Apam Indon Yang Gebus
ASSALAMUALAIKUM dan selamat pagi untuk semua rakan2 blogger, semoga semua nya sihat walafiat hendaknya disamping tugasan wajib, sunat, dan segala nya makruh bagai...
Ni first time akak buat apam Indon ni macam kureng menjadi sikit lah, kena praktis selalu kot, pattern pun tak lah secantik sifu ITA MASAM MANIS tapi rasa nya alhamdulillah sedap dan lembut jugak gebus
Terimakasih ITA kak Noor kongsikan resepi ni kat blog akak jugak untuk di panjangkan lagi pada anak cucu cicit akak nanti, mana tau anak cucu buat lebih lawa dari nenek dia ni heee
Terimakasih ITA kak Noor kongsikan resepi ni kat blog akak jugak untuk di panjangkan lagi pada anak cucu cicit akak nanti, mana tau anak cucu buat lebih lawa dari nenek dia ni heee
APAM INDON
By: Blackmore Forum Cari
Disumbangkan oleh : MamaFami
Rujukan : Cikpuan Mieza My Resepi
5 iji telur
1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml susu segar atau santan~ ita guna santan
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam
pewarna
Panaskan kukusan.Untuk mengelakkan air menitik ke atas kek, balut penutup dgn sehelai kain. 1 sudu kecil ovalette
1 sudu kecil esen vanilla
300 gm tepung gandum
300 gm gula halus
250 ml susu segar atau santan~ ita guna santan
1/2 sudu kecil baking powder
sedikit garam
pewarna
Sediakan loyang ukuran 9 inc
Oleskan dengan minyak dan alas dasar loyang dengan baking paper
Ayakkan tepung bersama baking powder.
Campurkan garam ke dalam susu.
Putar telur dan ovalette pd kelajuan tinggi hingga kembang.
Masukkan gula sedikit demi sedikit. Kemudian masukkan esen vanilla.
Kurangkan kelajuan mixer. Masukkan tepung gandum sedikit demi sedikit berselang seli dgn susu.
Bahagikan adunan kpd 3 bahagian. Masukkan perwarna yg disukai.
Masukkan adunan adunan pertama ke dlm acuan. Kukus selama lebih kurang 10 minit atau smpai bhgn atas tu tak melekat.
Ulangi kaedah yang sama untuk lapisan yang ke2 dan ke 3
Adunan yang terakhir hendaklah dikukus selama 30 ~ 40 minit atau sehingga apam masak sempurna
Nampak sangat kurang cermat kan!! tengok lah bekas pisau melekat di apam ni eeeee
malu nya tapi tak pe pengalaman lah tu supaya lain kali lebih cermat sikit kan...
Apam Indon Yang Gebus
Reviewed by Unknown
on
November 06, 2012
Rating:
As'salamualaikum Kak Noor,
ReplyDeletect datang ni nak merasa apam indon tu hehehe. first time dengar apam indon nai kak hehehe. kaler dan cun gebu lagi.
kak Noor bunga biru tu, bunga yang buat nasi kerabu ya..
wlikumslam Ct..
Deleteorang dah lama buat apam ni Ct akak baru nk start, mmg gebus..
memang betul lah tu Ct bunga biru tu bunga telang utk buat nasi kerabu tu banyak ni kat umah akak
cantiknya apam ni...
ReplyDeletetapi tak lah secantik sifu Ita tkpe ada harapan buat lagi kasi lebih cantik2 kan Shidah ....
DeleteSalam Kak Noor, ada lg ke apam tu...nak lah sikit...
ReplyDeletekalau utk Mar bila2 pun ada ni heee dah simpan dlm petiais utk siapa yg teringin heeee
DeleteSalam Kak Noor..
ReplyDeletePerghhh memang gebussss tengok tu... mesti masuk mulut pun gebuss je :D
betul Yati baru first time buat mmg sedap dan gebus sangat
Deleteala sorry belum jawab salam
waalaikumuslam Yatie cayang...
tu diaaa apam gebus menarik!!!
