Nasi Ulam Kedah Mari Penuh Ulaman Segar Keliling Syurgaku
ASSALAMUALAIKUM
Salam sejahtera untuk yang sudi singgah ke blog kaknoor.
Hari ni kaknoor nak kongsikan resepi nasi ulam yang dah lama tak buat.
Sesekali buat memang tak cukup sebab anak-anak pun suka.
Dulu-dulu masa anak-anak kecik kaknoor jarang buat sebab anak-anak tak suka sebab kata diaorang nasi tu ada SAMPAH hahaa..dulu kalau buat memang kami berdua je yang makan.
Tak sedar rupa nya anak-anak mama dah besar panjang, dah diaorang semua nya suka pulak makan bila dah besar ni, nampak nya kena buat selalu lah ni kalau dah ramai peminat nasi ulam ni kan.
Resepi nasi ulam kaknoor intai dari blog CIK MILAH tapi kaknoor taklah ikut 100% sebab kita yang buat dia kan sukahati dan ikut selera sendiri lah
Kak noor letak apa saja ulam-ulam yang kaknoor tanam disekeliling rumah je, apa yang ada je lah, tapi nasi ulam ni tak lah semestinya nak yang perfect ikut resepi kan, boleh ikut selera sendiri jugak.
Ini bahan-bahan yang telah kaknoor hiris dan tumbuk
Yang hitam sangat tu kerisik, serai, kantan, daun ulam, ikan masin dan campuran bawang merah, lengkuas dan lada hitam jugak bawang hiris.
Ini lah rupa nasi kerabu setelah di gaul dengan segala macam tu.
Biasa nya nasi ulam di makan dengan asam pedas keladi tapi masa nak buat takde lah pulak keladi jadi kaknoor masak asam pedas ayam je oklah tu janji asam pedas ....
Bahan-bahan yang perlu untuk nasi kerabu Kedah
Bahagian nasi:
Nasi putih secukupnya.
Tanak dan sejukkan,
Ulam-ulaman :
pucuk-pucuk ulam berbagai jenis; sekurang-kurangnya 3 jenis
Pilih pucuk yang baik 3-4 helai bagi tiap jenis.
Kesemua ulaman dimayang halus.
Rempah segar :
Setiap satu jenis di tumbuk berasingan
Sedikit lengkuas - tumbuk halus
3 batang serai - hiris halus dan tumbuk
1 susu besar lada hitam - tumbuk halus
5 ulas bawang merah di mayang nipis-nipis
Perasa:
I keping ikan kering yang elok isinya. Saya guna isi ikan talang.
1 cawan kelapa parut
Ikan kering di goreng kemudian isinya disiat atau ditumbuk halus
Goreng kelapa parut menjadi kerisik.
Menyediakan nasi:
Gaulkan semua bahan ulam, rempah segar, perasa bersama nasi hingga bercampur sekata. Masukkan sedikit garam jika perlu. Saya tak letak garam dah, cukup asin dari ikan kering tu...
Asam pedas batang keladi
Bahan-bahan.
1 batang keladi di siang dan di celur
5 ulas bawang merah
6 tangkai cili kering
2 inci belacan
sedikit udang kering
2-3 keping asam gelugur
Ikan kembung jika suka
Garam secukup rasa
daun kesum
Kisar semua bahan ( kecuali keladi dan ikan!)
Masak bahan kisar dalam periuk bersama secawan air hingga terbit bau
Masukkan 3 cawan air dan asam gelugur, rebus lagi hingga mendidih.
Masukkan keladi dan ikan. Rebus hingga keladi lembut.
Rasa asam garamnya, tambah apa yang patut jika perlu.
Rasanya mesti seimbang masam masin dan pedasnya.
Hidang dengan nasi ulam.
5 ulas bawang merah
6 tangkai cili kering
2 inci belacan
sedikit udang kering
2-3 keping asam gelugur
Ikan kembung jika suka
Garam secukup rasa
daun kesum
Kisar semua bahan ( kecuali keladi dan ikan!)
Masak bahan kisar dalam periuk bersama secawan air hingga terbit bau
Masukkan 3 cawan air dan asam gelugur, rebus lagi hingga mendidih.
Masukkan keladi dan ikan. Rebus hingga keladi lembut.
Rasa asam garamnya, tambah apa yang patut jika perlu.
Rasanya mesti seimbang masam masin dan pedasnya.
Hidang dengan nasi ulam.
Tak cukup semangkok nasi ni mesti nak tambah hahaha
Apa nak buat masa teringin nak masak nasi kerabu takde keladi lah pulak, jadi asam pedas ayam lah jadi habuan nya. Ayam pun ayam lah kan, resepi asam pedas ayam boleh klik kat sini ya.
OKlah ya kalau ada yang tergerak hati nak buat nasi ulam meh lah umah kaknoor banyak ulam-ulam segar keliling rumah boleh lah petik je takde yang melarang.
