Pastri Puff Bersosej Mudah & Simple
ASSALAMUALAIKUM dan selamat pagi untuk semua, pagi yang agak malas hari ni, entah lah tak tau tahap apa dah ni kemalasan akak, pastri ni akak buat petang semalam, lepas tu di masuk petisejuk, jadi pagi ni sesudah subuh terus je di bako, mudah dan cepat terus boleh mamam panas2 dengan kopi ke, teh ke or milo or apa2 fav minuman masing2 kan...
NI pun kes sayangkan puff pastri tu yang dah lama di beli tapi belum jugak dipedulikan, jadi kerja mudah akak masukan je sosej dan gulung lah ikut kreativiti masing2 dan bako lah sampai kuning..
Tapi rupa nya tak lah cantik dan menariksss hanya mengharapkan rasa nya saja yang agak umpphhhh lah, ni pun akak sekodeng resepi kat blog PUAN ROS SINARAN MENU tu ,cuma akak buat ikut bahan yang ada kat umah lah janji habis puff pastri dimasak, Ros akak kongsikan resepi di blog akak jugak ya, sebab mudah sangat mesti anak2 akak buat rujukan nanti thanks banyak ya Ros.
Bahan nya mudah je
1 peket pastri puff jenama kawan
secukupnya sosej ayam atau daging
secukupnya slice cheese cheddar
* Ros guna cheese mozarella dan parmesan
*kak noor guna hanya mozarella cheese*
*kak noor guna hanya mozarella cheese*
1 biji telur untuk eggwash
Caranya : Letakan pastri yang telah lembut tu, letakan cheese slice dan sosej dah gulung lah
ATAU
Boleh lah di buat sesuka hati digunting dan di silang2 macam gini
Dilipat macam biasa pun boleh jugak terpulang lah ya
Sapu telur kat atas puff tu
Lepas tu bakar lah dengan api oven lebihkurang 200 C selama 20 minit atau sehingga kekuningan
Boleh dihidangkan panas2 memang terangkat..
SORRY gambar tu kureng cantik sebab ada cheese tu jadinya bila cair cheese nya meleleh keluar.
Lain kali mesti kurangkan cheese kot baru cantik kejadian puff tu.
SELAMAT MENCUBA
ANAK2 MEMANG SUKA NI TAK TAU PULAK EMAK2 NYE TU
heeeee
Pastri Puff Bersosej Mudah & Simple
Reviewed by Unknown
on
November 16, 2012
Rating:
Salam kak noor.Sedap tu, nak kena ada secawan kopi.Kak Noor nak habak...resepi donut berlauk tu lupa nak tulis kena masukkan gandum.Ros dah update dah.Mana la tau takut kak noor nak mencubanya,takut lembik sangat kalau tak masuk gandum.
ReplyDeletesalam kak, 1st sekali, prop kat atas tu cantikkkk!
ReplyDeletesalam kak, rupa tak jd masalah, janji sedap dan asyikk dimakan..gitu kan..
ReplyDeletesalam kak nor..kita memang suka masak bila anak2 suka makan kan..acik pun sama..
ReplyDeletewahhh... cam sedap... bebudak pasti suke kan...
ReplyDeletesedap nya kak :)
ReplyDeleteuikkkss.. sib baik nani dah sapan.. roti hotdog tadi.. and 2 biji karipap.. :P kalau takkkkkk.. terliur penangan pastry kak noor ni.. jenuh nak tunggu time terjah bakery house kul 1 kang.. :D hehehe
ReplyDeleteaaaa...terliur~
ReplyDeletepstttt... kak noor... nak resepi ikan sumbat tu? aiihhh.. segan lak nani nak bagi.. sbb nani ni kalau masak simple + express.. :)
ReplyDeletenani blen cili kering, bawang merah, bawang putih + ikan bilis, blend kering sampai lumat atau hancur2 tu, lepas tu gaul garam + serbuk perasa.. then sumbat tengah belakang ikan.. :) nyum nyum.... (ikan gaul dulu ngan garam and kunyit..)
cantik la kejadian pastry tu... rajin betul akk :)
ReplyDeletenyum nyum anak2 suka ni tapi mama tak rajin nk buat walaupun senang :-)
ReplyDeletesedpnyer kak noor..menarik pulak tu!
ReplyDeleteKak Noor ni memang rajin sungguh! Macam-macam post resepi dari dapurnya... tak jemu bertandang ke dapur Kak Noor. Harapan satu hari nanti dapat betul2 masuk dapur sebenar he he he ehh
ReplyDeleteSalam Kak Noor,
ReplyDeletenisah kalau buat puff ni mesti tak menjadi !!
geram la..
rajin nya menyilang nyilang tu nor. Kalau bundo mesti gulung mcam kue ketayap je hehe..
ReplyDeleteThanks for the idea..
Assallamualaikkum kak noor..
ReplyDeleteKak, cantiknya bekas akak kat gambar yg atas sekali tu..hahaha..org tgk makanan dan resepi. Naz gi tgk benda lain lak..hihihiii