Kuih Kasturi @ Kuih Kacang Idaman Kalbu
ASSALAMUALAIKUM dan salam ahad untuk semua bloggers
Selamat bersantai dan bercuti di hari ni ya.
Rasa nya sejak kebelakangan ni jerebu dah semakin menjauh dan langit pun dah kembali cerah, alhamdulillah dapat lah semula kita membuat aktiviti di luar rumah. Kadang tu bila jerebu nak keluar kat corridor pun malas. Ni sekarang ok lah dah boleh minum pagi atau petang di luar rumah. misal nya di verandah rumah dengan menikmati
KUIH KASTURI IDAMAN KALBU NI
Kuih ni ada jugak yang letak kelapa parut tapi dalam rumah kaknoor ramai yang tak suka kelapa parut jadi memang tak letak lah termasuk jugak Si Tukang Masak ni tak suka kelapa parut, nak original rasa kacang hehe
KUIH KASTURI @KUIH KACANG
Bahan nya
- 1 cawan kacang hijau
- 1 cawan gula nak kurang atau lebih terpulang lah
- 1 secubit garam
- Tepung gandum secukup nya
- Air secukupnya untuk merebus kacang sehingga lembut
- Kacang hijau dicuci dan direndam 1/2 ke 1 jam tujuan supaya merebus tak lama sangat save gas kita sikit.kemudian rebus sehingga kembang.
- Bila kacang dah lembut masukkan gula dan garam.
- Masaklah sehingga kacang tu kering dengan api yang perlahan.
- Bila dah kering masukkan sedikit tepung gandum dan kacau rata. tujuannya supaya senang membentuk kuih kacang nanti tak pecah.
- Biarkan sejuk dan bentuk lah ikut besar yang di kehendaki sehingga habis adunan.
Bahan untuk batter
- 1 cawan tepung gandum
- 1 sudu besar marjerin
- 1 secubit garam
- 1 sudu kecil gula
- 1 cawan air sejuk dari petiais
- Sedikit kunyit serbuk
- Minyak untuk menggoreng
Cara nya
- Blender semua bahan-bahan batter kecuali minyak. Kita akan dapat adunan yang pekat dan likat.
- Panaskan minyak dalam kuali, celupkan kacang yang sudah dibentuk tadi ke dalam adunan batter dan gorenglah sehingga kuning
Lebihan batter// tepung celup tu boleh kita goreng jugak sayang utk di buang rangup tau sedap, kaknoor suka jugak makan tepung yang rangup sebab tu lah kaknoor tak buang lebihan dapat di goreng makan makan...
Oklah selamat menjamu mata..
Orang dekat menjamu selera
Hidup ni umpama roda
Jadi bersyukurlah apa yang ada
Kuih Kasturi @ Kuih Kacang Idaman Kalbu
Reviewed by Unknown
on
November 01, 2015
Rating:
kuih kasturi buat sarapan r minum petang mmg sedap...terasarasa di lidah kesedapan kasturi noor ni...
ReplyDeletesapa fav kacang hijau mmg tak dapat nak larik kalau tengok kueh kasturi ni P kannn
DeleteBagus pula tips akak tu....rendam lama kacang tu sebab nak jimat gas.....kalau saya jawapannya satu jer....nak bagi cepat lembut....
ReplyDeletesebab cepat lembut lah jimat gas Fida 2x5 5x2 heheee
DeleteKak rose pulak suka yg ade kelapa....memasing punya citarasakan, sedap.
ReplyDeleteyeke kakrose yalah selera berbeza tk kisah lah tu boleh letak je apa fav masing2 kan
DeleteSalam singgah hujung minggu kak noor...sedapnya...
ReplyDeletesuka kashanggggg jugak ke Diana bestttt ni
DeleteAntara kuih kegemaran saya ni, Kak Noor. Sekali buat, simpan sbg frozen kasturi sekali :)
ReplyDeletesama lah kaknoor farah mesti buat banyak, simpan difrozenkan pastu nak makan amik je kan
Deleteassalamualaikum.
