Singgang Ikan And The Gang
ASSALAMUALAIKUM
Selamat tengahari semua nya
Selamat bercuti dan bersantai walapu dimana pun masa ni ya
Belum lagi giliran kaknoor bercuti masa ni
INSYA ALLAH january nanti akan bercuti jugak hehee..
Hari ni teringin nak makan yang rebus-rebus je
Dah boring makan bertumis dan berlemak hehee
Masa sedang ingat dan sedar diri ni
Kadang-kadang tak sedari diri jugak maktok ni
Untuk mudah semua bahan di atas kecuali ikan lah kaknoor kisar je
Biasa nya kalau singgang di hiris kan!!!
Kali ni kaknoor kisar je semuanya, kunyit, halia, lengkuas cili, bawang
Hanya serai je di ketuk dan tomato di hiris
Eh terlupa asam keping dalam gambar tu
Memang kaknoor letak asam keping secukup masam lah dalam 3-4 keping
Bila dah mendidih masukkan garam, perasa dan sedikit gula untuk melazatkan lagi singgang ni
Singgang sedap di minum kuah nya, rasanya masam masin pedas dan sedikit manis hehe
Inilah geng singgang kaknoor, bersama pekasam goreng, ulaman segar dan sambal budu
Layan sampai tak hingat donya lah hari ni
Budu pun kaknoor tumbuk kasar, cili dan tomato lepas tu letak asam limau dan hirisan bawang merah sedikit biar power ranger
Pekasam ni masa balik KL baru ni adik kaknoor bagi, dia buat sendiri tau!!
IKan sepat tu memang sedapp giler kaknoor goreng letak serai, bawang merah dan cili hijau
Inilah dia singgang ikan kembung kaknoor
Memang sedap di hirup kuah nya suam-suam panas tu
Boleh kurus tau kalau makan singgang ni hari-hari
Sanggup ke U all makan kalau everyday haha...
Lu pikir lah sendiri kan...
Singgang Ikan And The Gang
Reviewed by Unknown
on
December 07, 2016
Rating:
mkn panas2 mmg bertambah la..:)
ReplyDeleteItulah Nor bahaya jugak kalau masak cam gini kan
DeleteAssalamualaikum Kak Nor...terliur rasanya sebab saya tak makan tengahari lagi...nampak sedap sangat...
ReplyDeleteWaalikmuslam fida
DeleteBoleh lah try lepas ni ya
Mujur baru lepas lunch :) Sedap singgang kak noor. Sekarang minyak harga dah naik, baik makan yang rebus2 je :D
ReplyDeleteBetul sngt Siqah
DeleteSkrg ni kena lah bnyk mkn yg rebus2 utk saving minyak haha
Powerlah Kak Noor ada budu! Rebus2 macam ni pun OK, mudah dan yang penting janji sedap. Dulu grandma PH pun selalu buat tapi dia punya lagi simple, cuma ikan kembong, serai dan asam keping.
ReplyDeleteBudu mmg sentiasa ada je PH kat rumah ni
Deletekawan2 yg balik bercuti di kelantan ganu mesti bawa balik budu utk kaknoor hehe
maka nya selalu ada stok anytime nak makan
PH pun tau singgang knoor, haha..mmg dia peminat masakan melayu kot.
ReplyDeleteKalau kat terengganu arwah mak guna ikan tongkol yg isi putih lembut tu, tapi kena letak ketumbar, bawang putih, asam keping dgn cili je, tu pun cilinya belah je.
Zimah kaknoor pun mmg salute lah kat PH ni
Deletekalau orang tak tau mmg sangka dia melayu dah hehee
dari cakap dia sampai makanan melayu semua dia konker ye dak PH
jangan marah kaknoor tau, tapi memang betul lah tu kan
salute sangat kat PH
kalau dpat jumpa depan2 entah lah macamana agaknya ya
berbalik pada singgang ni
best jugak tu Zimah letak ketumbar mmg lain sikit lah rasa nya kan mesti lebih sedapp
mkn panas2
ReplyDeletelaju je nasik ni kalau makan panasss Anum kan
DeleteKakNoor ni pandai posingkan perencah/bahan semua
ReplyDeleteSampai ikan pakai daun disirip pun jadi cantik dipandang mata
Bila dah siap dihidang lagilah mata terus tak berkelip tengok
Tempting betul:)
ish mata kakzakie ni memang terang sangat lah
Deletesampaikan ikan pakai daun disirip pun kakzakie nampak heheee
memang dah hobi dan suka posing apa saja bahan masakan kakzakie
kena redo la teman2 ya tengok bahan masakan kaknoor beraksi hahaa
Allahuakbar, terliur pulak saya. Hehehee..saya selalu ckp pada Eady nak pegi Brunei la nak makan kawan masak..dia ckp uii jauh nyer semata nak makan..hehehe..
