Pulut Telang Serunding Daging
Assalamua’laikum warahmatullah
Ini special untuk tukang masak ada extra sambal bilis rangup yang pedas kaw kaw..
Yang ada bunga telang kat rumah jom rajinkan diri masak pulut ni kenyang sampai ke petang ni kalau ambik dua tiga bungkus haha..
Salam hari Ahad tu semuanya
Hari ni breakfast simple je kaknoor
Dah lama teringin pulut biru ni..
Bunga telang yang banyak kat rumah lebih baik diguna
Ye dak!!
Resepi nya kaknoor google rupanya buku resepi RASA tu memang banyak resepi dari bunga telang ni..
Boleh baca kat sini khasiat bunga telang yang banyak tu memang rugi kalau tak di manfaatkan
BAHAN PULUT:
- 400gm pulut
- 1 cawan air rendaman bunga telang | 30 kuntum bunga telang direbus & tapis
- 1/2 cawan santan pekat
- Garam secukupnya
BAHAN SERUNDING:
- 200gm daging | dadu kecil, rebus empuk & goreng garing
- 150gm udang kering | rendam dan tumbuk halus
- 1 biji kelapa parut | ambil putihnya
- 5 biji cili merah
- 1 batang serai | mayang halus
- 5 ulas bawang merah
- 4 ulas bawang putih
- 1/4 inci belacan
- 1/2 sudu teh serbuk kunyit
- Garam dan gula secukup rasa
CARA MEMASAK:
- Pulut direndam dengan air rendaman bunga telang dan air secukupnya selama sejam.
- Kukus hingga separuh masak.
- Tuang santan yang dicampur sedikit garam ke atas pulut dan kukus lagi hingga masak.
- Untuk membuat serunding; tumis bahan-bahan kisar, belacan dan udang kering hingga naik bau.
- Masukkan serai, serbuk kunyit dan kelapa parut lalu tumis lagi.
- Masukkan daging yang telah digoreng.
- Tambah garam dan gula. Tumis hingga serunding agak garing.
- Hidangkan pulut telang bersama serunding tadi.
Ini special untuk tukang masak ada extra sambal bilis rangup yang pedas kaw kaw..
Yang ada bunga telang kat rumah jom rajinkan diri masak pulut ni kenyang sampai ke petang ni kalau ambik dua tiga bungkus haha..
Pulut Telang Serunding Daging
Reviewed by Unknown
on
January 06, 2019
Rating:
cantik warna pulut guna pewarna bunga telang
ReplyDeletebunga telang tu yang orang buat nasi kerabu kan ?
ReplyDeleteuuish pulut sedapnya. suka !!
Tengah lapar ni, Kak Noor! Pasti sedap gandingan pulut dengan serunding.
ReplyDeleteadore betul cara Kak Noor bungkus pulut tu
ReplyDeletecantik warna pulut akak.... jd berselera nk mkn nya
ReplyDeletewah selalu orang guna buat nasi kerabu, kali ni buat pulut pula. nampak menyelerakan, pembungkusan guna daun pisang pun membuatkan teruja nak makan.
ReplyDeletenumpang promote ya min ^^
ReplyDeletebuat kamu yang lagi bosan dan ingin mengisi waktu luang dengan menambah penghasilan yuk gabung di di situs kami www.fanspoker.com
kesempatan menang lebih besar yakin ngak nyesel deh ^^,di tunggu ya.
|| WA : +855964283802 || LINE : +855964283802 ||
I value the blog article.Really looking forward to read more. Really Great. Search Twitter to find the latest news and world events faster. Find popular accounts to follow, like and share Twitter search.
ReplyDelete