Deleteklau kasturi ni kita frozenkan, perlu kah digoreng setengah masak atau benar2 masak.
klau nak makan perlu ke kita goreng lagi?
nama yg unik.. hehe. teringin nak cuba masakan ni.. tq kak nor sudi kongsi resepi..
ReplyDeleteunik ke kasturi ni Busyra? akak rasa biasa je pun
DeletePaling mencabar waktu nak membentuk...Terlebih tepung, takut pulak kurang rasa kacang nya. Kena belajar lagi ni. Terima kasih resipinya Kak Noor :)
ReplyDeletebetul tu fidah, jangan terlebih tepung nnt tak manis tak sedap, kalau kaknoor memang lebihkan gula sikit sbb kalau terlembik, kita tambah tepung still manisss
DeleteKuih kasturi ini kegemaran nombol satu. Zaman sekolah dulu kalau ada jual kuit ni, itulah yang dibeli. Betul kata Kak Noor, rendam dahulu sebelum rebus kacang hijau tu.
ReplyDeletesama kita mak long, suka snagat kuih ni pendekata apa saja kueh yg ada kashang ni mmg fav ni maklong
DeleteKalau family yan memang letak kelapa..kadang letak lempuk durian...
ReplyDelete:-))
oh ye kalau letak lempuk sedap tu yan tapi tkde lempuk la pulak
DeleteSalah satu kuih yang kak Zai suka tapi jarang buat sebab anak2 tak berapa suka. Kak Zai suka ada kelapa.
ReplyDeletebetul kakzai, disini anak2 saya pun tak suka tapi mama nya cintan habis dgn kuih ni jadi nya sendiri buat sendiri makan, kadang kalau banyak terpaksa bagi jiran kesiannn kan
DeleteSaya panggil kuih rengas kak Noor!. Ingat lagi masa dalam tingkatan 2, dlam kelas masakan, inilah kuih yg pertama cikgu ajar.
ReplyDeletealah lain sngt ni nama nya sweetie rengas lah pulak, aduhhh ingat lagi time masak masa tingkatan 2 tu sweetie, kaknoor dah lupa semua apa yg dimasak haha
Deleteohhh panggil kuih kasturi jugak ye kak...hihi.. yg sy tau kuih kacang je.. sbb en suami suka sgt makan..klu terjumpa psti beli.... :)
ReplyDeleteyeke Atie, kaknoor pun pantang jumpa orang jual mesti nak beli hehe
Deletealamak rindu kat mak.. dia selalu buat, sebab kami satu family suka makan tambah2 abah..
ReplyDeletealahaiiiiiiiiiii syida, terharu kaknoor sbb syida rindukan mak sbb tengok kuih kacang ni, kuih orang lama ni kannnn
Deleteini kuih kegemaran sy ni kak noor....hihih
ReplyDeletekita boleh geng ni deanna suka kuih kasturi aka kacang ni besttt kan kalau kaknoor sepinggan tu mmg cepat je licin
Deletesamalah..saya suka kalau rangup.tak pernah buat sendiri lagi..tahu makan je
ReplyDeleteMacam best je. Hehe nak jugak rasee
ReplyDeleteIni antara kuih kegemaran papa Tukang Kebun.
ReplyDeleteJM mmg suka sgt kuih ni...pg tadi baru mkn...kenapa perlu isi air sejuk dari peti tu eh..supaya rangup eh
ReplyDeleteSaya boleh jer makan Kak Noor.....tp kalau saya buat ni, confirmed saya sorang yg syok sendiri Ksk Noor....
ReplyDeleteassalamualaikum.
ReplyDeleteklau utk frozen perlu kah kita goreng kue tu setengah masak atau betul2 masak?
klau nak makan perlu tak goreng semula?