Cucur Jagung Rangup Dengan Cheese Spread
Assalamualaikum dan salam sejahtera pada semua nya
Lately dah start busy sikit kaknoor ni macam-macam benda nak kena bereskan
Jadi ON OFF je ofis ni hehe tapi makan tetap kena makan jugak kan!!
Petang semalam kaknoor buat cucur jagung ni sebab ada yang berpuasa Isnin.
Jadi terus lah buat kudapan sikit di samping Laksam je untuk berbuka..
Pertama kali jugak kaknoor bancuh tepung cucur dengan santan yang sederhana pekat lah sebab sayangkan santan lebihan dari buat kuah laksam, nak simpan pun alang-alang kan, jadi try test saja bancuh dengan santan, ALHAMDULILLAH hasilnya rangup lah macam biasa sebab tepung nya gabungan 3 jenis tepung jugak..
Bahan nya
2 tongkol jagung di ambil isi nya
1 biji bawang bombay di hiris kecil
1 biji cili hijau di hiris kecil
1/2 biji carrot di hiris panjang batang mancis
1/4 cawan tepung gandum
1/4 cawan tepung jagung
1/4 cawan tepung beras
garam dan sedikit gula
santan atau air secukupnya
Minyak secukupnya untuk menggoreng
Cara nya
Jagung, bawang, cili dan carrot di masukkan dalam satu bekas dan gaul rata
Masukkan garam dan gula secukupnya gaul rata dan perapkan dalam 10 minit
Kemudian baru masukkan 3 jenis tepung tadi, kacau dan masukkan sedikit demi sedikit santan atau air, disini kaknoor guna santan sebab sayangkan santan kebetulan dah lebih daripada buat kuah laksam hehe sayangkan!!
Agak-agak saja santan atau air tu jangan banyak sangat dan jangan jugak sedikit sangat, bancuhan ni tak mau terlalu pekat tau sebab kalau pekat nanti cucur kita tak rangup, jadi sedang-sedang lah..
Kemudian boleh lah panaskan minyak dalam kuali dan sudukan lah bancuhan tadi, biar nipis supaya cepat masak dan lebih rangup, api pun jangan kuat sangat ya nanti cepat hangus sebab cucur ni agak nipis, buatlah sehingga habis bancuhan.
Kebetulan jugak kaknoor ada stok serbuk cheese, jadi kaknoor bancuh dengan sedikit mayonis dan campur air panas sikit kacau biar pekat lepas tu boleh lah picitkan keatas cucur jagung tadi.
Alhamdulillah memang sedap sangat bila di letak cheese kat atas cucur ni, terasa macam bukan makan cucur jagung hehe..
Ini cucur jagung yang belum di siramkan dengan cheese masih suci lagi tu..
CLOSE-UP sikit cucur jagung polos ni
CLOSE-UP cucur jagung yang telah di salut dengan cheese
Agak-agak yang mana satu pilihan hati ya, yang polos ke yang telah di salut cheese tu!!
Cucur Jagung Rangup Dengan Cheese Spread
Reviewed by Unknown
on
November 06, 2018
Rating:
uishh..sdap ni makan waktu hjan ni..:)
ReplyDeleteTak hujan pun sedap jugak Nor..
DeleteBudak2 mesti suka ni, Kak Noor! Lagi2 dengan cheese spread. Tapi for PH, sos cili jugak jadi pilihan.
ReplyDeleteHaha sesekali oklah cheese ni PH nikmat ni makan cheese hehe
Deleteassalamualaikum k nor aritu sy cr contact no akk tp akk x de update blog. sy ada dtg brunei n mn tau ada rezeki nk jumpa akk...
ReplyDeletehttps://aniesandyou.blogspot.com/2018/11/blog-post.html?m=1
Ohhhye ke, sorry ya lama akak tk update blog ni yalah mcm2 problem
Delete