Sedap sangat nasi ulam ni tau nak sedap letak lada hitam lebih sikit adusss panasss tapi besttt.
Nasi Ulam Kedah Mari Penuh Ulaman Segar Keliling Syurgaku
Reviewed by Unknown
on
February 10, 2016
Rating:
sedapnya kak nor nasi ulam tu, ini memang menu wajib ada masa berbuka puasa dikampung dulu-dulu, tapi sekarang takde siapa yang nak membuatnya sejak arwah mak pergi
ReplyDeleteaduhh sedihnya kaknoor dengrAzra
Deletekalau U dkt dgn kaknoor nak jugak kaknoor kirimkan sepinggan dua ni
Assalam kak noor, saya suka sangat nasi ni..versi utara..makan dengan asam pedas keladi..kalau bulan puasa mesti nak makan nasi ni..sedap
ReplyDeletewalikmusalam Sue, betul tu nasi ulam mmg berkwn rapat dgn asam pedas keladi baru lah naik selera siapa yg mkn kan
DeleteYa Allah...sedapnye T___T
ReplyDeleteorg utara mmg tk tahan ni tengok nasi ulam ni Siti kannn
Deletesedap nih kak noor..
ReplyDeleteEyda suka jugak nasik ulam ni ? confem selera utara ni
DeleteAdui... sedapnya nasi ulam tu kak noor... teringat dulu pernah buat sekali
ReplyDeletewah Cheqsu pernah buat jugak? rasa nya yg peenah mencuba nasik ni mmg banyak kerajinan kan sbb banyak songeh jugak nasi ni dari penyediaan nya tu
DeleteSedapnya...nasi pun harum aje ada bau bunga kantan. Tak lepas peluang klau pergi Pantai Timur.
ReplyDeletesyok nya kakzai kan kalau nk mkn ada je boleh beli tpi disini apa saja tingin nk mkn kena godek2 sendiri lah
Deletesedapnya, mesti harum baunya
ReplyDeletesangt harum dgn ulaman segar tu Rai mcm nk buat lgi lah
DeleteSaya tak pernah makan nasi ulam kak noor..
ReplyDeleteNanti nak cubalah..
Tengok resepi senang ajer tu cuma banyakan ulam2 tu ye kaknoor :)
ish yeke ni yatie, rugi tau kalau tk pernah makan mmg sedappp ni boleh cuba nnt kalau tk caya haha
Deletewah org kedah yg xlupa dgn nasi ulam kedah ini...di rumah tunggu bulan puasa baru mak kak buat heh..heh..
ReplyDeletemestilah P org kedah pi tang mana pun nk jugak masak sytle kedahan dia tu kan
DeleteEeemmmm... sah mesti sedap ni KakNoor
ReplyDeleteKakak suka nasi ulam ni. Lagi banyak ulamnya laaagi sedap
Tak payah lauk lain pun tak apa:)
yalah kak zakie alhmdulillah so far ao good, klau ikut veteren mmg nk letak bnyk ulam tpi mikirkan budak2 ni trpaksa kurangkan sikit ulam ty
Deletesaya first time makan nasi ulam ni masa gi alor setar tahun lepas...mak member yang buatkan...mmg sedap...
ReplyDeletetapi pada yang tak reti makan sayur mesti tak suka nasi ulam ni kan kak...
betui tu Ida kalau tak makan sayur mmg diaorang ckp nasi tu ada sampah hahahaa
Deletepenggemar sayur mmg the best menu ni lagipun berkhasiat jugak dgn segala bahan2 serai lengkuas fresh tu
dh lama xjenguk sini...pe kabar kak noor??? harap2 sihat laa yee hihhi
ReplyDeletekabar baik je deanna apa kabar, kaknoor pun lama jugak tak jenjlan kesana hehee
Deletealhamdulillah kaknoor sihat walafiat tambahan dok mkn nasi ulam ni
nasi ulam memang rasa segar selepas makan, biasa bulan puasa dapat makan :)
ReplyDeletekalau buat snediri tak bulan puasa pun boleh kan BabyP hehe
Deletenyum2..sdapnya
ReplyDeletealhamdulillah nieza anak2 pun suka makan ni
DeleteMenitik tik tik tik ayaq lioq... terlioq
ReplyDeleteTak boleh jadi ni... nak kena pi caqi daun-daun ulam nanti
tulah FHA takyah nak tunggu bulan posa kalau ada daun ulam2 kat umah nooo buat sendri lagi best
DeleteApa???? Ayam asam pedas......sedap ratah ni
ReplyDeletefav asam pedas ke yan ??
DeleteCikna pun orang utara tapi xpernah pun tau pasal kewujudan nasi ulam ni... Febret "si dia" ni,klu "si dia" request blh wat rujukan kat sini
ReplyDeletecikna orang muda lagi maka nya tak tau sangt
ReplyDeleteanak2 kaknoor wlaaupn masih muda2 tapi diaorang dah pandai makan nasi ulam ni tau hehee
silakan rujuk sini kalau nak buat nanti ya