Pulut Kukus Ikan Goreng & Tempe Jugak Cili Burung Wow...
ASSALAMUALAIKUM dan selamat pagi untuk semua pengunjung disini, dah lama rasa nya tak merasa pulut kukus ni, semalam dengan rasa penuh semangat akak menggagahi jugak buat kebetulan masih ada berbaki pulut, kalau dulu masa dikampong memang selalu lah makan pulut kukus ni dengan ikan masin je..
Resepi ni memang mudah sangat, cuma kita perlu rendam lah pulut tu lebih awal selama sejam ke dua jam baru pulut tu lebih lembut dan sedap..
Rendam pulut selama satu atau dua jam sukatan nya terpulang lah ya, cuci dan toskan
Kemudian panaskan kukusan sehingga mendidih dan masukan pulut tadi didalam kukusan yang telah di lapik dengan daun pisang untuk mewangikan pulut tu, dan masaklah lebihkurang 1/2 jam atau sehingga pulut tu lembut dan angkat.
Ikan dan tempe tu akak lumurkan sedikit jintan putih dan ketumbar kisar, garam dan kunyit barulah digoreng ranggup
Dah siap boleh lah dimakan bersama dengan kelapa parut yang di gaul dengan sedikit garam dan letakan cili burung bagi "mengkickan" lagi, aduh lepas geram sampai bertambah cili burung je heeee
Kalau ada yang nak try boleh lah makanan klasik ni memang nostalgia teringat zaman muda belia
DULO DULO...
Pulut Kukus Ikan Goreng & Tempe Jugak Cili Burung Wow...
Reviewed by Unknown
on
December 05, 2012
Rating:
Kak Noor, ngancam nyer...makan pulut pepagi ni gerenti lena hi hi.
ReplyDeletesnagat ngancam Mar utk yg hantu pulutttt hahaha mari mari...
Deleterasa nak ngap je bila tengok ni.Saya pun tgh makan pulut gak ni kak noor.Pulut inti manis beli kat tepi jalan masa mai keja td hihi.
ReplyDeletewah Ina pun dah jadi hantu pulut gak kah?? orang utara mari mmg suka pulut tapi yg pedas sedap oooooo hahaha
Deleteglup!
ReplyDeletesian adik Nurul terpaksa telan air liur je kan gulp gulp
Deletesalam kak pehhh enak sekali negok juadah ni suka tau ada pulut cicah sama ikan masin...teringat kat kg biasa sarapan pg mok tanak pulut gtg ikam masin dan cicah same kelapa...ada sambal tumis pun sdp ni....
ReplyDeletewalikmslam Sheila, mmg sedap kan kalau mok kita yg masak tapi apa daya mok dah takdok kena lah masak snediri makan sendiri, anok2 tk gemo takpe layan dgn kenkawan je heee sangat sedap Sheilaaaa
Deleteberalas dengan daun pisang pasti sedap ni...
ReplyDeletedaun pisang keliling umah Ayu daripada dok kering ja biar lah jadi alas ni sangat wangi dan harum heee
Deletemmmg marbeles la kak nor....
ReplyDeletesemalam mkn xde ikan kering...kecur air liur tgk..:))
yalah Asmah kalau pulut ni bila2 masa saja sedap utk tenghari pun on je kan heee ikan masin the best gu dgn pulut kan
DeleteMmg betul betul WOW! ni Kak Noor.. Kecur saya pepagi nampak ni.. :-)
ReplyDeleteSheila menu gini utara mari kan hahaha makan tak hingat dunia ni lepas tidur ngantukkss
DeleteYa Allah kak!!!!!!
ReplyDeletebikin pitam tgk pulot n ikan masin tu!!!
aduh2 Neiza dah sedar belum dari pitam tu nak suapkan pulut ni akak dtg dari jauh ni cepat nganga hahaa
Deletememang mengkickan ha ha
ReplyDeleteyalah tu mengkick kan ni tak jatuh tkpa noooo tapi sedapppppppp kan che Mid...
