Lemak Patin Cilipadi Dengan Pegaga
ASSALAMUALAIKUM
SALAM jumaat yang berkat untuk semua ya.
Mesti masa ni ramai yang dah masak kan, apa agaknya menu adik-adik semua hari ni?
Ada tak yang sama dengan kaknoor di Brunei ni, kalau ada yang sama confem sehati sejiwa tu kan.
Resepi ni pun memang resepi ulangan yang tak pernah jemu di makan, asal buat habis, habis buat lagi. Kebetulan belimbing buluh masih banyak jadi kaknoor gantikan asam keping tu dengan belimbing asalkn masam oklah tu. Jom semak resepi ok.
Bahan-bahan:
Patin Masak Lemak Pegaga
- 1 ekor ikan patin dibersih kan dan dipotong
- 1 batang serai diketuk
- secekak daun pegaga
- 2 biji terung ulam
- 1 kotak kecil santan
- 2 asam keping
- 1 air atau secukupnya
- Garam dan sedikit gula
Bahan A
§ 1 inci kunyit hidup
§ 10 biji cili padi
§ 3 biji cili hidup
§ 1 inci halia
Cara membuat:
1. Kesemua bahan A di blender kasar
2. Masukan bahan kisar dan serai dalam periuk dan masukan setengah kotak santan dan air dan masak biar mendidih
3. Masukan asam keping, terung, garam dan air kacau rata.
4. Sudah mendidih barulah dimasukan ikan, tutup tudung periuk biarkan ikan masak.
5. Masukan separuh lagi santan kacau perlahan-lahan supaya ikan tak mudah pecah dan hancur
6. Masukan pegaga dan hanya kacau biar rata boleh lah di angkat.
6. Bolehlah dihidangkan dengan nasi panas
Kalau masak macam ni mesti nasik habis banyak ni, ada kala nya kena masak dua kali nasi tu sebab terlajak makan. Entah lah kan selera ni adaaaaaaaaaaaaaaaaaa saja kalau masakan berlemak berkrim macam ni, tapi kalau respi goreng2 je contoh masak kicap ke sup ke memang nasi banyak berlebih hahahaaa, ke kak umah kaknoor je yang macam tu?
Cerita lah kalau ada yang sama dengan umah kaknoor ni?
Lemak Patin Cilipadi Dengan Pegaga
Reviewed by Unknown
on
February 12, 2016
Rating:
Yan chop kepala dengan ekor kak...suka tang kulit nya tu...
ReplyDeletehahaha kita serupa yan suka tang kulit yg tak banyak isi tu kan
DeleteMatilanaakkkkk
ReplyDeleteTengok lemak patin cili padi dgn pegaga..
Buat air liur menjejes laju kaknoor ..
Perut dah menendang2 lapor ni kak..
Pagi tadi makan roti jer huhuhu..
aikkk yatie menendang2 tu ada benda ke tu hahaa
Deletejgn marah hahhh memang tk dpt tolak tepi kalau patin ni kan
kaknoor kalau roti je tak jalan lah yatie mesti nak yg berat jugak
tulah kan kalau badan berat sibuk
tapi makan tak ingat donya
Selama ni tak pernah timbul idea masak lemak ikan dgn pegaga...boleh try satu hari nanti.Anak2 saya kalau semua ada berselera sentiasa kak noor.
ReplyDeletejgn tunggu lama sangat saniah nak cuba ni sayang benda sedap ni hehee
Deletesenang masak kalau anak-anak tak tolak makanan macam ni saniah
tkyah masak banyak jenis
Sayangnya kak Zai tak makan ikan patin.Boleh tukar ikan lain kan noor?
ReplyDeleteoh yekee boleh boleh kakzai, ikan tenggiri ke,kembung ke apa saja fav ikan lah kakzai boleh aje masak dengan pegaga ni
DeleteHehehehe...rumah saya pun sama Kak Noor. Kalau goreng2, slooowwww jer menyuap. Kalau sup2 pun, kena ada sambal cili padi, baruuuu jalan sikit. Tapi kalau masak lemak2 macam ni, siap tonggengkan periuk...hahahaha. Ikan patin ni pulak kesukaan saya adik beradik. Kalau ada atas meja, kejap jer langsai.
ReplyDeletehahaha ziela sama lah selera kita nampak nya, suka yang gini2 kan.
Deletetak pedas tak lemak tak jalan lah kan
mungkin dari dulu2 dah kena ajar macam tu kot
Masakan sama Kak Noor..ikan jew yang lain...saya ikan laut, kak Noor ikan darat ...
ReplyDeletewah sama ke Mie selera kita hari ni oklah tu janji lemak kan adusss makan nya bertambah2 ni
DeleteIKAN PATIN MSK TEMPOYAK CAMPUR PEGAGA SEDAP JUGA KOT...TAPI PATIN CARA NOOR MSK NI BOLEH CUBA NMPK SDP SGT..
ReplyDeletemasak tempoyak pun sedap P tapi pak aji ni tak suka tempoyak la pulak
Deletekena masak yang lain pulak kan
dana nih peminat msk lemak cili api... perkkh kecur liur nengok msk lemak akak tuh.... mlm nih kene bt jgk msk lemak pds2 nih
ReplyDeletehahaa dana buat jgn tak buat lagi pedas lagi best
Deletesama macam akak tak pedas tak jalan la
Menelan air liur kak tengok entri ni... ikan patin tu sangatlah feveret.... tapi paling suka bila buat pais...
ReplyDeletebelum pernah kaknor buat pais ikan patin ni Tun boleh lah try nnt
DeleteAssalam. Sedapnya Kak Noor...
ReplyDeletewalikmusalm OZ mmg bertambaj nasik ni klau lauk patin ni
DeleteKat rumah saya pun kalau sesekali masak berkuah, tak cukup nasi sebelanga. Eh, bunyi sebelanga tu macam banyak je pulak! Overlah saya ni!
ReplyDeleteSaya baru-baru ni pergi restoran ikan patin tapikan KakNoor, orang lain semua sibuk makan lauk ikan patin, kita pi makan nasi gorenglah pulak. Hebat tak? Hehehe!