Miang Kham Tak Pernah Jemu Di Makan
Resepi nya kak Noor google je terjumpa resepi yang sedap ni kuahnya pekat dan tak manis sangat, sebab ada jugak anak kaknoor order tapi kuah nya terlalu manis not my taste haha jom yang nak try buat Miang Kham sendiri boleh resepi ni
BAHAN-BAHAN SALAD:
- Daun Kaduk @ Wild Pepper Leaves secukupnya (bukan daun sireh ya!)
- Limau Nipis - buang empulur & cincang dadu kecil
- Bawang besar merah - cincang dadu kecil
- Halia - cincang dadu kecil
- Cilipadi - hiris
- Udang kering - sangai garing
- Kelapa parut - sangai hingga perang
- Kacang tanah - panggang
Kaknoor letak jugak ikan bilis di panggang sebab ada jugak yang tak mau udang kering tu terpaksa kena ikut pelanggan lah kan..
BAHAN-BAHAN SOS:
- 1 inci halia
- 1 inci lengkuas
- 1 inci belacan - panggang
- 2 batang serai
- 1 ketul gula kabung @ nise
- 1 sudu makan sos ikan
- 1 sudu makan kacang tanah panggang - kisar kasar
- 1 sudu makan kelapa parut - sangai & tumbuk kasar
CARA-CARA MEMBUAT SOS:
1. Halia, lengkuas dan serai dihiris halus lalu dipanggang/sangai dalam kuali tanpa minyak hingga garing keperangan.
2. Tumbuk bahan-bahan sangai hingga lumat bersama belacan panggang.
3. Masukkan bahan-bahan tumbuk tadi ke dalam kuali lalu masak atas api yang sederhana bersama gula kabung serta sos ikan. Masak hingga semua bahan sebati dan likat. Jika terlalu pekat boleh tambah sedikit air.
4. Masukkan kacang dan kelapa kisar lalu gaul rata. Sedia di hidangkan bersama bahan-bahan salad tadi.
6. Cara-cara untuk makan; Ambil sehelai daun kaduk, letakkan serba sedikit semua bahan-bahan salad bersama sedikit sos. Bungkus dan boleh terus dinikmati. Enjoy!
As always, feel free to share!
Info chef:
*sos ikan boleh dikurangkan kuantitinya jika terlalu masin.
*gula kabung boleh di tambah kuantitinya jika sos kurang manis.
*rasa sos haruslah seimbang; masin dan manis.
*ada juga yang tambah udang kering panggang yang dikisar halus ke dalam sos.
Duluuuu masa tak pandai makan dan tak pernah nak cuba Miang Kham ni macam agak pelik tengok semua benda yang tak masak lepas tu makan dengan daun kadok eeeeee macam tak boleh masuk, tapi bila dah try Maa Shaa Allah kenapa lah Kaknoor tak makan dari dulu haha..
Ini lah koleksi Miang Kham Kaknoor ini pun belum habis lagi kejab2 buat Miang Kham je bila teringin sebab daun kadok memang bersepah kat belakang rumah Kaknoor
Miang Kham ni paling best dimakan ramai2 masing2 ambik daun tangan bersilang silang kat atas pinggan tu baru best..
Lagipun Miang Kham ni cantik kan bila disusun segala benda tu bermacam warna ada kat dalam pinggan tu, itulah yang buat hati pun dah jatuh kat sini tertarik menarik...
Sampai last nya ada yang sanggup mengorder Alhamdulillah memang best sediakan makanan yang kita suka untuk orang, nak buat pun happy hehe
smpai sekarang xpandai mkn miang khanm ni..hihi
ReplyDeleteAlahaii rugi tu Nor kalau tak pandai makan mesti cuba baru tau kesedapan nya
DeleteSaya suka makan miang kham
Deletemmg sedap kan kak noor, cuma bg dana mcm leceh sikit nk campur satu2 tu utk letak kt daun tuh, klu dia potong2 campur siap2 mcm kerabu msti lg senang mkn heheheheh
ReplyDeletenk bt sndiri mmg tak rajin la k noor, tp klu dh depan mata rajin mkn hehehhe
Ini lah yg uniknya Miang Kham ni Dana makan fresh, nak makan baru campur segalanya, kalau di campur semua baru makan jadi lah kerabu tu haha
DeleteHi Kak Noor! PH tak pernah makan miang kham. Bila tengok miang kham yang Kak Noor sediakan, teruja pulak nak cuba.
ReplyDeleteHai PH, PH kena cepat cuba sayang kalau tak reti makan Miang Kham apa lagi yg suka barangan segar macam PH try ok lepas ni
DeleteMeleleh air liur tengok.....hujan lebat kat sini mesti bahagia pokok-pokok kaduk kan.
ReplyDeletetak ada rezeki nak amkan Miang Kam lagi walau berkali2 dah samapai ke Siam.
ReplyDeleteKak noor jual ke ?
Excellent post.Awesome post.I like this article.This is very good.Thanks for share good post. Pikdo is an Instagram Online Viewer that you can easily browse users, location, followers, hashtags, popular contents, statistics and much more.
ReplyDelete