Menu Nostalgia Tak Lekang Dek Panas Tak Lapuk Dek Hujan
ASSALAMUALAIKUM
Salam sejahtera ya semua nya yang masih sudi singgah disini.
Hari ni menu nostalgia kaknoor nak kongsi kan, entahlah adik-adik muda belia ni reti tak makan benda ni, kalau dulu-dulu sebelum ada kek, muffin, tart dan segala yang moden-moden memang ini lah makanan ibu bapa kita kan, apa lagi zaman Jepun dulu-dulu tu.
Walaupun kita bukan di lahirkan dizaman Jepun tapi dari cerita-cerita orang lama memang makanan ni lah yang wajib dan yang ada kan adoiii merepek-repek lah pulak ni.
Oklah ni menu breakfast kaknoor dua hari lepas kot hehee tak sempat nak masuk blog jadi hari ni lah keluar nya menu nostalgia ni, memang mudah sangat pun hanya rebus ubikayu sehingga lembut, tos kan dan cicah lah dengan sambal tumis.
Agaknya kat tempat-tempat lain mesti lain benda yang di cicah dengan ubikayu ni kan..
Kalau ada yang nak kongsi idea boleh lah, nanti kaknoor lagi tiru adik-adik semua.
Kabar nya ada yang makan dengan ikan masin kan!! tapi kaknoor belum pernah try lagi..
Oklah ya selamat menjamu mata ya..
Menu yang senang sangat , kalau ada yang terhingin boleh lah pergi cabut ubikayu kat belakang rumah, rebus dan cari lah lebihan sambal tumis semalam ke dah boleh makannnnnn kannn
Oklah sampai jumpa lagi babaiii
Menu Nostalgia Tak Lekang Dek Panas Tak Lapuk Dek Hujan
Reviewed by Unknown
on
October 21, 2015
Rating:
Sedapnya ubi kayu rebus .....
ReplyDeleteKami biasa cicah sambal tumis dengan ikan kering goreng .Ada juga dengan kelapa yang digaul gula tapi anak2 tak suka manis.
kena cari ikan masin lah nmpknya lepas ni Saniah thanks ya kongsi ilmu mkn ubi ni
DeleteKak noor belakang rumah sy bukit...hihihi..kempunan nk mkn ubi kayu rebus..nk2 yg warna kuning..sedapnya..mak sy kadang2 ubi kayu tu dia sira dgn kepala santan..mmg terangkat la
ReplyDeletebetul tu cheqda yg kuning lebih menyerlah kesedapan nya kt sini panggil ubi mentega tulah cuma susah dpt, boleh fari kt paso Cheqda haha
DeleteAsalamualaikum..pagi kak noor...sedap sedap sedap....ikan kering kapak kak...adoi sedap tak ingat dunia...
ReplyDeletewalaikmusalm yan mesti best kan dgn ikan kering, nk kena korek ubi lagi lah nmpk nya ni
DeleteSalam Kak Nor... memang peberet atie gak..ubi rebus.. alahai sedapnya makan dgn sambal+kopi O...
ReplyDeletewah kita serupa Atie suka dgn sambal dan nescafe kaw kaw adoiii
Deletesaya selalu makan dgn ikan masin goreng kak nor. sedapnya....
ReplyDeletenmpk nya ramai fav dgn ikan masin ni Lea tungguuu giliran ikan asin pulak nnt
DeletePeberet!.. Balik nanti nak cari ubi kayulahh..huaaa
ReplyDeletenak cari kat mana Mummy ubi kayu tu!! kat pasar malam ke??
DeleteBoleh juga makan dengan kelapa parut yg letak garam dan gula Kak Noor
ReplyDeleteTapi kakak pun lebih suka makan dengan sambal tumis macam ni
Sedapnyaaa:)
selera kita sma kakzakie suka dgn sambal tumis bila mkn ubi kayu, mcm option utk mkn ubi boleh try satu persatu nnt
Deleteubi rebus makan dgn sambal budu noor..sedaptu..
ReplyDeleteaduhhh dgn sambal budu lgi ke P wahhh tkde budu lah di umah ni nk kena cari jugak budu ni
DeleteSalam singgah sini kak noor....Diana pun suka makan ubi rebus ni cecah apa2 sambal pun...makan time panas2 di pagi hari...terasa sangat nikmat kan kak noor...hihi
ReplyDeleteyalah diana cicah yg pedas2 lagi best kan, dgn kopi kaw2 wahhhh
DeleteSalam Kak Noor.. buat sy telan ailio 88x dah ni Kak Noor. kenalah menggali ubi.. hihi.. mcm ada pokok ubi nak gali.. hehehe
ReplyDeletewalikmusalam Seri amboii smpai 88x !!! dah tahap ktitikal dah tu baik cepat2 pergi gali Seri kang kempunan haha
DeleteWALLA.... BESTNYA KAK NOOR.. NANTI NAK PERGI CABUT UBI KAYU LAH... TAPI KITA CICAH KELAPA KAK NORR...
