan
Pastinya tak cukup sampai kepetang hahaa
Wanginya fresh oregano bila diramas sampai jadi kecik
Sebab nak cepat kaknoor hanya perap 1 jam je
Dah siap di fryer je malas nak masuk dalam oven dan pemanggang ajaib lagi
guna fryer sekali jalan je dah siap..
Teruja tak tengok yang dah siap ni
Yes dah boleh makan ni...
Yang ulam tu semua nya di kutip sekitar rumah
Hari-hari memang tak pernah miss makan ulam
Walau apa pun lauk nya ulam dan sambal memang adoooo..
Alhamdulillah dah siap makan dan boleh santai kejab ni
Yang lain dah makan tengahari ke belum ni??
Selamat menjamu selera untuk semua nya ya...
Ayam & Kambing Peri-Peri Ala Nandos
Reviewed by Unknown
on
November 23, 2016
Rating:
Waduh Kak Noor! PH dah lama tak buat ayam panggang. Lepas dah tengok gambo ayam dan kambing panggang ni, mesti buatlah. Rugi kalau tak cuba resipi ni.
ReplyDeleteLepas ni tkyh mkn kedai PH panggang2 lah ayam kt rumah tu mesti laris mkn nasik ditambh tempoyak lagi mmg hapening haha
DeleteSedapppppp ni Nur
ReplyDeleteaduh3 sedapnya k noor...
ReplyDeleteSesekali kitactry lah ada nandos pulak Dana kann
DeletePetang petang singgah blog kak noor terus jadi lapar. Siapakah yang perlu dipersalahkan 😂 adakah gambar ayam yang sedap ni. Hehe
ReplyDeleteSlaah mata yg memandang tu Mazni kan
DeleteTak kan salah ayam pulak sedang kan dia tk tau apa2 hahaaa jngn marah hahh...
uish sedapnyaaaa
ReplyDeleteAlhamdulillah faizah membuka selera ni mesti try dik
Deletesedapnya..ratah saja pun syok..
ReplyDeletemeratah memang lah cepat habis ni NOhas
Deletenak nak kambing tu memang laris bebenooooooooo
Wuiiii geramnya tengok gambo tu, rasa nak terkam je KN.... KN guna ayam kampung ke tu?
ReplyDeletewow terliuq tgk ni
ReplyDeleteAduh, KakNoor! Tak tahan nafsu ni tergoda sama nak merasa! Nasib baiklah jauh. Kalau tidak, memang tentu ada tetamu tak diundang nih...
ReplyDeleteNak cubalah juga buat ni. Nampak macam best. Tapi guna fryer tu memang nampak kering sikit ek KakNoor ayamnya. Saya suka yang nampak juicy gitu supaya lagi cepat rembesan air liur berlaku ^_^
Gerenti saya buat tak jadi.
ReplyDeleteSaya kena pergi klass masakan.
Gerenti saya buat tak jadi.
ReplyDeleteSaya kena pergi klass masakan.
Kalau masak 2 kali mcm yg kak Noor buat, memang sedap..mesti lembut gitu kan.
ReplyDelete