Pasta Carbonara Bersama Kepak Ayam Panggang
Assalamualaikum dan selamat petang semua nya ya.
Mesti semua nya dah makan tengahari kan di waktu begini.
Dan ada jugak yang sedang santai dengan bantai tak?
Hahaha apa kata kita makan pasta carbonara agak-agak kenyang tak!
NI menu breakfast dua tiga hari lepas terlepas pandang.
Kebetulan ada kepak ayam yang di airfryer masa tu, untuk menambahkan lagi rasa pasta ni kaknoor gabungkan saja kepak dan pasta, dah habis pasta gigit kepak lagi aduhhh enak bangatt..
BAHAN
1 bungkus pasta apa saja di rebus hingga lembut / toskan dan di lumurkan dengan planta
6 batang sosej ayam/daging di hiris nipis
1 tin susu cair
1/2 biji capsicum merah dadu kecil
1/2 biji capsicum hijau dadu kecil
1/2 biji capsicum kuning dadu kecil
1 sudu lada hitam di kisar
4-5 ulas bawang putih di kisar
1 labu bawang besar di hiris
2 sudu tepung gandum
2 kiub pati ikan bilis
garam dan gula secukup rasa
sedikit butter utk menumis
CARA NYA
- Panaskan kuali dan masukan sedikit minyak dan tumislah bawang besar sehingga layu dan masukan lada hitam dan bawang putih dan kacau agar tidak terlalu garing.
- Bila dah agak wangi boleh lah masukan sosej, susu cair dan pati ikan bilis, kacau rata.
- Masukan bancuhan tepung gandum kedalam periuk dan kacau sehingga sebati dan tambahkan garam dan gula
- Capsicum merah, hijau dan kuning di celur 1/2 minit dengan sedikit air panas tos kan dan rendamkan dengan air sejuk toskan lagi sekali dan gaulkan dengan pasta.
- Untuk menghidangkan nya, letakkan sedikit pasta dan curahkan kuah carbonara ni kat atasnya dan kalau ada kepak ke atau apa2 boleh letak je sebagai kawan pasta tu heee
Anak kaknoor memang jatuh cintan cintun dengan pasta ni, hari-hari pasta pun ok je, yang veteren lah yang selalu merungut, adoiii tak puas nya kalau takde nasik hahaa
Hantu nasik mesti hari-hari nak nasik, makan apa pun semua nya tak kenyang KATA NYAA...
Pasta Carbonara Bersama Kepak Ayam Panggang
Reviewed by Unknown
on
October 12, 2015
Rating:
Asalamualaikum kak..yan masih bersantai dengan bantai kak..
ReplyDelete:-))
Ingat nak masak sup telur soo hoon , sambal belacan je ari ni
waalikmuslam yan, sorry ya lambat respond sibuk sngt lah hari ni macam2 kerja
Deletesup telur pun sedappp yan tambahan ada sambal bacan adoiiii terliur lah
uii sedap nyer kak..lagi sedap mkn mase panas kan ;)
ReplyDeleteyalah Idzwa kalau yg berkuah macam ni mesti makan time panas, kalau dah sejuk mmg tak syok dah
Deletesedapnya
ReplyDeletehanum pernah buat tak macam ni heheee
Deletesedapnya pasta..sambil ratah kepak ayam..
ReplyDeletetukar selera sikit Nohas biar kotor sikit tangan tu meratah ayam kan hahaaha
DeleteHmm... dah tak tahu nak kata apa KakNoor
ReplyDeleteMemanglah sedap tu. Tak payah kepak ayam pun boleh licin kalau kakak yg dpt:)
kakzakie, kepak ayam tu fav sangat tau, terutama tempat yg tak banyak isi tu adoiii semua benda nak letak kepak, dah kepak mahaiiii hahha
Deletejanji happy kan kakzakie oklah tu,
tqvm kakzakie sbb makan dialam maya boleh licin jugak hehe
Kalau pepagi bekfas pasta cenggini meriahnya kak Noor, tengahari skiplah lunch. Kenyang sampai petang... Sejak balik dari UK ni kite dah tak berapa makan nasi... hahahahhah :o
ReplyDeleteMemang pepagi je laku kalau kaknoor lah, bila dah tenghaari kena cari benda putih kecik tu jugak hahaha
Deletewalaupun dok uk ke baru balik uk perut nasikkkkk mesti nak kena jugak sweetie
lain lah orang tuuuuuuuuuuuuukan dah tolak nasik ke sekarang ni?? apa2 aja lah kan janji tak nyusahkan orang hahaha
Oh..kak noriah..tak pernah terfikir pun nak gabungkan pasta dan kepak ayam...nampak sedap tu...
ReplyDeletehahaha wa cayang, kaknoor fav dan cintan cintun dgn kepak ayam apa pun kalau kebetulan ada kepak mmg nak makan sama2
Deleteboleh juga ye kak noor, sebab selalu ana guna seafood untuk carbonara ni, terima kasih berkongsi ilmu lagi :)
ReplyDeletekita yang buat dia kan Ana, apa pun ok maaaaaaaaaaa lagi best makan dgn kepak ni kotor tangan sikit sambil gigit2 tulanggg aduhh besttt nya
DeleteSamalah kita noor nak juga makan nasi walau sekali sehari pun dah cukup. pasta buat sampingan hehe....
ReplyDeleteSamalah kita noor nak juga makan nasi walau sekali sehari pun dah cukup. pasta buat sampingan hehe....
ReplyDeletekita geng kakzai, perut nasi, dok fikir nasik je kan, mmg tak boleh kalau tak kena nasik sehari kan
Deletetenok pon dh sedapp makk ;p
ReplyDeletemakasih wak ya
Deletekalau gitu tenok je lah lama2 ya hehee
sedapnya dtg sini mlm2..kecur..
ReplyDeleteNorrrr, mesti sedang lapar ni kan jenjalan malam2 hehee amik bau je lah ya
Deletepasta carbonara mmg sedap tapi nasi walau sikit nk mkn juga noor...
ReplyDeletebetul tu P kita ni memang pesen kampong sikit nak jugak nasik kan
Deletewaaaaaaa...pepagi dh sy terliur kak noor....sedapnyerrrr...sy suka betul mkn pasta....hihihi
ReplyDeletedeanna boleh geng dgn anak2 kaknoor nisuka pasta sangat sangat
Deleteish isssh issshhh.. menyesai singgah.. leleh ayaq lioq..
ReplyDeletekalau leleh sikit no problem tu sheila tukang masak kan banyak kat umah shiela kan sekali ketung ketang dah magic jadi laksam kah, pulut kuning kah hahaa
DeleteEnak sekali sepertinya bu...
ReplyDeleteye dong yozi enak bangat tuuu hehe
Deletetgk kuah nya tu meleleh air liur den!! Kepak ayam!! My feberet tp ada org ckp jgn mkn bhgn kepak itu tempat ayam kena suntik huhuhu tp kepas is sedap!!!
ReplyDeleteyeke tkleh mkn kepak JM bahagian ayam kepak lah yg paling fav camno ni
DeleteKN.....saya jarang buat carbonara ni....entah kenapa...tp bila tgk KN punya resepi ni mcm senang dan sedap pulak. Alaaaaa....tp saya tak de Airfryer camne nak goreng chiken wing tuuuu huhu...mesti tak sama sedap mcm KN.punya ayam hihi...
ReplyDelete