Sambal Belacan Memikat Selera ~ Sambal Takde Belacan Pun Ada Yang Suka ~
ASSALAMUALAIKUM
Selamat pagi untuk semua yang masih sudi berkunjung kesini.
Hari ni menu yang dah biasa sangat kita buat dirumah, tapi mungkin versi sorang-sorang je tak sama.
Ada yang suka sambal belacan lebih belacan dari cili, bagi kaknoor suka sambal belacan lebih cili dari belacan, belacan tu seadanya saja sekadar ada rasa dan suka yang agak sikittttttt manis.
Kalau ikut versi kaknoor sambal belacan mesti nak letak gula sikit, baru seimbang rasa nya, tapi rasa nya setiap tak sama kan, pernah kaknoor rasa sambal belacan kalau kat rumah orang ke, kat restoran ke memang agak lain sikit sebab ada jugak yang tak suka letak gula kan..
BAHAN NYA
Cilipadi + cili besar secukupnya
Belacan di panggang sekejab agak-agak je
Asam jawa, limau kasturi, garam dan gula secukup rasa.
CARA NYA
Tumbuk cilipadi dan cilibesar, campurkan dengan garam, dah lumat campurkan belacan dan tumbuk lagi, perahkan dengan asam jawa, limau jugak garam dan gula.
Dah sesuai rasa boleh lah di hidangkan dengan ulam pilihan sendiri.
Semua ulam daun-daun tu adalah hasil dari tanaman di keliling rumah kaknoor sendiri, tolak petai dan timun je, memang tak habis makan ulam-ulam ni walaupun di petik hari-hari.
Ini pulak sambal takde belacan untuk darling pak haji tu hahaa
Dulu-dulu memang dia ni makan belacan, tapi semenjak dua menjak ni dah tak suka belacan, jadi terpaksa lah kena buat sambal yang takde belacan jugak, sama jugak dengan sambal belacan bahan nya cuma kaknoor tambah kan dengan tomato dan bawang besar supaya agak pekat sikit.
Jangan tak tau makan ulam-ulam ni awet mudo tau! jadi jangan tunggu lama-lama jom kita amal kan makan ulam aka salad ni, sejujurnya kaknoor lebih suka ulam dari sayur yang di masak, sebab suka rasa nya yang keras dan mentah tu, kalau sayur dah lembekk tak sedap dah ...
Lagipun fresh kan kalau makan ulam-ulam macam ni segar bugar orang yang makan pun akan jadi segar jugak kannn...
Sambal Belacan Memikat Selera ~ Sambal Takde Belacan Pun Ada Yang Suka ~
Reviewed by Unknown
on
November 17, 2015
Rating:
Assalamualaikum kak noor...
ReplyDeleteadoi...sedapnya laaa....fresh pulak tuh...
waalikmusalm nieyl, kalau ada sambl mcm ni nasik kena lebih masak ni kan
Deletesambal belacan ni yang buat laju aje makan kan =)
ReplyDeletelebih kurang sama aje cara cam saya buat
pokoknya sambal belacan mesti pedas masam, manis dan masin kan YY i likee
DeleteWah Segar nampaknya ulam-ulaman Kak noor..sambal belacan tu pun menggamit selera ha...
ReplyDeleteulam tu dri kebun sendiri manda maka nya segerr buger, org melayu dan sambal belacan berpisah tiada haha
DeleteSambal belancan ni lah pembuka selera kak noor..
ReplyDeleteTapi saya memang suka yg pedas kak noor..
Jadi tak ada lah letak gula tu :)
kaknoor pun suka pedas yatie tpi mesti ada manisssss sikitttt hehe
Deletesaya suka semua sambal kak noor ,ada belacan ke takde semua boleh...tapi biasanya saya tak masukkan gula.Sedapkan makan ulaman dengan sambal baru ada ummmph.....
ReplyDeleteitulah kan sambal belacan setiap org mesti tk sama sbb ada yg suka gula dan tidak
DeleteSedapnya... kena plak cicah dengan jantung pisang..memang meleleh
ReplyDeletealahai tkde jantung pisang la pulak Ela jantung hati je yg ada haha
Deletemakan dengan sambal ni memang bertambah2 nasi kak Nor..hihi..anak pun dah belajar makan pedas skrg ni..
ReplyDeletesuka jg ulam.. cuma jarang makan ...huhu
wah dari kecik anak Atie dh suka mkn sambal best tu ada kwn tambah2 nasik
Deletebestnya anak Atie kecik2 dah makan sambal ye ada kawan utk tmbah2 nasik tu
DeleteSalam singgah hari ni bila masa sikit ni. makan apapun lauk sambal belacan juga yg paling best kan lagi2 dengan ulam2an ni.
ReplyDeletemmg pun KA lauk apa pun kalau tkdk sambal bacan mmg tkde maknanya kann
DeleteSambal belacan noor sama macam kak Zai mesti bubuh gula sikit. Makan bertambah2 Klau ada sambal.
