Jelly Kelapa Muda Yang Fresh & Mudah
ASSALAMUALAIKUM
SALAM kamis untuk semua nya, dah puas makan kueh dan menu pedas-pedas hari ni jom kita makan dessert pulak jom!! kalau layan time panas memang lah tak cukup semua nya tu, nak buat pun mudah sangat, sambil pejam mata pun boleh rasa nya ni kan hahahaa..
Bahannya
1 peket agar-agar 11gm
2.6 liter air kelapa anggaran 3 biji kelapa muda
11 sudu besar gula
3 helai daun pandan.
Cara nya
Masukkan air kelapa muda, serbuk agar-agar, gula dan daun pandan kedalam periuk.
Masak sehingga mendidih dan masukkan isi kelapa.
Padamkan api dan biarkan sejuk sedikit, dan masukkan lah dalam bekas yang sesuai.
Untuk satu sukatan ni kaknoor dapat 4 gelas besar tu, dan satu bekas bunga bulat tu. Memang tak habis makan ni, sedap dan wangi mesti kena buat pada rajin tu ya, mudahhhhhh sangat lah kalau tak rajin lagi tak tau lah kannnn..
Ada yang teringin????
Ini lah pokok kelapa gading kat rumah kaknoor yang di ambil untuk buat jelly ni buah sulung baru pernah ambik untuk makan-makan, tak sempat nak tunggu tua dah..
Jelly Kelapa Muda Yang Fresh & Mudah
Reviewed by Unknown
on
November 26, 2015
Rating:
sedapnya...sejuk dan segar..
ReplyDeletesangat sedap nohas tak terasa habis bergelas gelas hahaaa
Deleteya Rabbi...sedapnya...
ReplyDeleteyang sangat simple macam ni memang sangat sedap wahida kann
Deletesdapnya..:)
ReplyDeleteboleh try nnt dear Nor
DeleteNampak sedap sangat dah tu kak noor...kalau SA memang x cukup satu tuh...
ReplyDeletekaknoor pun tk cukup satu SA bukan tmak kannn tpi itulah sesekali layan je
DeleteADA POKOK KELAPA SENDIRISENANG NK DIBUAT JELLY KELAPA YG SEDAP..
ReplyDeletealhamdulillah P orgvlain dh lama mkn hasil kelapa kami baru nk start makan kelapa semdiri tpi alhamdulillah ada jugak no
Deletesedap ni...saya pun suka...kalau dapat ni mmg tak sedar...tetiba dah licin!! hahaha...
ReplyDeletesabo adda jgn tk sedar diri dah lah kan
DeleteWah kak noor senang banyak tu..
ReplyDeleteBuah kelapa petik ajer di pokok kat rumah ye..
Macam saya kena lah pergi membeli kelapa tu baru boleh buat hahhaha..
Apa pun memang terliurlah tengok jelly Kak Noor ni :)
main petik tk payah tangga lagi tu Yatie sbb rendah sngt kelapa ni alhmdulillah rezeki Allah bg
Deletewahhh...kak, sedap sangat tengok jelly kelapa tu...lama tak makan ni...:)
ReplyDeletemakanan tradisi mcm ni mmg sedap sngt Atie lgipun bnyk khasiat kelapa ni kn
DeleteSimpan dulu dlm fridge bila dah sejuk baru masuk tekak.
ReplyDeletebetuk kakzai lupa nk mention sbenanrya mmg kena letak dlm petiais dulu baru best
Deletecuaca hujan tak boleh makn ni yan ..nanti asyik pi bilik air je
ReplyDeletebilik air dkt je yan tk kisahlah tu
Deletedah minum bnyk ni
sedapnya kak noor, ana suka kalau agar2 nya lembik sedikit cair je masuk mulut..waduhhh :) probs kak noor cukup cantik... :)
ReplyDeleteyelah Ana yg ni agak mcm agar2 lah kerasss sikit kalau lembik kena kurangkan agar2
DeleteUntunglah Kak Noor sebab kelapa ada tanam sendiri
ReplyDeleteNak guna berapa biji pun boleh aje
Kakak tengok yg dalam gelas tu pun dah tak menahan tau:)
ini pun buah sulung kakzakie baru peenah rasa yg tanam sendiri kalau tk mmg beli jugak kalau nk mkn yg muda2 ni
Deletemakan sejuk2 memang mabeles
ReplyDeletebetul tu Eyla lgi sejuk lagi best
Deletebaru jer smalam sy mkn jelly ni...sedapnyerrrrrrr.....sy mmg penggemar jeli kelapa....heheeh
ReplyDeletewahh Deanna baru mkn mesti masih terasa kesedapan jelly ni kan
DeletePayah dah nak jumpa kelapa gading ni....sekarang ni asyik jumpa kelapa mataq dan kelapa pandan sahaja....
ReplyDeleteyeke Fida nasib baik kaknoor ada tanam kan hehe memang kalau tngok kt tempt jualan mcm tk penah nmpk punnn yg kaler kuning ni
Deleteahhh....jelly kelapa nie memang sedap. balik kampung mgnu depan nak minum air kelapa puas2
ReplyDeleteKak Noor buat banyak banyak tu sapa yg nak makan? Kat rumah bukan cuma ada Kak Noor dgn abg Aji je ke ? Meh htr Malaysia le....
ReplyDeleteSapa yg mengatuk kelapa tu Kak Noor? Abg Aji ke? Hihi
sedapnya tgk.. :-)
ReplyDeleteeehhe kalo yang ni kasi excuse tak reti tatau la =P
ReplyDeletenah!! macam2 pokok lah kat umah kak noor ni..pokok kelapa, pokok ulam ulaman, pokok cili..kiranya nk makan g petik je tak perlu susah2 ke pasar basah
ReplyDelete