Kerabu Kantan Bilis Goreng
Assalamualaikum dan selamat pagi
Menu murahan yang sedap hari ni
Jom semak resepi
Pasti semuanya ada kat dalam dapur masing-masing kan
Bahan nya
2-3 kuntum bunga kantan dihiris nipis
1/2 cawan ikan bilis digoreng rangup (lebih pun ok )
20 biji cilipadi warna warni dihiris kecil (nak kurang atau tambah pilihan sendiri lah)
1 biji bawang besar dihiris nipis
2 biji tomato masak dihiris dadu
1 sudu besar air asam jawa/air limau nipis/kasturi
Terung pipit secukupnya
Daun pudina secukupnya
Garam dan sedikit gula
Caranya
Panaskan kuali masukkan sedikit minyak
Gorenglah bawang besar sehingga layu
Masukkan cilipadi, tomato, terung pipit dan kantan
Kacau rata tambahkan dengan air asam jawa/limau
Masukkan garam dan gula rasa lah ikut kesesuaian
Akhir sekali tutup api dan gaulkan dengan bilis goreng
Taburkan daun pudina
Sedia untuk dihidangkan bersama nasi panas 👍
Ada tak yang pernah makan kerabu goreng macam ni!!
Kalau orang lepas demam atau tak lalu nak makan nasi
Mesti berselera tengok kerabu ni hehe
Kaknoor memang suka masak yang berwarna warni macam ni seolah-olah kehidupan kita jugak macam-macam cerita yang penting ceria seceria kerabu ni kan
Ok ya selamat menikmati hari-hari indah bersama family
Walau apa pun hidangan kita yang penting family suka
Walaupun nilai nya tak seberapa asalkan diaorang makan
Dengan berselera itu sudah cukup buat tukang masak happy.
Kerabu Kantan Bilis Goreng
Reviewed by Unknown
on
November 15, 2016
Rating:
uihh, combination. nk try jugak la. tp jd ke tk cm ni.
ReplyDeleteInsya Allah jadi lh Mek
DeleteTk susah pun sebanarnya
nampak simple dan sedap..
ReplyDeleteKannn yg simple pastinya sedappp
Deletesdap tu kak..:)
ReplyDeleteTerangkat ni Nor hehe
DeleteBunga kantan, ikan bilis, terung pipit, cili padi,..fuhhh! ratah macam tu pun dap dap dap!
ReplyDeleteKan farah menu kampong
DeleteCm ni mmg menyerlah sngt nasik sepeyok pun belum tentu cukup hahaha
bestnya kak
ReplyDeleteKampong mari mmg terbaik kan Anum
Deletemeriahnya kerabu kantan ni akak... tak pernah makan.... syok tengok warna warni, cili purple lg... mmg perghhh la ni....
ReplyDeleteCili purple banyak kat rumah sheila jd timbul idea nk buat kalerful mcm ni best jugak pedasss
Deletesedap dimakan dgn nasi panas2..wangi bau bunga kantan..
ReplyDeleteMmg tk cukup nasik kalau ikutkan hati Nohasss
DeleteBANYAK CAMPURAN ULAMAN HARUM N SEDAP TU
ReplyDeleteUlaman keliling rumah berbaloii tanam P
DeleteDisamping dpt makan dpt jugak sedekah kan
kak...tak pernah lagi makan kerabu macam ni...wah nak tryyyy..tq kakak bagi resepi
ReplyDeleteAdoi Kak Noor! Cantiknya kerabu kantan bilis goreng! PH suka ada banyak kaler-kelar gitu. Sangat menarik dan menyelerakan. Memang pun tak pernah makan kerabu goreng macam ni.
ReplyDeleteTak pernah buat cenggini KN. Mungkin jugaklah pembuka selera bagi yg lepas demam. Tekak org lepas demam kan pahit...
ReplyDeletenak cuba la..macam best je..
ReplyDelete