ReplyDeletesamalah kita ye kakzai suka versi pedas dan manisss ni
Deletepenambah selera nih.
ReplyDeletetidak syak lagi Rozi standbye je nasikk
Deleteperghh..ulam-ulaman nya..memikat selera..petai bakar..huhu..
ReplyDeletebusuk2 petai bakar ni kalah segala ulam lain yg wangi2 tu kan nohas haha
Deleteamboi! sambal belacan.. lecor air lioq...
ReplyDeleteBunda suka versi tkde gula ke bergula sikit ni??
DeleteBetul2... kita suka ulam2 daun tu ..
ReplyDeleteKruk krak rasa nya...
Mkn dgn sambal belacan yg mak buat... TERBAEK...
Errr... tp sy x reti buat sambal belacan yg sedap mcm mak buat... hihihi
suruhlah mak ajar Huda mesti lama2 Huda akan jdi mak Huda jugak pandai buat samnal bacan ye dak!!
Deletewahhhhhhhhhhhhh..
ReplyDeleteberselera jer tgk akak post2 gmbr ulam ni..nak2 petai tuuuuuuuuuuuuuuuuuuu..
fav tuuuuuu..hehe
mmg sedap petai bakaq Juls waalupun busyuk tetap memikat selera
Deletemkn ulam segar hari2 bersama sambal sedap tu...
ReplyDeleteyelah P nak awet mudo lah pulak makcik sorang ni kn
DeleteSaya pun letak gula sikit kakNoor...sikit jer nak seimbangkan rasa pedas tu...terliur2 menaip komen ni..teringatkanj nasik panas..ulam2 sambal belacan dan telur dadar...
ReplyDeletecukup utk nasi ditambah tambahkan kedlm pinggan....hihi..
yes Aini gula utk seimbangkan rasa je kan bkn utk maniskan sambal bacan tu kan
Deletealaahaiiii dah sampai gitu sekali ke dear haha
Makan macam ni , memang bertambah-tambah nasi ni k noor.Tengok gambar je dah tau sedapppppp huhuhu
ReplyDeletesambal bacan paling mudah Wa boleh buat anytime utk habiskan nasik dlm peyok haha
Deletewah ....petai bakar ni cicah sambal ... perpinggan nasi jawabnya
ReplyDeleteraja segala ulam mmg petai lah tu kan Nieda busyuk2 dia pun tinggi ranking dia kan
Deleteassalamualaikum kak...:-)) sambal belacan tu mengoda dan tergoda yan..
ReplyDeletewalikmusalm yan 😆kalau tegoda cepat la gi tumbuk smbal tu yuk
DeleteSaya suka belacan lebih dna perha limau kasturi. Sedapnya kak noor.
ReplyDeleteyeke Lea betul lah tu kan sambal belacan pun tk sama setiap org kan
DeleteSalam singgah petang kak noor...sedapnya sambal belacan....
ReplyDeletekalau belum makan malam ni boleh la tumbuk sambal bacan ni diana
DeleteSaya pun suka sambal belacan yang ada gula sikiiiiiiiiiiiiiiiiT je gula. Selalunya cicah ngan timun...
ReplyDeletesweetie org barat mmg suka cicah timun kan mesti tk mkan petai ni kannn
Deletekalau JM suka sambal x de belacan tu pastu letak tempoyak sikit...fuhh...terangkat!
ReplyDeletehaha boleh geng dgn pak ji kaknoor rk suka bacan JM
Deleteulam ulaman...itu yg paling JM suka terutama ulam raja.....sedapnya...bestnya kak Noor nak mkn ulam petik je...kalau JM harus lah cari kat pasar satu ikat RM1
ReplyDeletekeliling umah ulam JM bestkan makan ulam fresh anytime je kita nak layan
DeleteSedapnya kak noor.. Terliur aiza tengok gambar tu.. Hehe.. Senang tanam pokok ulaman di rumah, nak makan petik je..
ReplyDeletePerghhh meleleh ayaq liuq tgk.. sedap sangat..! mummy memang hantu ulam...tapi skrg jarang sikit malam ulam.. sbb kalo makan ulam , nasinya 2 pinggan..hahahah
ReplyDeletedapat ulam pegaga buat jus pon sodap jugak ni..hehehhee :D
ReplyDeleteSaya pun letak gula jugak kalau buat sambal belacan ni KN....Hari tu saya buh belimbing besi KN....sedap jugak tau
ReplyDeletebelacan saya suka ... tapi ulam-ulam, ada beberapa jenis je yang saya suka .. ermmm :p
ReplyDeletekak noor tangkap gambar memang pro ... belacan pun nampak sedap sangat dah ni :)~
DeleteSedapnya Kak Noor..walaupun saya tak berapa boleh nak makan belacan dan yang sewaktu dengannya, bila tgk gambar ni, rasa macam nak cuba pulak. especially bila nampak petai tu...hihi
ReplyDelete