ReplyDeleteJom mak tok tgk gmbr adik mok yg baru.
http://nurul-izwa.blogspot.my/2016/11/selamat-bercuti-korang.html?m=0
sayang lah Idzwa dah dekat tak singgah brunei
Deletelain kali bila nak datang belah2 borneo ni bagitau lah kaknoor ok
taklah sedap sangat kaknoor masak tapi boleh lah sekadar utk kenyangkan perut yang kosong tu
aduh... kecur liur tgk ikan singgang kak noor n gandingan2nya...
ReplyDeletesemua serasi bersama
menu kampong macam ni kan Dana kalau seminggu makan macam ni confem berat naik berkilo2 ni
Deletesangat serasi dengan selera orang kampong macam kita ni kan haha
Oh! Kak Noor... masakan beginilah yang bahaya kak! Menambah selera, menambah nasi, menambah lauk... makan berpinggan-pinggan ha ha ha haaa....!
ReplyDeletealhamdulillah jugak Mie Allah bagi ada selera utk makan kan
Deletenanti bila dah takda selera masaklah macam2 serba mak nenek pun mmg tak jalan jugak
bahaya sikit ok lah kannnnnnn
elok makan rebus2 je kaknoor...asben noe suka masak singgang ni...
ReplyDeleterebus2 cam gini save minyak ye dak Noe
Deleteminyak mahaiiii ni kan
sedapnya lauk singgang.. orang tengah tak sihat ni sedap makan ni dengan bubur nasi je kan kak..
ReplyDeletetengok ikan tu dalam dulang macam dalam frame gambar pulak.. hehe..
musim minyak mahai ni eloklah kita bersinggang2 je kan Ita
Deletetapi itulah bayaha kt perut ni sbb lajak makan nasik pulakk
kaknoor..kita memang suka singgang yang camni kak..kalau mak yang masak lagi la sedap.Tapi kita panggil singgang serani..hehe..memang terliur ni..uiiii
ReplyDeleteNaily ohhh singgang serani ke kalau cam gini
Deletekaknoor ni semua nya singgang je
serani melayu semua nya sama je pun bagi kaknoor hehee
ape da kann maktok ni
Sedappp kak noor! makan dgn nasi panas n kicap skit perghhh umpp.! hehehe
ReplyDeletehahaha Aina sama dengan selera anak kaknoor
Deletesemua benda nak letak kicap kalau makan nasik
Dulu semasa saya sekolah kerap ikut atok berkebun. Dia masak kat situ jugak. Lauknya boleh katakan tiap2 hari singgang ikan, ikan aja jenis lain2 setiap hari. Tepi kebun tu ada sungai. Ikan kami ambik dari sungai. Best masa tu,
ReplyDeleteikan sungai lagi best lah Adam
Deletetapi skrg ni nak dpt ikan sungai pun susah sangat
dah susah mahai pulak tu kann
untungnya Adam masa tu kann
mmg sedap masakan simple2 ni kak noor..bertambah2 nasi..
ReplyDeletekita ni kan Kam masak simple pun susah jugak
Deletemasak complicated lagi susah selera tetap adooo je
saya mmg suka singgang / pindang mcm ni kak..dapat pulak sambal belacan...ya ampunnn...bertambah nasik kak oiii...
ReplyDeletehahahaa orang melayu mmg tk dpt lari dari sambal belacan ulam kan Ida
Deletesinggang pulak adooo memang menjadi2 lah selera
KN....geramnya saya tengok kembung gemuk tu. Rasa nak jilat skrin pulak hihi...
ReplyDeleteSaya fobia nak beli ikan kembung ni KN. Saya jarang dpt yg fresh. Tulah pasalnya.
Mesti KN selera makan ni kan. Ada ikan pekasam lagi...terliur pulak dah