Nasi Lemak Pandan ~ Ayam Rempah ~ Sambal Bilis Menu Pagi Hingga Petang
ASSALAMUALAIKUM
Salam rabu untuk siapa saja yang sudi kesini.
Semenjak dua menjak kaknoor memang busy dengan kelas membaking.
Jadi masa nya sangat terhad untuk mengupdate blog dan berceloteh panjang jugak berkunjung di blog adik-adik semua.
Insya ALLAH lepas ni boleh lah meronda ke blog adik-adik semua.
Jom nak pekena nasi lemak dulu jom dah kenyang baru best jenjalan kan....
Sambal Bilis
1 cawan ikan bilis yang sudah digoreng
3 sudu cili kering kisar
5 ulas bawang merah tumbuk
2 ulas bawang putih tumbuk
sedikit belacan
sedikit belacan
1 sudu air asam jawa
garam dan gula secukup rasa
minyak untuk menumis
Caranya
Panaskan sedikit minyak dan tumis lah bahan tumbuk sehingga wangi masukan cili kisar
Kacau sehingga cili pecah minyak masukan air asam jawa, belacan, garam dan gula.
Dah secukup rasa masukan ikan bilis goreng tadi
Sedia untuk dihidangkan dengan nasi lemak tadi
Nasi lemak pandan
6 ke 7 helai daun pandan di kisar bersama air utk di campur dengan santan.
Kak Noor kisar bawang besar 1 biji, halia 1/2 inci, dan 1/2 inci lengkuas, campur semua bersama santan dan air daun pandan, sukat lah beras, kak Noor guna 2 cawan beras wangi, jadi santan nya antara 2 1/2 ke 3 cawan lah, dan masak lah macam biasa masukan dalam rice cooker dan jangan lupa garam tau!!
Ayam goreng rempah
1/2 ekor ayam di potong besar di bersihkan
3 batang serai *
1 inci lengkuas *
1 inci halia *
1/2 inci kunyit hidup *
1 biji bawang besar *
Cara
Kisar bahan yang bertanda * dan lumurkan pada ayam bersama dengan garam dan sedikit gula merah, peraplah dalam dua tiga jam kemudian gorenglah sehingga garing dan masak dan sedia dihidangkan bersama dengan nasi.
Untuk telur dadar tu hanya kaknoor campurkan telur, susu dan kacang panjang dan perasa, pastu gorenglah dalam kuali tak melekat dan gulung-gulung saja. Makan dengan nasi lemak memang sedapp sehingga bertambah-tambah nasi U...
Nasi Lemak Pandan ~ Ayam Rempah ~ Sambal Bilis Menu Pagi Hingga Petang
Reviewed by Unknown
on
February 24, 2016
Rating:
Wah, kalau hadir di sini selalu di sediakan makan, manteup..makan dulu kak.
ReplyDeleteni dapat kat adli ni sukanya dia. dia kalau boleh hari-hari nak nasi lemak
ReplyDeleteMak aii..terliurnya...š
ReplyDeleteKalau nasi lemak macam ini punya gaya mahu-mahu 2 pinggan baru puas KakNoor:)
ReplyDeleteSangat menarik!
Sedapnya nasi lemak kak noor,banyak lauk gitu.
ReplyDeleteSaya masih berpantang makan ,nanti kalau dah sehat nak buatkn anak2 nasi lemak pandan resepi kak noor ni...tentu dorang suka.
aduh kak! cepat-cepat saya pegi cari makan la macam nie..hehee..sedap nyer kak~
ReplyDeletetergoda lah kak...
ReplyDeletenampak menyelerakan ... kemas dan cantik macam makan direstoran punya hidangan pula.. hehe
ReplyDeleteBlogwalking sini...
Jom baca lobak merah bagus untuk kesihatan
https://www.ahmadhasif.my/2016/02/kebaikkan-lobak-merah-carrots.html
sedapnyaaaaaaaaaaaa
ReplyDeletenasi lemak yg harum dgn aroma pandan msk banyak buat sarapan pagi hingga mkn mlm..mudah kerjanya msk sekali jer kan noor.
ReplyDeletelahai sedapnya kak.... udahla ada macam2 sayur dia tuh... plating lawo kalah restoren
ReplyDeleteSpecial sungguh nasi lemak KakNoor ni. Memang tak terdapat di kedai-kedai makanan biasalah, KakNoor ^_^ Meleleh lagi air liur saya tapi baru beberapa hari lepas makan nasi lemak buatan sendiri. Takdalah ohsem macam KakNoor buat ni...
ReplyDeleteCantik sampai rasa sayang nak makan... hihihi
ReplyDeleteKak noor... tefal pan kt brunei murah x? 2013 g brunei ... tgk mcm murah...tp dok asyik berjalan... tak sempat patah balik nk beli. Murah x kak?
ReplyDeleteKecur air liurr
ReplyDeleteTak nampak hijau pun KN nasi lemaknya tu
ReplyDeleteWahhh! mengiurkan betul menu akak...bestnya!
ReplyDelete