ReplyDeletecicah kelapa pun best jugak Ita dolu2 zaman mak2 kita dulu mmg cicah kelapa jugak atau gula je kan
DeleteYa Allah Kak Noor.....ni faveret saya ni.....dapat pulak ubi yg empuk. Mak mertua panggil pun buat buat tak dengar hihi....
ReplyDeleteSaya kalau makan ubi rebus suka cicah dgn sambal hijau.... sambal ikan bilis cili padi, ohhhh kak Nor terkecur tetiba ni weyh
wah sambal hijau ke hainom sesuatu yg baru tu belum pernah lgi try dgn ubikayu ni, kena bawak bersabo dulu tunggu next time pasti nk try jugak
Deletesaya suka ubi kayu yg tak empuk..yg keras2 gitu...
ReplyDeletekalau yg empuk suka buat bengkang..
oh boleh makan ke Kam yg tk empuk tu selama ni kaknoor selalu buang je kalau yg tk empuk, ish membazir jugak tu kan insya Allah lepas ni mesti yg tk empuk pun mesti kena mkn cicah sambal hijau kan, ohhh bengkang sedapnyaaa nnt nk try
DeleteSelamat malam Kak Noor :D
ReplyDeleteDatang blog akak ni terus rasa lapar saya, banyak betul makanan sedap-sedap.
selamat malam jugak utk Kay ☺ laparrr ke kat sini boleh jamu mata je Kay, thanks sudi dtg malam2 ni hehe elok2 balik nnt tau..
DeleteAik macam mana boleh tau saya kat opis tadi? Kak Noor ni ada kuasa apa-apa ke hihi :D
DeleteAnyway terima kasih kak noor! Good night!
wah dpt jd nujum pak belalang dah ni Kay, heheh ok sweet dream Kay ☺š
DeleteSedapnya ubi rebus kak Zai suka tapi pernah terjadi lepas makan muntah2.
ReplyDeleteyeke kakzai lepas mkn ubi ni muntah2 ada yg rk kena kot
ReplyDeleteKak Nor, angah makan ubi cicah kelapa parut, pas tu tabur garam sikit perhg...lemaknya...Kak Zaitun, mungkin ubi ni berangin sebab tu muntah kot...
ReplyDeleteAngah, ada lagi ubi tu nnt try mkn pesen Angah pulak, itulah kakzai tu alah kot dgn ubi ni maka nya sampai muntah2
DeleteSuka time panas n lembut... nyum nyum
ReplyDeleteubikayu selera utk semua ye dak nhhas panas dan lembut terbaikkš
Deletemakan dengan kelapa parut dan boh garam skit pun sedap.. lamanya tak makan.. hahaha nak korek ubi kat umah mak laa..
ReplyDeletemkn dgn kelapa parut pun lama dh tk buat mcm tu Eyda kena korek lain lah ni
DeleteSyukur Alhamdulillah Kak Noor ada rezeki juga kami tanam ubi-ubi kayu di kebun.
ReplyDeleteMula-mula ingat tanam untuk keluarga sendiri je. Sebab generasi Diana ni mana dah pandai nak makan ubi kayu kecuali kerepek ubi kayu.
Tetapi rupanya ramai berminat nak dapat bekalan segar dari kebun bahagia bersama ubi kayu ni.
Siap pos lagi juga ada.
Dapatlah rezeki bekalkan ubi kayu juga.
Anak-anak Diana suka kalau Diana potong saiz macam French Fries goreng panas-panas lepas dah lumur dengan sedikit garam dan serbuk kunyit. Berebut-rebut makan kalau ubi kayu segar baru dituai.
Kekadang buat goreng berlada dengan ikan bilis.
ohya diana mcm2 jugak boleh dibuat dgn ubikayu segar ni kan, belum pernah lg kaknoor goreng mcm fries tu, nexttime insya Allah, anak kaknoor klau buat kuih diaorang tk suka sngt kecuali gore g buat kerepek mmg larisss
Deletebtw thanks diana sudi singgah blog kaknoor ya
Deletesy suka dua2. cicah samabal n cicah kelapa + gula merah..pperrghhh judu ngan air kopi...pastu hujan turun perggggggggggggggggggggggghhhhhhhhh
ReplyDeletewah dah bayangkan ujan turun lgi Rin bestnyee, kalau kaknoor bayangkan ujan turun dgn lebatnya lgi besttt kan
DeleteNak cabut kat mananya ubikayu tu, KakNoor.... Kalau kat KL ni semuanya pun kena beli. Maklumlah laman tak boleh tanam ubi ^_^ Best apa makan ubi kayu cicah sambal tumis di petang kala sambil hirup teh ''o' panas. Saya pun biasa juga makan ubi kayu dengan ikan masin, sambal belacan, sambal kicap, kuah kari dan apa sajalah yang ngam dicicah bersama-sama ubikayu ni :)
ReplyDeletependekkata ubikayu apa pun boleh digndingkn yg mana bekenan dihati dan terlintas disanubari kan MD, asalkan ada manis pedas busyuk sikit 2( sambal bacanlah tu)
Deleteubi kayu!!! dah lama x mkn..susah nak cari skrg..tapi kalau mkn asyik nk buang angin je
ReplyDelete