Koleksi Tiga Jenis Sambal Idaman Kalbu
ASSALAMUALAIKUM
Salam magrib dari Brunei Darussalam
Malam ni kaknoor hanya nak kongsikan antara koleksi sambal-sambal
Yang telah di keluarkan pada entry-entry tahun-tahun lepas
Mana tau ada yang teringin dan kebetulan ada bahan kan..
Lagipun masakan ni memang kita ulang tayang hari-hari
Tak mungkin seseorang tu akan masak menu yang berlainan setiap hari ye dak kan!!
Menu apa yang menjadi kegemaran keluarga, yang tulah kita masak
Walaupun di ulang tayang beberapa kali..
Kadang-kadang kalau menu fav tu sampai 2-3 kali seminggu haha kan..
Kalau ada boleh lah try testing ya
SAMBAL KULIT RAMBAI MASAM MANIS PEDAS
1/2 cawan ikan bilis di bersihkan
10 biji cili padi di hiris kasar nak lebih terpulang lah ya
1 biji bawang bombay di hiris
3 ulas bawang putih di hiris
2 kuntum bunga kantan di hiris kasar
1/2 cawan kulit rambai di hiris kecil
minyak masak secukupnya
sedikit garam dan gula sebagai perasa
CARA NYA
1. Panaskan kuali, masukkan sedikit minyak dan gorenglah ikan bilis sehingga rangup angkat.
2. Tinggalkan sedikit minyak tumislah bawang bombay sehingga layu, masukkan kulit rambai.
3. Kacau rata sehingga kulit rambai lembut, masukkan cili hiris, kantan, garam dan gula.
4. Bila dah secukup rasa tutupkan api sebab kalau terlalu lama di atas api jadi terlalu layu kantan tu.
5. Taburkan ikan bilis goreng didalam sambal, gaul rata.
5. Taburkan ikan bilis goreng didalam sambal, gaul rata.
5. Sambal kulit rambai sedia untuk di nikmati bersama dengan nasi panas.
Kalau takde kuini gohead je guna mangga ok jugak tu
Tapi jadi sambal mangga lah bukan sambal kuini kan..
SAMBAL KUINI STYLE KAK NOOR
2 biji buah kuini masak
7 biji cilipadi merah dan hijau
1 sudu kecil belacan bakar
2 sudu besar ikan bilis goreng
garam dan gula secukupnya
CARANYA
1. Buah kuini di kupas dan di potong kecil.
2. Tumbuk cilipadi dan belacan bakar sehingga lumat atau pecah2 saja pun ok.
3. Gaulkan buah kuini dan cili tumbuk, tambahkan dengan garam dan gula sehingga sesuai rasa nya.
4. Masukan dalam pinggan dan taburkan dengan ikan bilis goreng.
5. Sedia untuk dihidangkan.
Sambal ni je kot yang boleh di masak dengan serta merta
Kalau tak suka ulam pun ok tapi kalau ada ulam lagi lah ok kan makan sayuran fresh..
SAMBAL BELACAN THAILAND STYLE
BAHAN
10 biji cili Thailand merah
10 biji cili Thailand hijau
1 biji bawang putih
1 inci belacan bakar
1 sudu air asam jawa pekat
1 biji air perahan limau nipis
garam dan gula
CARA
1. Tumbuk cili merah dan hijau sehingga lumat.
2. Kemudian masukan bawang putih dan belacan, tumbuk lagi sehingga sebati
3. Tambahkan dengan air asam, air limau, garam dan gula.
4. Gaul sebati dan rasa lah ikut kesesuaian sendiri.
5. Hidangkan dengan ulam pilihan sendiri.
Sambal ni adalah mengikut cara sambal dari Thailand yang menggunakan bawang putih, memang rasa nya ada sikit kelaianan, kalau ada yg tak suka boleh lah abaikan bawang putih, tapi kalau tak cuba tak tau kan kesedapan dan khasiat bawang putih.
Koleksi Tiga Jenis Sambal Idaman Kalbu
Reviewed by Unknown
on
November 27, 2016
Rating:
salam alaik kak noor
ReplyDelete1st time dengar org masak sambal rambai ni
mmg betul yek kena guna kulit buah rambai?
Waalikmusalm SM
Deletememang betul lah kena guna kulit buah rambai
Rasanya kulit ni agak msam2
Mmg sdp utk yg suka sambal SM
Rambai dimasukan dlm sambal belacan sedap juga..boleh cuba masak kulit rambai pula.
ReplyDeleteBetul P rambai dan belacan berpisah tiada
DeleteTpi pelanggan dlm rumah tk suka belacan
Jadi kaknoor jarang letak belacan
Kecuali desperate sngt ngidam haha
kecur air liur tgk ke tiga2 sambal kak noor tuh....
ReplyDeletetp sambal kulit rambai tu je yg dana tak penah mkn kak noor...
Boleh cuba try bila rambai sdg bermusim Dana
DeletePasti memikat selera
Kak Noor, sedap belaka sambal2 ni. Memang berselera lah makan nasi kalau ada sambal. Kulit rambai tu PH tak pernah tengok walaupun masakan sayur lemak Terengganu ada letak kulit rambai.
ReplyDeletePH cyg! kulit rambai kena tunggu musim buah lah
DeleteLast2 musim buah ada keluar buah rambai
Isinya dimakan kulitnya jgn dibuang
Hiris2 buatlah sambal mcm ni
Pasti memikat selera
sukanya yang mula2 tu kak.. sedap sangat.. kecur air liur menengoknya..
ReplyDeleteIta kena tunggu rambai bermusim
DeleteKaknoor pun menunggu musim rambai jugak ni
Hehee
Kakak ni suka asal aje sambal KakNoor
ReplyDeleteKalau dpt salah satu tu pun dah suka sangat
Apa lagi kalau ada ulaman..
huiih meleleh ayaq liur tengok haha
ReplyDeleteKalau bab sambal mmg fav SA ni kak...sedapnyaaa...hilang diet kalau mcm ni
ReplyDeleteSalam. Nak tanye.. Sambal kulit rambai tu.. Kulit rambai tu xperlu dicelur n dibuang asamnye dlu ke ek? Ke buat terus?
ReplyDeleteKelur air liur..
ReplyDeletesambal kulit rambai aje Amy tak pernah rasa lagi.
Kak noor orang brunei rupanya. Bukak restoran lah kak noor. Serious semua resepi tempting sangat!
ReplyDeletehttp://www.fatindays.com