Asam Pedas Terubok Jerudong Mari
Menu apa tengahari ni adik2 semua??? wah hari ni kak Noor nak tayang asam pedas ikan terubok ni
lama dah tak makan kebetulan masa gi pasar Jerudong kat Brunei ni ternampak ikan terubok ni baru punya masih keras lagi
akak tanya salesman tu berapa sekilo!!! terkejut dengar mahaiiiii nyaaaaaaaa tapi dek kerana teringin tanya Mr hubby akak ni boleh tak beli ...
ambik lah kalau U mau wahhhhhhhh tak buang peluang tapi sekor je ambik kedekut jugak ni sebab akak sorang je yang makan En Hubby tak suka banyak tulang katanya
dalam hati best nye dapat kebas sorang2 hahahaha
Jom terus ke bahan2 asam pedas ni lah nanti makin terliur adik2 akak ni kan hehee
Bahan2
1 ekor terubok dibersihkan dan perahkan sedikit lemon utk wangi
3 sudu cili kisar
3 ulas bawang putih *
4 ulas bawang merah *
1 inci halia *
1 inci kunyit hidup *
2 batang serai *
1 inci lengkuas *
1 sudu ketumbar goreng tanpa minyak dan di mesin
2 keping asam keping
beberapa biji bendi dan tomato
bunga kantan dan daun kesum secukupnya
garam dan gula
Caranya
Kisar semua bahan yang bertanda * sehingga halus
Panaskan kuali dan tumislah bahan kisar sehingga wangi dan masukan cili kisar,kalau perlu tambah sedikit air masukan ketumbar dan asam keping
tambah air ikut selera masing2 nak pekat2 kurangkan air lah tapi akak suka yg sedang2 lah tak lah pekat sangat supaya dapat hirup kuah nya nyaman bahhhhh .....
tambahkan bunga kantan dan daun kesum jugak ikan,garam dan gula dan tomato
BILA MENDIDIH TU dah dapat tercium wangi nya asam pedas ni sebab ada ketumbar tu
lepas tu dah masak boleh lah dihidangkan dengan nasi panas ~ panas ~
Asam Pedas Terubok Jerudong Mari
Reviewed by Unknown
on
May 10, 2012
Rating:
Salam Kak Noor cayangg.. wahh sha baru nak turun dapur kak noor dah siap masak.. kecurr sungguh!!! aduhaii mana nak cari ikan tu?? nak kena tunggu bonda balik baru boleh masak.. ada teman nak ajak makan hehehh... sedap kak sedaPPPPP nOOOooOOOOOooo....... dan sedap NaaaAAAAaaaaaaaaaaaaa.....
ReplyDeletebiasalah Sha, akak ni mesti awai punya lagi pun skeolah disini balik awaiii so mama nya kena lah ready awai..
Deletebest nye ada orang ajak makan lagi take care Sha salam sayang utk bonda Sha maklum akak dah tkde bonda numpang2 jadi lah..
ya allah...terliur nyer!!!
ReplyDeleteerr..balik ni nak masak sambal tauhu + ikan bilis & masak lemak udang sb ibu mintak :)
Mrs Eady,anak mithali lah buatlah dik semoga mendapat rahmat dari Allah jua menggumbirakan ibu
DeleteSalam kak noor...sedapnye..ikan terubuk fov iza,klu iza buat kari atau bakar je...
ReplyDeletehai Iza,bakar the best kalau trubok ni tapi saje teirngin nak makan asam pedas yg berkuah2 heee..
Deletewah sedapnya Kak Noor asam pedas ikan terubuk tu...byk cabaran nk makan ikan ni...sbb byk tulang tp isinya sedapkan..kalau dh teringin tu...nk buat mcmne kan...redah aje masuk mulut...hehehe
ReplyDeleteQasey, betuii memang sejam menunggu kat meja makan nnti kelam kabut tercekik pulak takpe sambal makan tengok tv kejab je hahaa
DeleteAssalam Kak Noor...kita ni gang dengan Pak Hubby Kak Noor tau..tak suka sebab banyak tulang....tapikan Kak Noor tak tahan bau asam pedas kak Noor ni jauh dia tersebar baunya tu.....tu yg dtg jugak tu...sedapnya bauuuu!!!!
ReplyDeletewlikmlsam Watie haha rupanya same ekk geng malas makan terubok sbb banyak tulang,pernah akak tolong buangkan tulang letak kat dlm pinggan nya haha teringin lah tu tapi malas sbb banyak tulang akak suka kt bawan perut dia aduss cakap pun tk guna
Deletesedapnyeee, segarnyeee dapat slurppp kuah asam pedas tu...pakai ikan prosional lg tu,..
ReplyDeleteRohah,tak boleh selalu makan ikan ni bengkok nanti tangan hahahaa slurrrpp akak tolong makan kan ekkk
DeleteIkan terubuk ni memang manis. mungkin sebab banyak tulang kot sebab tu dia sedap. hahaha..
ReplyDeletememang betul kot kata wantie sbb dia banyak tulang Allah bagi dia rasa manis klau dia tak sedap mesti tkde orng nak makan sbb dah lah banyak tulang tak manis pulak kan betul tak??
DeleteAssalam Kak Noor, weeee sedapnya ikan terubuk, Ummi xpenah lgk wat asam pedas, selalu bakar cicah air asam jerk...mmg ngencesss betul tgk ni....Pastu byk tul ulam2 kak Noor tanam eks...Ummi ni pun peminat ulam2an, tp selalu beli jerk...nak tanam pun xda tempat dah, nnt pindah rumah baru laa kot baru menanam...hehe
ReplyDeletesaya suka betul ikan terubuk walaupun byk tulang halus..ehehhe..dibuat bakar sedap betul...:)
ReplyDeleteKak Noor,
ReplyDeletesama lah kita... hubby pun tak suka terubuk cos banyak tulang.. anak2 lagilah, tak reti nak makan katanya... ogyep suka bangat,,,, dah lam tak makan ikan terubuk... save semangkuk untuk ogyep boleh????
Assalamualaikum kak Noor...
ReplyDeletekalau dah jumpa terubuk, memang asyik khusyuk makan ikan ni tak kiralah masak apa, sayangnya di tempat Amie tak ada ikan jenis ini kak, kalau ada pun sesekali je ada di coldstorage, itupun dari Sarawak. Nak beli memang fikir du tiga kali sebab harganya sangat mahal, tapi bila fikir teringin nak makan... beli ajelah ha ha hahh
Cantiknya hidangan Kak Noor... terasalah betapa lemaknya isi ikan terubuk tu! Betul kak, kalau Amie makan terubuk, tak tersedar boleh makan banyak!
Salam Kak Nor :)
ReplyDeleteSalam kenal... Saya Moon. Wah sedapnya kelihatan ikan terubuk tu... Kecur air liur :P Lepas ni boleh try resepi ni ya... Kalau kat Terengganu masak asam pedas warna kuning... tak tahu lah Kak Nor panggil apa lauk ni...
http://supermoon11.blogspot.com/2012/04/asam-pedas-terengganu.html