Cencaru Sambal Bakar Pedas
Alhamdulillah akhirnya tercapai hasrat nak makan cencaru bakar
Sejak PH buat entri cencaru bakar, hati bagai di garu untuk merasai nya hahaha
Baru ni kaknoor ke pasar Jerudong di Brunei ni memang banyak jumpa ikan cencaru
Cari punya cari punya takde yang kecik yang ado hanya yang besar bagang ni
Dah teringin sangat buat saja lah yang besar ni pun
Memang agak susah nak siangkan sebab besar semuanya keras belaka
Lepas tu sambal pun terpaksa banyak untuk isikan dalam perut ikan yang besar ni kan
Adoii sabo jelah, tapi sedap jugak yang besar ni tulangnya pun besar mudah kita asingkan
Bila nak makan kan..
Resepinya kaknoor intai dari blog Che' Nom Iresepi
jom semak yuk!!
Bahan-Bahan:
- Bahan untuk memasak:
- 4 ekor ikan cencaru kaknoor guna seekor je cencaru sebab besar sangat
- sedikit garam
- sedikit kunyit
- minyak untuk menggoreng tak muat kuali kaknoor bakar je haha
- 1 senduk minyak masak, untuk menumis sambal kisar
- Bahan untuk dikisar atau ditumbuk halus:
- 5 biji cili kering, dibuang biji dan rebus ATAU 3 sudu besar cili kisar kaknoor letak lebih sebab suka pedas
- 3 ulas bawang putih
- 5 biji bawang merah
- 1 inci belacan bakar
- 1 inci halia
- 1 sudu besar jus pekat asam jawa
- 1 batang serai, optional letak lebih sebab suka wangi serai
- 1 sudu besar gula pasir atau gula melaka
- garam secukupnya
- tambah limau purut utk tambah wangi ikan tu
Cara Penyediaan:
- Cara-cara untuk memasak:
- Bersihkan cencaru dengan cara belah belakang, tanpa belah di hadapan atau bahagian perut.
- Lumurkan garam dan kunyit ke atas ikan.
- Sumbatkan sambal yang dimasak ke dalam perut ikan secukupnya.
- Panaskan minyak dan goreng sehingga masak.
- Cara-cara untuk masak sambal:
- Panaskan minyak dan tumis bahan kisar sehingga pekat dan pecah minyak. Angkat dan sejulkan.
Gambar atas tu belum di bakar nampak tak besar gabak ikan ni kan..
Kaknoor bungkus lagi dengan daun pisang lepas tu baru masuk oven agak-agak je dalam 20 - 30 minit ya
Dah siap ikan bakar buka daun pisang aisssshhh wangi nya
Kaknoor tak buat air asam lagi sebab sambal kaknoor ni dah pedas dan secukup rasa dah
Wah angkat bakul lagi sehingga ketulang hitam cencaru ni kami terokai haha..
Sedapp bangat...
Cencaru Sambal Bakar Pedas
Reviewed by Unknown
on
December 27, 2016
Rating:
Aroma daun pisang ti kak....subhanAllah :)
ReplyDeleteKannn PC kalah segala minyak wangi hehe
DeleteMengancam je rupanya ikan cencaru sambal bakar tu. Nanti nak 'curik' gak resepi tu, lam peti es kat rumah ni ada dua ekor ikan cencaru, beli kat pasar tani sabtu lepas. Tak tahu nak masak apa... kak Noor dah bagi 'idea' tu kita folow je, tinggal nak cari daun pisang je ni..
ReplyDeleteCurik idea no hal lah Sweetie, banyak curi pun tkpe haha, kalau dpt cencaru yg kecik lagi best kan manisss
Deletesedap la nampak kak noor, siap balut daun pisang
ReplyDeletebanyak daun pisang kat rumah Rai lebih baik di gunakan
DeleteHihi, saya suka ikan cencaru, kalo yg kecik tu isinya manis sangat, goreng je pun sedap, cicah sambal kicap.
ReplyDeleteKalo ikan besar, bakar mcm kaknoor buat ni mmg mabelez
betul tu Zimah yg kecik manis tapi dah tkde apa nak buat besar pun besar lah kan
Deletedaripada tak dpt merasa cencaru bakar ni kann
Shukran kak noor
ReplyDeleteur welcome dear
DeleteOrg cakap caru kecik manis ye KN tp saya lebih suka caru besar gini KN. Puas makannya hihi....
ReplyDeleteCaru bakar gini kalau ikan baru sedapkan KN... basah jer isi dia. Adoiyai terliur pulak dah.
kat Brunei ni semuanya beso2 msa kaknoor gi pasar hari tu NOm
Deletedah malas nak ulangalik lagi rembat je yg beso tu
tapi yg best yg beso gini mudah nampak tulang sbb tulangnya pun beso gabak jugak
Wah...Kak Noor, main bakar2 macam ni lagi best, kan? PH ni kurang suka goreng2 ikan walaupun part makan tu suka. Kalau ada kesempatan, nak beli lagi ikan cencaru dan try bakar pulak. Tengok ikan cencaru Kak Noor, terasa lapar pulak. Padahal, baru makan.
ReplyDeleteini gara-gara tengok pos PH jugak ni jadi kaknoor terhingin tau
Deletetakpe lepas ni Ph buat versi kaknoor pulak
bukan apa sayang jugak minyak kalau nak goreng caru beso ni kan
lagi satu kena kuarkan kuali beso jugak adoiiiyaii tu lah yg malas tu
nak cuci lagi yg beso2 ni
cara mudah kita bakoooooooo je kann
Diana suka makan cencaru ini.
ReplyDeleteTapi sampai sekarang belum pernah buat lagi yang sumbat sambal ni .... kena rajin azam 2017 ni.
takpe simpan dulu resepi diana tahun depan boleh buat
Deleterugi tau tk buat ni hehee