Ala Getas Ubikayu Yang Lemak Manis
ASSALAMUALAIKUM
Salam sejahtera untuk semua nya
Gara-gara lebihan ubikayu yang banyak kaknoor cipta resepi baru yang ala getas
Sebab takde sira gula kat luar tu, tapi letak sikit gula kat dalam adunan.
Air dalam adunan getas biasa kaknoor gantikan dengan sedikit santan.
Jadi nya getas yang lemak manis dan menepati citarasa veteren.
Tak percaya boleh cuba memang sedap dan enak bangat....
Bahannya
2 cawan ubikayu yang direbus dan dikisar
1/2 cawan tepung ubi
1/2 cawan kelapa parut (isi putih)
1 sudu kecil garam
2 sudu gula putih atau kurang1/2 cawan santan atau kurang agak-agak je asalkan jangan lembik
2 keping gula melaka di potong kecil
minyak untuk menggoreng
Cara membuatnya
1. Satukan tepung ubi, ubikayu, garam, gula & kelapa parut
2. Tuang santan sedikit demi sedikit sehingga adunan boleh dikepal dan tidak melekat
3. Bentukkan adunan ikut suka, masukkan gula melaka dan bentuk lonjong atau leper
4. Goreng sehingga keperangan dengan minyak penuh dan api sederhana
5. Angkat dan toskan dan boleh lah di nikmati.
Mesti ada yang nampak pelik sikit kan ala getas ni sebab warna tak sekata.
Biasa lah suruh bibik goreng, versi pertama tu agak hitemmm nasib baik belum hangus
Versi kedua pulak agak kuning alhamdulillah tapi kedua rasa nya sama saja pun.
Bagi kaknoor memang suka yang versi pertama tu hahaha suka yang hitemm gitu loh.
Ala Getas Ubikayu Yang Lemak Manis
Reviewed by Unknown
on
February 02, 2016
Rating:
Pelbagai warna ikut cita rasa masing-masing.
ReplyDeleteserumah tk bermakna sehati sejiwa kan, warna warni meriahkan getas kaknoor yg tk seberapa pun
DeleteSusah sgt nk dpt ubi kayu mcm ni kt jepun
ReplyDeleteTeringin nk mkn bengkang ubišššš
bengkang mmg sdp Lady tambah hat tepi2 yg hangit tu lagi besttt noo
Deletesedap nyer kak..ni kalau dapat time minum petang ni adalah sangat heaven~
ReplyDeletemmg Idzwa mmg cupcake tolak tepi kalau dpt getas ni utk ngopi
DeleteIngatkan cek mek molek.
ReplyDeletekita yc buat dia Sweetie mcm cek mek molek, cm getas jugak tpi dua2 pun bukan jdi nya cam gini saja rasa nya mmg sedap lemak manis
DeleteDah pelbagai kak noor buat dengan ubi kayu ni ye..
ReplyDeleteSaya suka lepat ubi kaknoor emmmm dapnya :)
nanti nk buat lepat ubikayu pulak lepas ni yatie, gmbaq baru nmpk nya comeyyy
DeleteMacam2 versi ubi noor dah buat. Begitulah klau chef ada saja idea.
ReplyDeletekadang idea dtg mengejut hentam2 je kakzai tpi alhmdulillah sdpp lemak manis
Deleteeiiii rasa nak jadi jiran akak je kak...confirm petang2 dapat habuan dari akak...hehe...
ReplyDeleteakak pun nak jugak berjiran dgn ida sbb Ida selalu jenjalan mana tau dpt sikit ole2 haha kann
Deleteteringat cucu ky..makan kueh bergoreng suka yg hitam/hanguskan..
ReplyDeleteboleh lah geng dgn kaknoor suka yg hitam KY
Deleteassalamualaikum kak...lama tak singgah umah akak..pekabo kak
ReplyDeletewaalikmusalam yan kabo baik yan sihat ke
Deletedana nih peminat setia ubi kak noor lahai sedapnya
ReplyDeletesedap layan pns2 nih...
boleh geng ni dana suka ubikayu
Deletesedapnya kuih getas ubi kayu biasanya buat dgn keledek...
ReplyDeletesesekali cuba buat ubikayu mesti best P
Deletesalam kak macam mek comel je,..
ReplyDeletemcm je mek comel tu tpi nkn mek comel dear
DeleteBila free boleh cuba ni...
ReplyDeletebelum free ke skrg ni SS
DeleteKakNoor buat getas ubi pun buat kita rasa alahai sedapnya
ReplyDeleteGambarnya pulak mengancam:)
alhamdulillah kakzakie larisss oiii yg ala getas ni
DeleteMcm kuih cek mek moleklah KN, cuma cek mek moleh pakai keledek....
ReplyDeleteYelahkan yg irenglah best hihi
itulah yg kaknoor tulis ala2 getas Anom sbb yg ni guna ubikayu bkn keledek
DeleteYg garing la sodapppp
ReplyDeletesama selera kita fidah suka yg garinggg
Delete