ReplyDeletemesti lah menarik Nurul sbb sifu nya menarik jugak tapi bukan akak lah i mean sifu Ita tu heee
Deletecantik je...gebu lg...msti sedap ni :)
ReplyDeletealhamdulillah Mas confem sedapppppp sangat maid akak ckp lebih sedap dari kedai hahaha entah2 dia jek ibu dia ke ape kan haha
Deletecanteknya... kak noor.. kek tu nampak di lapis cantek2 je naiknya.. sama rata... jeles lah.. :P nani belajar wat 1st apam.. is apam indon lah.. suka boh warna terang benderang.. hehehehee
ReplyDeletenampak nya Nani lagi terer dah try apam ni awal kan akak baru je dok terhengeh2 nk buat kan tapi mmg sedap lah bestt boleh buat lagi nnt
DeleteKaleq maler apam kak noor,nmpk pun gebu kompom sdp jer masuk tekak
ReplyDeletesebab kaler maler tu lah bekenan kat apam ni Lina itu pun dah lamabt orang lain ramai yg dah try akak ni baru sped 1 hahaa
Deleteassalamualaikum kak noor...
ReplyDeletesaya belum buat lagi apam indon ni.. ramai yg dah cuba dulu kan.. skrg ni musim apam indon mcm dah berlalu.. tp sy tak terbuat2 juga lagi.. hehe..
p/s: sy dah cilok resepi ubikayu goreng berempah akak tu.. nampak sedap.. nanti nak cuba insyaAllah.. selalu sy goreng dengan bawang putih, kunyit idup tumbuk & garam yg diperap.. pun dah sedap.. kalau letak rempah2 tu mesti lagi sedap.. saya pernah buat goreng mcm tu utk tempe dulu2.. tq kak noor utk resepi tu ye...
waalikumuslam Madiha
Deletetulah dah lama apam ni kan akak baru terhegeh2 nak buat takpe biar lmbat asalkan selamat,skrg banyak blog sibuk dgn crepe je akak belum lagi try,nnt dah reda baru lah kita sibuk heee
ish tak kisahlah tu nk cilok resepi ubikayu tu memang utk dikongsi pun tak rugi wanginya serumah tau, boleh jugak utk tempe, sukun, keledek dan apa saja lah yg sesuai
ur welcome dear Madihaa :)
mmg gebus kak noor, kaler pown menarik hehe tq share ye
ReplyDeletesama2 KA sharing is caring dear nak mkaan skrg ni mesti lawa2 jugak kan heee
DeleteAsslmkum kak Noor,
ReplyDeleteSue datang lg ni..Ada lagi tak apam ni..Td tgk kat IG tak puas..Kena juga skodeng dapo, baru puas..Heee
waalikmslm Sue
Deleteada lagi ni mmg nak tapau pun utk Sue sbb terlanjur dah dtg kedapur ni kan boleh dua tiga ketoiiii heeee
Kak Noor kata kureng, tp saya tengok ok je. Kombinasi warnanya cantik, display ok, menjadi...aaaaaaaaaa oklah, "saya pilih"!. E eh! apahal plak ni, berangan jadi juri Vokal Bukan Sekadar Rupa ke hapa. Siang-siang mimpi.
ReplyDeletehahaha oklah tu jadi juri kat sini pun, tapi mesti kena komen yg menariksss saja tau haha,kalau tak nak tukar orang lah
Deletethanks lah mana tau suatu hari jadi kenyataan tkde mimpi lah Sweetie hee
gebus gebas
ReplyDeletesangat gebus gebas Nieza ambik lah satu dua kalau tingin hee
DeleteRahel pun sika apam indon ni...tp belum sampai seru nak buat....nampak gebus jer...
ReplyDeleteRahel sampai seru kek yg susah2 je kan, akak ni asyik dok buat yg senang je bukan apa malas nk berlama2 sngt kat dapur tu
Deleteslm Kak Noor...
ReplyDeletesedapkan apam indon ni...QH pon dh penah buat jugak...
Waalikmslam QH cayang..
Deletetak jemu tau makan apam ni kerana kegebusan dia tu ingatkan akak yg paling lambat mencuba apam ni heee
Assalam kak noor.. saya singgah n follow. maaf yer, ingat selama ni dah follow.. Sedap nampak apam indon tu kalau dpt makan ujan ujan ni kak.. :)
ReplyDeletewaalikumslam Sheila
Deleteala tak kisah lah tu lambat follow akak pun tk perasan jugak
memang sedap dimakan samaada hujan ke tidak hahahaa
salam noor. gebus sungguh tu. Macam nak tiru je ..
ReplyDeletesedapnyee...nampak pun dah tau sedap..eheh
ReplyDeleteSalam k.nor.....hr ni sya menry apam indon ni....klu jd sya post....bilaudamenulis.blogspot.com
ReplyDelete