Getas Ubikayu Yang Mantop !! Dah Pernah Cuba?
ASSALAMUALAIKUM
SALAM manis semanis gula getas ni untuk semua.
KALAU nak tau gula getas ni taklah manis sangat pun kan.
MEMANG sengaja kaknoor tak nak banyak gula, biarlah manis dalam SENYUMAN
asalkan jangan manis dalam MAKANAN
BETUL TAK!!!!
Bahannya
2 cawan ubikayu yang direbus dan dikisar
1/2 cawan tepung ubi
1/2 cawan kelapa parut (isi putih)
1 sudu kecil garam
1 cawan air atau kurang agak-agak je asalkan jangan lembik
1/2 cawan gula atau kurang + 4 sudu besar air untuk menyira
minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya
1. Satukan tepung ubi, ubikayu, garam & kelapa parut
2. Tuang air sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh dikepal dan tidak melekat
3. Bentukkan adunan ikut suka - biasanya lonjong dan leper
4. Goreng dengan minyak penuh dan api sederhana
5. Angkat dan toskan, kemudian sira dengan gula (masak gula + air dengan api kecil hingga berbuih-buih, masukkan kuih yang telah digoreng dan cepat-cepat sira, gula akan mengering dan melekat dengan cepat)
Biasanya getas ni guna tepung pulut kan, tapi kali ni kaknoor guna ubikayu sebab sayangkan ubikayi yang telah di rebus, anak-anak tak makan pun, kalau ubikayu rebus, diaorang cakap dah banyak makanan masa ni tak payah lah makan makanan zaman jepun ni lagi aduhhh anak mama, diaorang ni tak tau kesedapan ubikayu kalau dibuat macam ni..
Jom kaknoor belanja kuih getas ni sorang sebijik, siapa cepat dia dapatlah hehee jangan malu tau ambik je sedapppp sangat bila guna ubi kayu ni. Siapa lagi nak puji kan!!!
Terpuji diri sendiri lah pulak.
Getas Ubikayu Yang Mantop !! Dah Pernah Cuba?
Reviewed by Unknown
on
November 11, 2015
Rating:
gula getas??? 1st time dgr kak noor....hihih
ReplyDeletemeaning gula getas = gula yg bersalut kt kueh getas tu lah deanna cyg...
DeleteSedap kak Noor! hihi.. tp xreti buat, beli je,. :P
ReplyDeletekalau ada jual kt brunei kaknoor pun beli jugak eyra tpi syg tkde lah berjual kuih cam gini
DeleteSalam singgah sini kak noor....sedapnya getas² ni kak...diana suka makan tapi tak reti nak buat...hihi
ReplyDeletekalau gitu beli saja lah diana kalau nk mkn lebih mudah kan haha
Deletesinggah pagi
ReplyDeletethanks anumm
DeleteNak..nak ..kak noor satu.
ReplyDeleteBelum pernah lagi rasa getas ubi ni.
Yelah.. KakNoor jauh boleh kata belanja seorang satu
ReplyDeleteKalau dekat memang kakak dah terjah dulu - bukan satu aje tapi nak lebih lagi hihi..
Cantiklah KakNoor walaupun simple tapi bila dan tengok cantik jadi tergoda tau.
Waalaikumussalam Kak Noor... masa kecik2 dulu, memang pernah makan getas ubikayu... maklumlah orang kampung kaya dengan ubi kayu he heee... jadi banyaklah produk makanan berasakan ubikayu termasuklah kuih keria ubi kayu, vadei ubi kayu he he heee.....
ReplyDeleteassalam kak noor..sedapnya getas..dah lama tak mkn
ReplyDeletecomelnya kuih getas..baru tau resepinya gini..tq noor.
ReplyDeleteoo.. pertama kali jumpa getas guna ubi kayu.. terasa2 lak sedapnya kalau dapat 3 ketul.. hehehe
ReplyDeleteamboii kak Nor... sedapnya kuih getas... jarang2 dapat makan ni kak..
ReplyDeletekena senyum lebih.. makan jgn manis sgt.... hihi
Salam Jumaat kak..jenjalan sini :):)
DeleteHuh! manis! saya suka.
ReplyDeleteSedapnya kak Noor...dah lama saya tak makan getas ni...
ReplyDeleteKak Zai tak tahu pulak ubi Kayu boleh buat kuih getas selalu guna tepung pulut.Tentu sedap rasa dia.
ReplyDeleteAlahai kak sedappppnya....selalu yg beli kat kedai tu guna tepung pulut jer kan...terliur2 ni kak Noor....
ReplyDeleteblum pernah buat dan lum pernah mkn....nnti nak buat lah kak noor, terbaik punya ni
ReplyDeleteWow cantiknya KN......geram nengoknya. Rasa tak payah ckplah, air tangan KN medti sedap punya walaupun tak pernah rasa....hihi
ReplyDeleteTulah budak sekarang KN.....makanan zaman Jepunlah mabeleskan KN
asalamualaikum kak...ni getas jenis baru ye kak...yan suka ubi..sedap lemk2
ReplyDeleteSaya ingatkan goreng macam biasa....rupanya letak sira...
ReplyDeleteYang biasa pun dah suka makan...apatah lagi yang ada sira...terima kasih Kak Nor...
macam pernah makan, tapi nama lain kot saya panggil,,,hehe
ReplyDeleteGETAS? first time dengaq ni
ReplyDeleteKak Noor, comel-comelnya kuih getas Kak Noor. Saya minta 2 ketul utk minum petang ye :)
ReplyDeleteAisey,..kalau kita duk dekat,..saya dah menebeng minta ubi kayu rebus zaman jepun tu ;)
ReplyDeleteBolehlah cuba bila ada ubi kayu mencukupi dituai.
ReplyDeleteNak tunggu resepi ubi keladi dari Kak Noor ni hehehe...
kalau jgn manis dalam makanan tetapi Jari MAnis boleh kan kak Noor hehehe
ReplyDeletememang boleh ambik kak noor TAPI ambik GAMBAR je lah huhuh...
ReplyDeleteishh nampak sedap..berkilat...rasa nk ngap
ReplyDeleteKak Noor, mummy 1st time tgk .. macam sedap je..berkilat tu.. memang menggiurkann... yum yum!
ReplyDeleteTak pernah makan..tapi nampak sedap tu
ReplyDelete