Bawang Goreng Ranggup Ala Kak Noor
ASSALAMUALAIKUM dan selamat pagi semua nya.
Hari ni kaknoor nak kongsikan resepi bawang goreng yang rasa nya jarang kita buat sendiri kan.
Dulu masa ada maid bawang goreng homemade memang tak pernah putus mesti ada je.
Sekarang ni bila dah rindu sangat bawang goreng buatan sendiri baru lah luangkan masa buat.
Tak susah pun cuma agak lambat je, tapi hasil nya memang sedap lah.
Kalau kita beli dari kedai memang taklah setanding yang kita buat sendiri.
Tak tau lah tempat lain tapi kalau kat sini, kalau beli memang rasa nya menghampa kan.
Jom semak resepi mana tau ada yang sikitttt rajin nak buat sendiri kan.
Bahan nya
1/2 kg bawang merah di hiris nipis
2-3 ulas bawang putih hiris nipis
2 sudu besar tepung jagung
sedikit garam dan gula utk perasa
minyak secukupnya untuk menggoreng
Cara nya
1. Bawang merah dan putih yang telah dihiris perapkan dengan tepung jagung, garam dan gula.
2. Biarkan selama 1/2 jam atau lebih.
3. Panaskan minyak agak banyak untuk tenggelamkan bawang kita.
4. Kalau sayang minyak masukkan sikit-sikit bawang tu dalam minyak .
5. Goreng sampai agak kuning saja angkat dan tos kan.
6. Gorenglah sehingga habis .
SEDIKIT TIP MENGGORENG
Tujuan letak bawang putih adalah untuk merangupkan bawang goreng
Masa menggoreng jangan sampai terlalu kuning diatas api sebab bila kita angkat bawang tu akan lebih kuning.
Jadi agak-agak je tau sebab kalau terlalu kuning didalam minyak, bila kita angkat akan menjadi oren kecoklatan dan agak pahit jadinya..
Sedap di ratah kalau yang homemade ni rangup krup krap krup krap
Biarkan sehingga sejuk dan minyak nya kering baru masukkan dalam bekas kedap udara.
Bawang goreng ni dimakan dengan soto ke, mee sup, mee goreng, nasi goreng ke, atau apa saja kegemaran memang terbaik, kalau kaknoor meratah bawang goreng yang homemade ni sebalang pun boleh habis ni hahaa, hantu bawang goreng rupa nya makcik ni kan...
Bawang Goreng Ranggup Ala Kak Noor
Reviewed by Unknown
on
October 07, 2015
Rating:
sedapnya :)
ReplyDeleteof coz dear Hanum apa kabar? lama tak nampak jenjalan sini hehe
Deletetq for sharing ye kak Noor cayaangggg... kita ni kalo goreng bawang teragak2lah nak angkat atau padamkan api dpur sebab takut bawang tak garinglah, cepat lemaulah... hasilnya dapatlah bawang goreng coklat tua @ hitam manis... keh keh kehhhh
ReplyDeleteur welcome dear Amie cayang bucuk hehee
Deleteitulah sebab dah selalu buat mmg kita dah faham Mie kalau lama2 kat atas api dia akan jadi hitam manis dan hasilnya agak pait kann
uihhhh tabur atas nasi goreng panas2 sedap nyer!
ReplyDeletemmg itu yg selalu kaknoor buat Idzwa tabut atas nasi goreng sampai bertambah2 bawang nya selagi ada dalam balang
Deletesuami saya yg suka sangat mkn bawang goreng..selalu dia beli je hihi
ReplyDeleteSiti, boleh try resepi kaknoor kalau beli yg ok best jugak tapi kadang kalau beli bukan saja kita tak teringin anakanak pun ikut tak mau makan haha
DeleteTq kak noor share resepi bawang goreng ni,selalu buat sendiri macam kurang menjadi.
ReplyDeleteLain kali bila buat bawang goreng cuba lah try resepi ni insya ALLAH kalau tak hangus mmg sedap ni Saniah
Deletetq sis for the recipe...nak cuba lah
ReplyDeletesilakan Su nanti bgtau kaknoor ya sedap ke tidak ..
DeletePatutlah bawang goreng yan lembab dan geseng...tq tips kak
ReplyDeleteur welcome Yan lepas cuba tengok geseng tak lagi ya? eh geseng tu apa Yan hahaha
Deletenice tips
ReplyDeleteNurul boleh try resepi kaknoor pulak lepas ni ok
DeleteSalam singgah petang kak noor...wahh...bagus resepi ni kak noor....selalu goreng bawang macam biasa jer...sekarang baru tahu...terima kasih kak noor kongsi resepi ni....
ReplyDeleteselamat pagi Diana apa kabar? boleh try resepi ni Diana dan rasa perbezaan nya ok..
Deletecantik bawang goreng Kak Noor...kalau yg beli, kdg2 tepungnya tebal, warna kusam..
ReplyDeletealhamdulillah nohas kita yg buat dia kan, lani kalau nak makan pun mesti kena make up cantik2 jugak kannn haha
Deletengeh3.. dalam fam CT paling seksa nak telan bawang tau Kak Noor..
ReplyDeletesebab tu kalo luka memang susah nak berenti darah tu.. tapi besaq ni blaja la makan sket..
tapi makan yang jenis dah layu2 tu.. bawang goreng mmg kalo ada kuis2 tepi ehehe..
ya ALLAH budak CT ni rupa nya tak makan bawang ke?? haha adoii cemana ni ? sebab dalam semua masakan melayu mesti ada bawang lah cik adik manisss.... maybe kalau bawang yg di blend ok kot tak nampak bawang kan, takyah lah nak kuis2 segala kannn
Deletebelajaq lah Ct makan bawang ni kalau period tak berenti naya tuuu heheee jangn marah tau kaknoor melawak ja..
sgt ranggup ni...knor suka
ReplyDeletesaya pun sula amat kalau yg buat sendiri Nor
DeleteYa Allah sedapnya kak... ni la malas blogwalking malam2 ni... bila tgk gmbr makanan, dan2 perut pun bunyi... huhuhuh
ReplyDeleteakak mlm2 lapar cari maggi lh jawabnya haha
DeletePakai tepung jagung ya Kak Noor nak kasi ranggup.
ReplyDeleteNak cuba juga ni.
yes dear diana akak slelau guna tepung jagung mmg ranggup
Deleteoo baru tahu caranya nk bagi ranggup..tq kak Noor
ReplyDeletelepas ni Azi boleh lah try ya
Deletedah lama dok cari resipi bawang goreng nih. tq banyak-banyak.
ReplyDeletesama2 rahimi noleh try test nooo
DeleteTqvm for sharing Nor, saya lg tua kot. Semoga Allah berkati Nor dgn rezeki yg melimpah ruah aamiin.
ReplyDeleteTqvm for sharing Nor, saya lg tua kot. Semoga Allah berkati Nor dgn rezeki yg melimpah ruah aamiin.
ReplyDeleteThnx kak faridah memdoakan saya dgn rezeki yg melimpah ruah tu ameeennn
Deleteassalam kak noor..minta halalkan resepi kak noor yeee.. sy buat utk menjual.. hasil dia mmg kebabom la kak.. heheheheheh.. tq kak noor beri tunjuk ajar.. selalu sy buat cara lain x jd mcm ni.. ni mmg sedap giler laaa.. mmg meratah jeee laaaaa sy kakkk
ReplyDelete