Deletesedapnya pulut.makan dengan pekasam pun best..
ReplyDeletemmg kalau ada pekasam pulut pun kena masak lagi lah tu Aishah memang gu dia tu,,
Deletesedap nya Kak..
ReplyDeleteterliur tgk..hehe:)
hai Tie nak tak esuk akak hantar kan heeee tak lah teliur lagi
DeleteSalam Kak Noor..nostalgia betul pulut+ikan kering ni...Cuma zaman dulu2 kat kg kami tidak kenal tempe...bukan mereka tapi sayalah tu..he he he he
ReplyDeletewlikmslam Sue..sama lah kita dulu2 tak tau pun tempe ni skrg ni je sejak banyak cewek2 indon masuk baru lah kenal apa tu tempe dan tauhu hahahaa tapi mmg sedap lah kan
DeleteAduhhhh kak noor dah lama tak makan pulut ni... sedapnyyyaaa.. :D
ReplyDeleteyalah Yatie kan menu ni mmg nostalgia kalau tak kuatkan hati mmg tak jadi tapi teringin punya pasal maka jadi lah pulut ni hee
Deletesalam kak noor..
ReplyDeletememang sedap ni kak.. mujur baru je makan masa kat kampong tempohari.. tapi saya tanak je.. hehe.. malas nak mengukus.. pulut makan dengan kelapa parut gaul garam & gula & tambah ikan masin memang makanan yg biasa jumpa kat pantai timur & rasanya kat utara pun femes juga...
wlikmslam Madihaa sorry ya lmbt respond biasalah kita ni kan vip haha, betul tu pulut sngt sinonim dgn kedah dan sbelah pantai timur tapi belah kedah tak kasi gula banyak nya masin2 je, tpi terpulanglah kan fav masing2 kita yg buat dia hee
Deletesalam kak noor, semestinya pulut menjadi kegemaran saya...tapi sy takut nengok cili padi tu kak...tak bisa mau gigit begitu saje...
ReplyDeletewlikmslam Rohah..kegemaran akak jugak loh tapi mesti pedes baru best kalau tak tak kick lah heee
Deletesedapanya..kalau mak saya masak pulut kitaorang mkn dengan ikan kering. mmg terangkat hehehe
ReplyDeletebetul lah Cik Teratai syg pulut ni mmg sinonim sngt dgn ikan kering kalau tkde ikan masin mmg tak sah lah dan mama2 mmg terer memasak pulut kena belajau tau..
DeleteAssalamualaikum Kak Nor,
ReplyDeleteRingkas tapi "mantap"..
Salute..
waalikumsalam Sham syang..
Deleteyg ringkas dan mantap tulah yg kita mau save masa tapi sedap heeee
kak nor
ReplyDeletemknan org utara nie kan..member slalu bwk g opis pulut camne..depa org penang..sedap kan kak:)
oh yakah Zila, kami se geng lah penang dan kedah, makanan dia pi mai pi mai tang tu jugak heee pulut + nyok + ikan masin tu lah menu kick orang utara heee sedap kannnnnnnnn
DeleteKak Noor..saya dah terbayang pulut kukus yg wangi tu..kita memang peminat tegar nasi pulut...dengan setnya tu...memang terliur sudah ni.
ReplyDeleteMakan pulut time sejuk2 beginikan Kak Noor memang sedap... lepas tu nak sambung zzzzzz...he he he eh
ReplyDeleteperghh... terangkat tuuu.. dengan cili padi burung tuu
ReplyDeleteaduhhh Kak Noor...mgancam2 menunya skrg ni..bikin kwn2 terliur n kecur...sedap tu sesekali mkn pulut pulakkan..
ReplyDeletekak noor..perkataan "wow" tu melengkapkan semua rasa dlm menu klasik yg simple ni..chek suka! :)
ReplyDelete